Oxford Üniversitesi'ne baðlý Reuters Gazetecilik Çalýþmalarý Enstitüsü'nün araþtýrmasýna göre en çok yalan habere mâruz kalan ülke Türkiye.
Hiç þaþýrtýcý deðil. Adým gibi eminim ki yurtdýþýndan fonlanan gazetecilerde de Türkiye açýk ara birincidir. Araþtýrmadým ama yalan haberle, yurtdýþýndan fonlanan gazeteci oraný birbirine paralellik gösterir.
Nihayetinde bu gazetecilere paralar yurtdýþýndan hayýr olsun diye gönderilmiyor. Parayý verenler karþýlýðýný ister; Kendi çýkarlarý doðrultusunda, maaþa baðladýklarý gazetecilerden hedefteki ülkenin halkýný yönlendirecek haberler yapmalarýný isterler.
Onlar için yaydýklarý yalan haberin hemen yalanlanacak olmasý mühim deðildir. Yalan haberi piyasaya sürmeleri onlar için kâfidir. Fonladýklarý yerel gazeteciler de yalan haberi hemen yayarak, yalan haber üzerinden yazýp çizerek ve video çekerek görevlerini ifâ ederler.
Türkiye'de sadece fonlanan gazeteciler deðil siyasetçi görünümlü unsurlar (Kemal Kýlýçdaroðlu, Meral Akþener, Ümit Özdað vb.) da yalan üzerinden halký yönlendirmeye çalýþýyorlar.
Cumhurbaþkanlýðý seçiminin yaklaþmasýyla yalan bombardýmanýna tutulacaðýmýz aþikâr. Yalanla mücadele zordur. Hele içinde bulunduðumuz internet çaðýnda. Hýzla yayýlan bir yalanýn gördüðü alâkayý doðru haber görmüyor! Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý iþte bu zorlu görevi üstlendi ve bünyesinde "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi"ni kurdu.
Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Uluslararasý Medya Enformasyon Derneði (UMED) tarafýndan düzenlenen "Yeni Medya ve Dijital Terörizm Çalýþtayý'nýn" açýlýþ konuþmasýnda merkezin kuruluþ gayesini þu sözlerle anlatýyor:
"Hepimizin tanýk olduðu üzere, iletiþimin daha hýzlý bir hal aldýðý, tek taraflý etkileþimin çok yönlü olmaya baþladýðý, bilginin çok hýzlý yayýldýðý bir yeni medya dönemini tecrübe ediyoruz. Dolayýsýyla, yüksek eriþim ve kullaným oranlarýnýn saðladýðý avantajlarla birlikte, dijital mecralarda iþlenen suçlara, dijital terörizme, dezenformasyona daha fazla maruz kalma ihtimaline karþý da önlem almak durumundayýz. Meseleyi sadece dijital mecralarýn hýzý ve özgürlüðü ekseninde ele alýp, her türlü düzenleme giriþimini hýza ve özgürlüðe bir müdahale olarak algýlamak, çok sýð ve dijitalleþmenin risklerini göz ardý eden demode bir bakýþ açýsýdýr. Hakikat ötesi dönemde bu mecralar ne yazýk ki gerçekler ve yalanlar arasýndaki çizginin görünürlüðünün yitirilmesinin aracýlarý olarak da kullanýlýyor. Sürekli bilgi akýþýnýn olduðu yeni medya platformlarýnda kasýtlý ve sistematik þekilde dolaþýma sokulan yalan ve yanlýþ haberler, kitlesel algýnýn yönetiminde bir enstrüman yapýlmaya çalýþýlýyor. Ülkemizde sosyal aðlar baþta olmak üzere dijital kanallar üzerinden haber takibi yaygýnlaþmaya devam ettikçe kullanýcýlarýn yalan haberlere maruz kalma oraný da artýyor. Bu, kuþkusuz sadece endiþe duymamýz gereken bir durum deðil, ayný zamanda kamu çýkarý adýna dikkatle takip etmemiz ve gerekli tedbirleri almak için gayret etmemiz gereken bir durumdur."
Dijital iþgallerin konuþulduðu vasatta dijital savunma ve taarruz cephelerini tahkim etmek bir vatan görevidir. Ki yalana teslim olmayalým, yalana yenilmeyelim!