Ukrayna-Rusya: Devletler mi, þirketler mi kazanýr?

Dünyanýn yeniden dizayný, her zaman 'büyük felaketler kurgusu' ile mümkün olmuþtur. Ne hikmet ise hep altýndan, büyük finans kapitalinin istediði "yöntem" çýkmýþtýr.

Uzun yýllardýr yazýyorum... Devletlere karþý þirketlerin; finans kapitalinin savaþlarýný yapýyoruz. Ýkinci dünya savaþýnýn çýkýþýný, esasýnda Ýngiliz kaynaklarý üzerinden okumak gerekiyor. Doksanlarýn baþýnda tek kutuplu dünya, Sovyetlerin çöküþü ve sonrasýnda oluþan yeni haritalar, yönetim deðiþimleri özellikle 'Sovyet ekolü siyaseti' anlayýþý; renkli devrimlerle son bulmalýydý. Rusya bunun çoðuna mani oluyordu...

Yeltsin dönemi sonrasý Rusyasý, farklý biçimde meydana yeni ve eski Rusya modelinin çýkmasýný saðladý. Bununla birlikte kendi içinde çeliþkiler, yolsuzluk ve baský yöntemleri de devreye girdi. Bu eski Sovyet coðrafyasýný etkiledi. ABD'nin giderek gözden düþen imajý, ABD için rahatsýzlýk nedeniydi. Irak'ýn iþgali, '11 Eylül sonrasý Ortadoðu'da meydana çýkan gruplar' tüm Ortadoðu'nun dokusu ve kaderini olumsuz etkiledi. 1. Dünya savaþý sonrasý yýkýlan Ortadoðu coðrafyasý, bir de 80'lerin sonlarýndan itibaren tekrar yýkým sürecine girdi. Ýslam deðerleriyle oynanýldý. Ortaya vahim bir çýkmaz çýktý. Doksanlarýn baþýnda hayranlýkla bakýlan ABD, Ortadoðu'da devletlerin yýkýmýna liderlik ederken, baþka coðrafyada kendilerine yönelik umutlar birer birer soluyordu. Bu noktada Rusya tekrar cazibe merkezi olmaya baþlýyor ve borçlarýný ödüyordu. Eski Sovyet coðrafyasý, insanlarýnýn en fazla evine ekmek götürdüðü ülke haline geldi. Herkese ekmek kapýsý olan pozisyonu, Rusya eksenli politikalarý kalýcý kýlmaya baþladý.

Ve Ukrayna!

Ukrayna elinden alýnýrsa, 'Rusya çökecek tezi', Amerikan stratejistlerinin 90'larýn baþýndan kitaplara konu ettikleri ana baþlýklardý. Ukrayna Batý operasyonlarýnýn merkezi konumu haline geldi. Gürcistan'da denemelere müdahil olmayan Batý, Ukrayna'da Rusya'ya güvenli hareket etmesi için zemin oluþturdu. Gürcistan-Krým üzerinden sesin yüksek çýkmamasý, Rusya'nýn daha rahat hareket etmesine; Ukrayna genelinde iþgale girmesini saðlamayý baþardý.

'Rusya'nýn ekonomik çöküþünü' hedefleyen bu durum, yüz binlerle eski Sovyet coðrafyasý insaný ve çevre ülkeleri için; yeni yýkýmýn baþlangýcýdýr.

Sosyolojik olarak oradaki baþarýsýzlýk çevredeki tüm ülkeleri kapsar. Ekonomik olarak patlamaya neden olur. Geriye göçler ve ekonomik denge bozulursa; Ukrayna örneði geliþmeler Azerbaycan-Orta Asya üzerinden de karþýmýza yeni durum olarak çýkýverir. Ýþte burada meselenin boyutu çok önemli.

Devletler hukukuna göre dayanma gayreti içindeki liderlerin sahneden çekilmesini saðlamak hevesi, Macron ve Zelenskiy modeli yeni siyasetçi anlayýþýný besler mi? Zamanla göreceðiz...

Ama açýk olan þey þu ki; Putin finans kapitali ve küresel finans mekanizmasý ile karþý karþýyadýr.

Eðer küresel sistem baþarýlý olursa, arkasýndan baþka örneklere de þahitlik edeceðiz. Ülkeler içinde deðiþim dönüþüm kendi kodlarý ve doðal süreç ile geliþtiðinden, bu evolüsyon iyidir ve gereklidir. Ama kurgu ve suni yöntemlerle olanlar; revolüsyon ve daðýtým sonucunu tetikler. Nitekim tarihteki 1'inci ve 2'nci dünya savaþý sürecini yeniden okumamýz; nasýl bir yýkým hedeflendiðini bize anlatabilmektedir.

Rusya ve Ukrayna arasýndaki derin bað, hiç kuþkusuz sarsýldý. Ama hiç çözülmeyecek kalýcý kodlar ve ABD'nin diktiði fidanlar dahil, bir zaman sonra muhakkak ki sorgulanacaktýr. Sosyolojik olarak buradan çýkarýlacak dersler çok fazla.Rusya kendi hatalarý ile yüzleþecek ve yüzleþmekte... Ukrayna bu yýkýmýn tek taraflý adresinin Rusya olmadýðýný irdeleyecek.

Tüm bunlarý okurken, devletler kaybeden; þirketler kazanan taraflar olarak karþýmýza çýkacaktýr. Olaylara bakarken, küçük tepe savaþlarý ile baþýmýzýn karýþtýrýldýðý, yüksek daðlarýn istilasý sürecini gözden kaçýrmazsak faydamýza olur.