Dünyada politik gündem çok hýzlý akýyor ama olaylarýn daima bir hazýrlýk evresi var. Suni gündem üretenler, faydasýz gündemlere takýlanlar þaþkýnlýk yaþýyorlar.
Ankara'da Ýsveç ve Finlandiya'nýn üyelik talebine karþý birikmiþ bir tepkinin yankýsýný duyuyoruz.
2019 yýlýnýn Aralýk ayýnda Londra yakýnlarýndaki Watford kentinde NATO'nun kuruluþunun 70'inci yýldönümü dolayýsýyla düzenlenen liderler zirvesi yapýldý. Zirvenin en önemli gündemi Baltýk Savunma Planý'nýn onaylanmasýydý.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg zirve sonrasýnda bir açýklama yaptý. Stoltenberg "Bugün Baltýk ülkeleri ve Polonya için güncellenmiþ plan üzerinde anlaþtýk" diyerek Türkiye'nin NATO'nun Baltýk ülkeleri için öngördüðü savunma planýna iliþkin engelini kaldýrdýðýný söyledi.
"NATO müttefikleri arasýnda YPG'nin nasýl tanýmlanacaðý konusunda farklý görüþler olduðu biliniyor" diyen Stoltenberg konunun müttefikler arasýnda ele alýndýðýný ancak Çarþamba günkü zirve müzakerelerinde "özel olarak konuya deðinilmediðini" söyledi. Stoltenberg Suriye'de DEAÞ karþýsýnda elde edilen kazanýmlarýn riske atýlmamasý konusunda müttefiklerin mutabýk olduðunu belirtti.
Zirve öncesi Cumhurbaþkaný Erdoðan, YPG konusunda müttefikler arasýnda görüþ ayrýlýklarý olduðunu ve üye devletlerin YPG'yi "terör örgütü" kategorisine almalarý için ýsrarlý bir tutum sergileyeceklerini vurgulamýþtý.
O zirvede dört liderin özel bir görüþmesi olmuþtu. Almanya Baþbakaný Angela Merkel, Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron ve Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson, Cumhurbaþkaný Erdoðan'la bir toplantý gerçekleþtirerek Suriye ve YPG konusunu ele almýþtý.
Türkiye 2019'daki Baltýk Planý'na destek verdi çünkü Litvanya, Estonya, Letonya ve Polonya ile gayet iyi siyasi ve ticari iliþki içindeyiz.
Olaylarýn geçmiþine baktýðýmýzda Türkiye'nin Suriye'de desteklenen YPG/PYD yapýlanmasýna karþý kýrmýzý çizgisi ortada. Ankara bu sebeple direnç göstererek aday ülkelerin bu konuda somut adýmlar atmalarýný istiyor.
Bu atmosferde Ýsveç'in ve Finlandiya'nýn somut adýmlar atarak teröristlerin iadesini gerçekleþtirmesi gerekiyor. Somut taleplerin arasýnda PKK/PYD/YPG/FETÖ/DHKP-C gibi örgütlerin Türk adaletinden kaçan bütün unsurlarý dahil edilmeli. Örgütlere saðlanan silahlar, finans destekleri gibi baþlýklar mutlaka dosyada yer almalý.
Uluslararasý terörizmle mücadeleye diðer mevcut üye ülkelerin de destek vermesi þart. Bu konu sadece politik alana yani hükümetlere býrakýlmamalý. Türk aydýnlarýna da görev düþüyor. Zaman zaman imza toplamayý seven aydýnlarýmýz Ýsveç'e Finlandiya'ya birer mektup yazsa. Oradaki aydýnlara gazetecilere PKK'yý anlatsalar. Çocuklarý kaçýrýlan Diyarbakýr Annelerinden bahsetseler...
Sahi bizim aydýnlarýmýz nerede?