Asýl konuya geçmeden önce Libya’daki fotoðrafa bir göz atalým.
Arap baharý sürecinde baþlayan Libya iç savaþýný durdurmak için taraflarýn 17 Aralýk 2015’de BM gözetiminde Fas’ýn Suhayrat þehrinde yaptýklarý anlaþma 6 Nisan 2016 da yürürlüðe girdi. 9 fasýldan ve 67 maddeden oluþan bu anlaþma ile Libya’daki uluslararasý meþruiyetin sýnýrlarý çizildi. Özetle üç kurul oluþturuldu.
Birincisi, Faiz es-Serrac baþkanlýðýndaki ,9 baþkanlýk konseyi ve 16 bakandan oluþan Milli Mutabakat Hükümeti’dir. (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Baþkanlýk konseyi de bakanlýklar da ülkenin deðiþik bölge ve kesimlerine göre daðýtýlmýþtýr.
Ýkincisi, Salýh Akýle baþkanlýðýndaki -Haziran 2014 de seçilen 200 üyeden oluþan- Tobruk Parlamentosu’dur
Üçüncüsü de, Halid el-Müþri baþkanlýðýndaki -Temmuz 2012 seçilen 120 üyeden oluþan- Devlet Yüksek Konseyi’dir. (Bir nevi senato)
Meþruiyeti bu üç kurul oluþturmaktadýr.
En son Libya’daki anlaþmazlýklarý tamamýyla bitirmek amacýyla BM’nin 14 Nisan 2019’da Gdamis þehrinde bütün taraflarýn katýlacaðý önemli bir toplantý düzenledi.
Ancak 4 Nisan’da isyancý Halife Hafter Trablus’a saldýrmaya baþladý ve BM’nin bu önemli toplantýsýný sabote etti. Bu saldýrýlar hükümet güçlerinin Türkiye desteðiyle Hafteri püskürtmesine kadar devam etti.
Bu arada biri Moskova’da diðeri Berlin’de uluslararasý düzeyde iki kez ateþkes giriþimi oldu Hafter her ikisinde de ateþkes anlaþmasýný imzalamadan kaçtý.
LÝBYA’DAKÝ MEÞRU KURULLAR
Þimdi meþruiyete bakalým.
Üç meþru kurulun ikisi hükümet ve Devlet Yüksek Konseyi baþkent Trablus’dadýr.
Ýçi boþ kalan Parlamento ise isyancý Hafter kontrolündeki Tobruk’tadýr.
Hafter’in dýþ güçlerin tahrikiyle darbeye kalkýþmasý üzerine Tobruk Parlamentosu daðýlmýþtýr. 70 kadarý Trablusa geçmiþ, Tobruk ta sadece 30 civarýnda üye kalmýþtýr.
Ýsyancýlar meþruiyet iddialarýna delil olarak Tobruk Parlamento Baþkaný Salýh Akýle’nin Hafter’in safýna geçmiþ olmasýný -ki geçti mi yoksa Hafter’in rehini mi orasý pek net deðil- gösteriyorlar.
Hafter’in uluslararasý camiada bir meþruiyeti bulunmuyor. Saüdece kimi devletler çýkarlýrýný korumak uðruna Hafter’e destek oluyor.
Arap Birliði bile hükümetin meþruiyetini kabul etmekte, hatta Türkiye’nin Libya’daki varlýðýnýn da meþru olduðunu söylemektedir.
Libya’daki fotoðraf bu.
Þimdi gelelim asýl konuya.
MISIR TEHDÝDÝ!
Cumartesi günü Libya hududuna yakýn bir askeri üste konuþan darbeci general A.Fettah Sisi, pilotlara ülke haricinde bir operasyona hazýr olmalarýný söyledi.
Ayrýca Libyalý bazý kabile reislerinin bulunduðu topluluða hitaben de ‘Sirte ve Cufre bizim için kýrmýzý çizgidir’ dedi.
