Türkiye ve Þanghay Ýþbirliði Örgütü

Baþkan Erdoðan'ýn, Semerkant'taki, Þanghay Ýþbirliði Örgütü Zirvesi'ne davet edilmesi, "bize nasýl bir gelecek vadediyor?" sorusunu da akýllara getiriyor.

ABD'den çýkan sesler, toplantýnýn medyada dikkat merkezinde olmasý, atýlan manþetler, olayýn olaðanüstü boyutta olduðunu anlatýyor.

'Batý dünyasý, yerini Doðu Ýttifakýna terk ediyor' tespiti, þimdilik erken olsa da, dünyada artýk yeni merkezlerin sesinin yüksek çýkacaðý kanaatini netleþtiriyor.

Türkiye'nin bu toplantýya davet edilmesi, toplantý kulislerinde çekilen fotoðraflar, Erdoðan liderliðindeki Türkiye'nin Doðu'da formalaþan bu yeni gücün nezdinde, deðerini, bakýþ açýlarýný da açýktan izah ediyor.

Erdoðan, karþý karþýya gelen güçler arasýnda konuþabilen ve sadece konuþabilen deðil hem de krizlere çözüm üretebilen lider olarak, siyaset meydanýnda, tespitini, inkâr eden, hatta düþmanca bakan taraflara da söylemekte.

Demek ki, çözüm üretebilen akla ve siyasi birikime ihtiyaç giderek artýyor. Hatta buna ileride daha fazla ihtiyaç duyulmasý da kaçýnýlmazdýr. Fransa Cumhurbaþkaný Macron'un Türkiye'den ve Erdoðan'dan rol çalma gayreti de Batý'nýn böyle bir çetin dönemde Türkiye'ye mahkûm kalmaya duyduðu rahatsýzlýktandýr. Baþarýr mý? Batý'nýn çözüm üretebilen kabiliyetini her geçen gün kaybettiði açýktýr. Fransa'nýn Rusya ile arayý iyi tutma gayreti her ne kadar fayda vermese de Batý'da Türkiye'nin siyaset anlayýþýna duyulan ihtiyacý da ispat ediyor.

Þanghay Ýþbirliði Örgütü, özellikle Çin ve Rusya arasýndaki aðýr rekabet nedeniyle Türkiye'nin örgütte olmasýna ihtiyaç duyuyor. Ayrýca Rusya, Türkiye'nin Orta Asya ülkeleri üzerinde etkili olduðunu anlýyor. Tamamen Çin yerine Türkiye'nin de içinde olmasýyla dengenin kurulacaðý öngörülüyor.

Tabii Türkiye'nin bu pozisyonu Ýngiltere için de arzu edilebilir. Rusya, bu gerçeði de bildiði için Çin'in tam hegemonyasýný bu yolla dengeleneceðini düþünüyor.

Çok kutuplu dünya doðuyor ve orada da Türkiye esas yerlerden biri olacaðý fikri giderek içi dolu ve gelecek vadeden fikir olduðunu da izah ediyor.

ABD'nin bir taraftan Çin ile dertli olmasý diðer taraftan da Çin ve Rusya liderlerinin Semerkant'ta ikili görüþmelerine kafayý takmasý, bunu medyasý üzerinden ana baþlýk haline getirmesi de ilginç oldu.

Çin'i Rusya'ya tavýr koyamamakta eleþtiren de ABD, Çin ile güç mücadelesi eden de ABD.

Gerçi Çin'in hegemonyasýný dengeleyecek güçlerden birinin Rusya olabileceði faktörünü göz ardý ediyor olabilmesi ise baþka bir ana baþlýk olmalý.

Þanghay Ýþbirliði Örgütü Zirvesi'nde Türkiye'ye duyulan ilgi ve alaka, Türkiye'nin kullanabileceði bir kozdur. Elindeki kozlar arttýkça ise; Türkiye'nin dengeyi koruyabilme ve hiç kuþkusuz kendisi ile hesaplaþtýrma imkânýna daha fazla kapýlar açýlýyor.