Küresel salgýn bizleri evlerimizde oturmaya mecbur ediyor. Ev günlerimizdeki zorunlu duraðanlýðý aþmanýn en pratik yolu da kuþkusuz okumak ve kitaplara yönelmek... Son günlerin polemiði üzerinden söyleyeyim de içimde kalmasýn: ‘’Kapaðý olan her þey kitap deðildir’’. Kitaplarýn içeriði hem onu binbir emekle kaleme alan yazarlar için, hem de o kitabý okuyarak kendi düþünüce seferine anlam katacak okuyucular için çok önemlidir... Gençlerle yakýn temas içinde olduðumdan þu günlerde sýk sýk karþýlaþtýðým ‘’ne okuyalým’’ sorusuna vereceðim güzel ve yeni bir cevap geldi önüme. Prof. Numan Kurtulmuþ’un son kitabý ‘’Türkiye’yi Yarýnlara Taþýmak’’tan bahsediyorum. Yayýn dünyamýzýn saygýn iþlerine imza atan Ýz Yayýncýlýk’tan çýktý.
Modern anlamýyla bir ‘’manifesto’’ diyebilirim bu kitaba, zira küresel paradigma eleþtirisi yapýyor ve yeni sistem önerilerine iþaret ediyor. Öte yandan ‘’siyasetname’’ de diyebileceðim bir kitap. Ahlak felsefesi ile siyaset felsefesini içiçe anlatan tarzýyla, devlet-birey öngörülerini bütünleþtiriyor. Ayný zamanda gençliðimize bir yol haritasý da veriyor.
Kitap, adaleti saðlamak konusunda baþarýsýz kalan dünya düzenine önemli sorular soruyor. İki büyük savaşýn ve küresel olarak maruz kaldýðýmýz pandemik salgýnýn acýlarýnýn var ettiği tecrübelerin eþliðinde, yeni bir dünya barýşýnýn yeniden mümkün olup olmayacağý sorusunu; ‘’dünya barýþý hepimizin ortak hedefi olmalýdýr’’ þeklinde cevaplýyor.
Kurtulmuþ, kitabýnda, yeni bir küresel dayanýþma ahlakýna da ihtiyacýmýz olduðunu söylüyor. ‘’Bir yanda tarihte parlak örneklikler sunmuş geleneksel birikim, diğer yanda geleceğe dair yitirilmemiş umut ve sorumluluk bilinci ile Türkiye, kendini daha güçlü bir geleceğe taşýrken, yaşlý ve yorgun gezegenimizin barýşa dair umutlarýný da tazelemektedir’’ diye ekliyor.
Kitaptaki tezli konuþmalarýn çoðu gençlerle, öðrencilerle, akademisyenler ve düþünce insanlarýyla, ruberu canlý iletiþim þeklinde emek verilerek gerçekleþtirilmiþ. Bu konuþmalarýn, masa başýnda önceden belirlenmiş metinler ýşýğýnda değil de, dirençli bir iradeyle kalp atýşlarýnýn samimiyeti arasýnda kayda geçirilmiþ tezler haline dönüþtüðünü söylüyor.
Prof. Kurtulmuþ; yeni bir dünya barýþý ve küresel dayanýþmanýn kurulabileceðine inanan bir siyaset insaný. Kitaptaki tezler, “Büyüsü Bozulan Dünyada Yeni Düzen Arayýşlarý’’ ile ‘’Türkiye’yi Yarýnlara Taşýmak’’ ana eksenleri etrafýnda kurulmuþ.
Dünyaya bakýþýný; ‘’Tolstoy’a göre yaşlý, Maalouf’a göre paramparça, Ýzzetbegoviç’e göre fani, Sezai Karakoç’a göre hüsran dolu dünya, kuşkusuz hepimiz için bir sýnav yeridir’’ þeklinde özetlerken; ‘’biz; varlýğýnda alem saklý insana saygý duyan bir irfan geleneğinden geliyoruz. İnsan onuru, adalet ve erdem bizim siyasetimizin ana ilkelerindendir’’ diyor.
Geleceðe dair vizyoner bakýþýný, ilhamýný aldýðý geleneksel hikmet dünyamýz ile baðdaþtýran bir bakýþ açýsý bu... Türkiye’yi geleceðin dünyasýnda etkin bir aktör olarak gören ve hazýrlayan bir siyasetçinin, hayata ve insana dair teklifleri ve tezleri...
Okuma Önerisi: ‘’Türkiye’yi Yarýnlara Taþýmak’’, Prof.Numan Kurtulmuþ, Ýz Yayýncýlýk.