Yangýnda taþýnan su miktarý mý yoksa uçak sayýsý mý önemli?

Ülkenin ciðerleri yanýyor. Bizim ciðerlerimiz yanýyor.

Aðaçlar, hayvanlar ve binalar yanýyor dahasý insanlar yanýyor.

Acý hepimizin acýsý, ancak ateþ düþtüðü yeri yakýyor. Kolay deðil.

Allah bu felakete doðrudan maruz kalanlara sabýrlar versin.

Yangýnlarýn iklim deðiþikliði sebebiyle mi çýktýðý yoksa kundaklama mý var henüz kesinleþmiþ deðil.

Ancak ayný anda birçok yerde çýkmýþ olmasý hemen herkesin aklýna geçen senelerde çýkan yangýnlarý sahiplenen 'Ateþin Çocuklarý' isimli teröristler geldi/geliyor.

PKK'nýn azýlý militanlarýndan FETÖ iþbirlikçisi Parmaksýz Zeki kodlu Þemdin Sakýk'ýn, 'Silahýmýz tükenir, sayýmýz azalýrsa, Bodrum'a gider yatlarýný yakarýz; Antalya'ya iner seralarýný yakarýz; Ýstanbul'a çýkar araçlarýný yakarýz; Ýzmir'e ulaþýr ormanlarýný yakarýz.' sözleri de, þüpheleri yurt içinde sayýsý da silahý da tükenmek üzere olan terör örgütünün üzerine çekmekte.

ORTADA AFET VAR

Her neyse, ortada bir yangýn var ve bu yangýný söndürme sorumluluðu ormanlýk alanda Orman Genel Müdürlüðü'ne(OGM), yerleþim birimlerinde belediyelere düþmektedir.

Fakat yangýnýn boyutu bu kez tahminlerin üstünde sayýda ve kuvvette olduðu için tüm gayretlerine raðmen ne OGM ormanlarýmýzýn bir bölümünü kurtarabilmiþtir ne de belediyeler yanan kimi evleri binalarý kurtarabilmiþtir!

Bu bir afet.

Afette millet olarak birlik ve beraberlik sergilemek gerekirken her zaman olduðu gibi muhalefet yine oy devþirme peþinde olmuþtur. Her türlü tedbir alýnmýþ olmasýna raðmen kimi yalanlar üzerinden meseleyi Türk Hava Kurumu'ndaki(THK) uçuþa müsait olmayan 6 uçaða baðlamýþ ve yine saray edebiyatý yapmayý tercih etmiþtir.

Sarayda 16 uçak varmýþ da, THK batýrýlmýþ da, pilotlarý iþten çýkarmýþlar da, uçaklarý CHP'li belediyelere versinlermiþ de, hükümet gerekeni yapmýyormuþ da, istifa etmeliymiþ de! Kasaba politikacýsýnýn bile tenezzül etmeyeceði enva-i çeþit ifadeler.

Ama fondaþ medya bu ucuz politikayý kamuoyuna abartarak sunmakta bir beis görmedi!

Antalya'da yerleþim birimlerindeki yangýný söndürmekten sorumlu CHP belediyelerine sesini çýkarmayýp, ormandaki yangýnla mücadele eden hükümeti eleþtirmeyi siyaset zanneden muhalefeti halk ciddiye da almamýþtýr.

Hatta afet bölgesini ziyaret eden muhalefet ekibi vatandaþýn evine girmek isteyince, 'Haneme girmeyin çýkýn gidin!' diyerek kovulmuþtur! Bu manzara tv ekranlarýna da yansýmýþtýr! Vatandaþ can derdinde bunlar oy derdinde! Vatandaþ ne diyor; 'Sizin yapacaðýnýz bir þey yok çýkýn gidin!'

TÜRK HAVA KURUMU UÇAKLARI

Önce þu THK konusuna açýklýk getirelim. THK önceki yönetim döneminde batýrýlmýþ ve bir buçuk milyar borç takmýþ. O yüzden kayyum atanmýþ. Pilotlar 5 aydýr maaþ alamadýklarý için kendileri ayrýlmak istemiþler ve ayrýlmýþlar. Öyle iddia edildiði gibi kovulmamýþlardýr. Ayrýlýrken de THK baþkanýna ihtiyaç olduðunda dönmeye hazýr olduklarýný bildirmiþlerdir.

THK bünyesindeki çalýþmayan 6 uçaða gelince. Bu uçaklarý yangýna müdahaleye hazýr hale getirmek için 4 milyon dolarlýk bir maliyet gerektirdiði; 1.5 milyar borcu olan kurumun bu ödemeyi yapacak imkanýnýn olmadýðý bizzat kurum baþkaný tarafýndan açýklanmýþtýr.

Muhalefet, uçaklarýn yangýna müdahale kabiliyetinin bulunmadýðý gerçeðini 'uçaklar çürüyor' propagandasýyla ucuz siyasete alet etmiþtir maalesef.

KHK baþkaný 'uçaklarý belediyelere kiralayýn biz söndürelim' diyerek siyaset yapmak isteyen muhalefet liderine bizzat durumu anlatýnca o lider iddiasýndan vazgeçerek kurum baþkanýna teþekkür etmek zorunda kalmýþtýr.

THK'da yetkililere ulaþamadýðýný söyleyen Muðla belediye baþkanýna da THK baþkaný bizzat arayýp durumu izah etmiþtir.

