Vergi barýþý gelecek mi?

Bir süredir bizlere de yansýyan konulardan birisi olan vergi ve sosyal güvenlik barýþýnda yoðun bir talep olduðunu söyleyebiliriz.

Zaman zaman basýnda da takip ettiðimiz üzere hem iþ insanlarý ve STK’larý, hem de ekonomi yazarlarý kapsamlý bir vergi barýþýnýn gerekliliðinden bahsediyor.

Özellikle son yýllarda koronavirüsü pandemisi, Rusya Uçak Krizi, 15 Temmuz Hain darbe Giriþimi, Rahip Brunson krizi gibi nedenlere baðlý olarak ekonomide yaþanan olumsuzluklarýn da iþ insanlarýný, þirketleri ve tüm vatandaþlarýmýzý olumsuz etkilediðini görmekteyiz.

Sayýn Hazine ve Maliye Bakanýmýz Berat Albayrak daha önce yaptýðý açýklamalarda, vergi affýyla ilgili çýkan haberlerin gerçekleri yansýtmadýðýný vergi affý yapýlmayacaðýný, yapýlandýrmalar ve sýkýntýda olanlara destek verileceðini fakat vergi affýnýn gündemde olmadýðýný söylemiþti.

VERGÝ VE SGK AFLARI

Ak Parti döneminde bugüne kadar çok sayýda vergi SGK prim affý ve yapýlandýrmasý ile ilgili kanun çýktý.

-7 Mart 2002 Tarihinde 4746 sayýlý Yasa Ýle Emlak Vergisi Düzenlemesi Kanunu,

-27 Þubat 2003 Tarihinde 4811 sayýlý Vergi Barýþý Kanunu,

-22 Kasým 2008 Tarihinde 5811 sayýlý Vergi Barýþý Kanunu,

-13 Þubat 2011 Tarihinde 6111 sayýlý Kanun

-29 Mayýs 2013 Tarihinde 6486 sayýlý Kanun

-10 Eylül 2014 Tarihinde 6552 sayýlý Kanun

-19 Aðustos 2016 Tarihinde 6736 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun

-27 Mayýs 2017 Tarihinde 7020 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun,

-18 Mayýs 2018 Tarihinde 7143 sayýlý Vergi ve Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun ile ekonomi ve iþ dünyasýnýn sesine kulak verilmiþ oldu. Bu yapýlandýrmalarla da birlikte ciddi tutarda tahsilat ve kaynak giriþi saðlandý.

KAPSAMLI AF ÞART!

Esasýnda bugüne kadar yapýlan düzenlemelerin büyük bölümünde zaten bir af olmadý, sadece ödeme kolaylýðý saðlayacak yapýlandýrmalar getirildi. Ayrýca yapýlandýrma dýþýnda matrah artýrýmý, kasa affý, stok affý, Kayýtlarda yer aldýðý halde iþletmede mevcut olmayan mallarýn gayrisafi kar oraný eklenmek suretiyle fatura kesilerek kayýtlara alýnmasý gibi düzenlemelerle kamu alacaklarý yapýlandýrýldý.

Ayný þekilde Maliye, Gümrük, Aile Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý SGK, ÝÞKUR gibi tüm kamu kurumlarýnýn alacaklarýnýn ve idari para cezalarýnýn da yapýlandýrýlmasý ile birlikte kamu kurumlarýnda ciddi bir tahsilat yapýlmýþtý.

Þimdi, ekonomiye ve iþ dünyasýna saðlanan destek ve ekonomi paketlerinin vergi ve SGK barýþýyla taçlandýrýlmasý gerekiyor.

Þirketlerin geçmiþiyle barýþarak yeni bir beyaz sayfa açmasý saðlanmalý, en az bir yýl geri ödemesiz olmalý, gecikme zamlarý ve faizleri tamamen silinmeli, erken ödeme durumunda ana para borcundan da indirim yapan düzenlemeler getirilmelidir.

4811 Sayýlý Vergi Barýþý Kanunu, 6136 ya da 7143 sayýlý Kanunlar benzeri yeni bir düzenleme ihtiyacý zaruri bir hal almýþtýr.

Vergi ve SGK borçlarýnýn yapýlandýrýlmasýný da içerecek vergi barýþý kanununa matrah artýrýmý, kasa, ortaklar cari hesabý, stok düzeltmesi, ihtilaflý alacaklarýn mükelleflerin feragati yoluyla ortadan kaldýrýlarak hazineye para giriþi saðlanmasý, idari para cezalarýnýn yüzde 50 indirimle ödenmesinin saðlanmasý ve imar barýþý da eklenerek kapsamlý bir yapýlandýrma ve ödeme kolaylýðý saðlanarak Hazineye ve SGK’ya ciddi bir para giriþi saðlanacaðý gibi, iþ dünyasýna da borçlarýndan kurtulma ve rahatlama saðlanacaktýr.