BM nezdinde meþru kabul edilen ve Türkiye’nin desteklediði Milli (Ulusal) Mutabakat Hükümeti’ni terörist ilan eden, savaþ suçlusu Hafter’i de meþru kabul eden Sisi, hudut güvenliði gerekçesiyle (Libya Mýsýr sýnýrý 1200 km.dir. Sirte ise hududa 900 km. uzaklýktadýr) Libya’ya askeri müdahalede bulunacaðýný ilan etti. Bazý Arap ülkeleri de Mýsýr’ýn bu çýkýþýna destek verdi.
Savaþ suçlusu Hafter meþru hükümet güçleri karþýsýnda gerilemeye ve kaçmaya baþlayýnca Mýsýr ateþkes ve Libya baþkanlýk konseyinin seçimini öneren bir çýkýþ yapmýþtý.
Oysa ayný Mýsýr diðer þürekasý ile Moskova’da ve Berlin’de kararlaþtýrýlan ateþkesi imzalamadan kaçan Hafter’e saldýrmasý için destek veriyordu.
Mýsýr’ýn þimdi ateþkes ve barýþ isteðinin hezimet üstüne hezimete uðrayan Hafter’i kurtarmaktan öte bir anlam taþýmadýðýný artýk cümle âlem biliyor.
Yularýný Siyonizm’in tutuðu Sisi kendince Türkiye’ye meydan okuyor.
Buna mukabil Milli Mutabakat Hükümeti Sisi’nin bu çýkýþýný Libya’nýn iç iþlerine müdahale ve harb ilaný olarak deðerlendirdi. Ayrýca Arap Birliði’nin Libya’ya danýþmadan yapacaðý Libya konulu digital toplantýya katýlmayacaðýný ve tanýmayacaðýný, BM nezaretindeki tüm aracýlýklara açýk olduklarýný ama tek taraflý teþebbüsleri muhatap almayacaklarýný ilan etti.
TÜRKÝYE-MISIR SAVAÞI MI?
Þimdilerde tartýþýlan hararetli konu, Mýsýr ordusunun Türk ordusuyla savaþma senaryosu.
Özetle Türkiye’nin Libya’da her hangi bir ordu birliði bulunmuyor. Ýmzalanan anlaþmalar çerçevesinde danýþmalar bulunuyor.
Sadece onlarýn desteðiyle hükümet güçleri 9 ülkenin her türlü imkânýyla desteklediði Hafter güçlerine unutamayacaðý maðlubiyeti tattýrdý.
Farz edelim ki Sisi ordusunu Libya’ya gönderdi. Yýllardýr üç buçuk Siyonist’e karþý tek bir zafer elde edememiþ koca Mýsýr ordusu, onca ticari meþgaleden baþýný kaldýrýp Libya’da nasýl baþarý elde edecek acaba?
Sadece kendi halkýna karþý eðitilmiþ Mýsýr ordusu hangi deneyimle dýþ müdahalede bulunacak, hele de karþýsýnda Türk subaylarýn koordine ettiði Ömer Muhtar’ýn torunlarý cesur Libyalýlar varsa?
Kimi Arap ülkeleri destekleyecekmiþ! Hafter’i zaten desteklemediler mi? Sisi’nin tüccar komutanlarý Hafter’den daha mý tecrübeli?
Türkiye kardeþ Mýsýr ile savaþý aklýnýn ucundan bile geçirmez ama darbeci Sisi bir çýlgýnlýk yapar Libya hükümeti de Türkiye’den destek isterse Sisi’nýn askerleri savaþmanýn öyle Rabia meydanýnda silahsýz sivillere kurþun sýkmak olmadýðýný görürler, bunu Sisi de anlar ama o koltukta oturabilir mi orasýný bilemem!
Aslýnda bölgedeki huzuru ve barýþý saðlayacak güç Türkiye Mýsýr ortaklýðýdýr. Mürsi merhum bu ortaklýðýn bânisi olacaktý.
Ama emperyalizm, Mýsýr’ý Siyonistlerden daha Siyonist bir yönetime teslim ederek o ortaklýðý seraba dönüþtürdü.
Gezi olaylarýyla Türkiye için de Mýsýr senaryosu yazýlmýþtý ama emperyalizmin oyununu fark eden liderlik buna izin vermedi.
Libya’da da vermeyecek inþallah.