YANGINA MÜDAHELE ÝÇÝN TÜM TEDBÝRLER ALINMIÞTIR

Önce þunu belirtmeliyim ki devlet orman yangýnlarýna karþý alýnmasý gereken bütün tedbirleri almýþtýr.

Eskiden yangýn, vatandaþýn ihbarý ya da yangýn kulelerinin görerek haber vermesiyle tespit ediliyordu.

2020'den itibaren ÝHA'lar devreye girmiþ ve yangýnýn baþladýðý anda ekipler anýnda haberdar olmuþtur. Bu baðlamda 2020 yýlýnda 360 orman yangýný, 2021 yýlýnda ise 86 yangýn baþladýðý anda müdahale ekiplerine bildirilmiþtir. Böylece yangýna erken müdahale baþlamýþtýr.

Yangýna müdahale için gerekli ekipmanýn yaný sýra 4 bin 110 teknik elaman hazýr hale getirilmiþtir.

Yangýn söndürmek için su taþýma kapasitesi artýrýlmýþtýr.

2018'e kadar 80.000(seksen bin) ton su taþýma kapasitesini 2021'de 148.000 (yüzkýrksekiz bin) tona çýkarmýþtýr. Yani yangýný söndürecek ana madde konusunda yüzde yüze yakýn bir kapasite artýþý saðlanmýþtýr.

Ayrýca ormanlýk alanda müdahale için 4.000 (dört bin) su havuzu/göleti hazýr hale getirilmiþtir.

Öte yandan helikopterler 2,5 ton su taþýrken 2020'den itibaren 3,5 ton, 7.5 ton ve 10 ton su taþýyan helikopterler devreye alýnmýþtýr.

HELÝKOPTER DAHA FAZLA SU TAÞIYOR

Þu anda bin 140 noktada, bin 80 arazöz, 2 bin 270 ilk müdahale aracý, 660 dozer, 4 bin 110 teknik eleman, 10 bin 550 itfaiye iþçisi, 38 helikopter, 3 uçak yangýna müdahale ediyor.

THK 20 hava aracýyla bu müdahalede yerini almýþ durumda.

Muhalefetin konuyu götürüp götürüp THK'nýn çalýþmayan 6 uçaðýna baðlamasý tamamen konuyu saptýrmaktan ve ucuz politikadan ibarettir.

Oysa önemli olan uçak sayýsý deðil su taþýma kapasitesidir. THK'nýn uçaklarý 4,5 ton su taþýyabiliyor ve saatte sadece iki sefer yapabiliyor. Yani uçaklarýn saatte 9 bin ton su taþýma kapasitesi var.

Oysa helikopterlerin en az taþýyaný 2,5 ton su taþýyor ve saatte 8 sefer yapabiliyor. Yani en az taþýyan helikopter saatte 20 ton su taþýyor. 3,5, 7,5 ve 10 ton taþýyanlarý sekizle çarpýn su taþýma kapasitesinin ne kadar artmýþ olduðu net þekilde anlaþýlýr.

Yani THK'nýn 6 uçaðýnýn katýlmamýþ olmasý yangýna müdahaleyi aksatmamýþ tam tersine 3 sene öncesine göre yangýna su taþýma kapasitesi yüzde yüze yakýn bir oranda artýrýlarak uçaklarýn eksikliði hissedilmemiþtir.

Tabii ki uçaklarýn da katýlmasýna itiraz edemeyiz. Ancak muhalefet THK'yý batýran önceki yönetime sesini çýkarmayýp kurtarmaya çalýþan kayyuma hakarete varan eleþtiriler yöneltmesi siyasi seviyelerini göstermesi açýsýndan manidardýr!

Hükümet yangýný söndürmek için gereken her türlü tedbiri almýþ ve yangýnla gereði gibi mücadele edilmektedir.

Ancak, bütün bu tedbirlere ve gayretlere raðmen yangýnýn büyüklüðü karþýsýnda kayýplar da verilmektedir. Bu durum hükümetin ihmalinden ziyade yangýnýn boyutuyla alakalýdýr.

Daha geçen hafta dünyanýn en ihtiyatlý ve tedbirli hükümeti olan Almanya sel felaketi karþýsýnda aciz kalmýþtýr. Acziyet tedbirsizlikten deðil felaketin büyüklüðünden kaynaklanmaktadýr.

Türkiye'deki yangýn da öyledir.

Muhalefet yangýn konusunda hükümeti eleþtirirken yerleþim birimlerinde yangýný söndürmesi gereken kendi belediyelerinin acziyetini görmezden geliyor. Biz o belediyeleri de eleþtirmiyoruz. Takatlerinin fevkinde bir afetle karþýlaþtýlar.

Ayný anlayýþý muhalefetin göstermemesi üzücüdür.

Ayrýca, ayný iklim kuþaðýnda olduðumuz Akdeniz ülkeleri içinde orman yangýnlarýna müdahale konusunda en baþarýlý ülkeyiz.

Son on yýlda Ýspanya'da 94 bin, Ýtalya'da 64 bin, Yunanistan'da 24 bin, Fransa'da 12 bin hektar yanarken Türkiye'de 7 bin hektar zarar görmüþtür.

Þunu da unutmayalým ki ülkeye yeni ormanlar kazandýrýlmasýnda 18 yýllýk AK Parti hükümetleri ayrý bir destan yazmýþtýr. 18 yýlda önceki 57 yýlda yapýlanýn bir buçuk katý aðaçlandýrma yapmýþ 6 milyon hektar alanda 5.3 milyar fidan dikmiþtir.

Nokta.