Üniversiteli stajyerlerin SGK bildirimleri

Stajyerlik; Yükseköðretim Kurulunca, yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamalý dersler dýþýnda, öðrencilerin öðretim programlarýyla kazandýrýlmasý öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranýþlarýný geliþtirmeleri, sektörü tanýmalarý, iþ hayatýna uyumlarý, gerçek üretim ve hizmet ortamýnda yetiþmeleri amacýyla iþletmede yaptýklarý mesleki çalýþmayý ifade etmektedir.

Staj yapmak için baþvuran Üniversite öðrencilerini SGK uygulamalarý yönünden (Sigortalý Yapýlýp Yapýlmayacaklarý Konusunda) 3 farklý kapsamda deðerlendirmek gerekmektedir.

1-Yüksek Öðrenimleri Sýrasýnda Zorunlu Staja Tabi Tutulan Üniversite Öðrencileri

2-Yüksek Öðrenimleri Sýrasýnda Okul Tarafýndan Staj Yapmasý Uygun Görülen Üniversite Öðrencileri,

3- Staj Zorunluluðu Olmayan, Yüksekokul Tarafýndan Staj Yaptýrýlmayan Ancak Ýþverenlerce Bulunup Çalýþtýrýlan Üniversite Öðrencileri.

Yükseköðrenimleri sýrasýnda staja tabi tutulan öðrencilerin iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasýna tabi olduklarý ve bu kiþilerin 4/a bendi kapsamýnda staj sigortalýsý sayýlacaklarý ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kiþi durumunda olmayanlarýn ayrýca genel saðlýk sigortasý hükümlerine de tabi olduklarý hüküm altýna alýnmýþtýr.

Üniversite öðrencileri stajlarýný, zorunlu staj, üniversite tarafýndan uygun bulunan zorunlu olmayan staj ve üniversiteden baðýmsýz olarak isteðe baðlý yapýlan staj olarak yapabilmektedirler.

Bu üç tür stajýn uygulamasý sosyal güvenlik açýsýndan farklý sonuçlar doðurmaktadýr.

Yükseköðrenimleri sýrasýnda staja tabi tutulan öðrencilerden okuduklarý eðitim kurumunda zorunlu staj þartý bulunanlar yanýnda okul tarafýndan staj yapmasý uygun görülen öðrenciler de staja baþladýklarý tarih itibariyle sigortalý sayýlacaklar ve sigorta primleri de okullarý tarafýndan ödenecektir.

Okullarý tarafýndan staj sigorta primleri ödenmeyen kiþiler stajyer kapsamýnda olmayýp tüm sigorta kollarýna tabi çalýþanlar gibidir.

Stajyer olarak alýnan kiþilerin okullarý tarafýndan Sosyal Güvenlik Kurumuna 5510 sayýlý Kanunun 5. Maddesi kapsamýnda bildirilip bildirilmediði mutlaka araþtýrýlmalý ve okullarý tarafýndan bildirimi yapýlmayan üniversite öðrencilerinin tüm sigorta kollarý primine tabi tutularak 01 Belge türü ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

Aksi halde kayýt dýþý iþçi çalýþtýrma durumuna düþülecek ve kayýt dýþý iþçi çalýþtýrmanýn yaptýrýmlarý ile karþýlaþýlacaktýr.

3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanununun 18'inci Maddesinde yer alan hüküm gereði on ve daha fazla personel çalýþtýran iþletmeler, çalýþtýrdýklarý personel sayýsýnýn yüzde beþinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eðitim okul ve kurumu öðrencilerine beceri eðitimi, mesleki ve teknik ortaöðretim okul ve kurumu öðrencilerine staj ve tamamlayýcý eðitim yaptýrmakla yükümlü tutulmuþtur. Öðrenci sayýsýnýn tespitinde kesirlerin tam sayýya tamamlanmasý gerekmektedir.

3308 Sayýlý Kanun'a göre, 10 ve daha fazla personel çalýþtýran firmalarýn, çalýþtýrdýklarý personel sayýsýnýn yüzde 5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eðitim okul ve kurumu öðrencilerine beceri eðitimi yaptýrma zorunluluðu bulunuyor.

3308 sayýlý Çýraklýk ve Meslekî Eðitim Kanununa tâbi çýraklarýn asgari ücreti aþmayan ücretleri gelir vergisinden istisna tutulmuþtur.

Stajyerlerin iþ kazasý bildiriminin iþverenler tarafýndan 3 iþ günü içinde SGK'ya bildirilmesi ve ayrýca ilgili eðitim kurumuna da yazýlý olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.