Kovit 19 salgýný baþka pek çok hususun yanýnda yaþlýlýkla da yüzleþtirdi insanlýðý. Virüsün yol açtýðý rahatsýzlýklarýn belli bir yaþýn üstündekilerde daha aðýr seyretmesi ve ölüm oranlarýnýn daha yüksek olmasý, yaþlýlara karþý zaman zaman dýþlayýcý ve alaycý bir tutum takýnýlmasýna yol açtý. Yolda gördüðü yaþlýyý kameraya alýp yayýnlayan edepsizler türedi. Bankta oturan amcalarýn tepesine su boþaltan bile oldu.
Bizim toplumuzda da maalesef bu tür çirkinlikler yaþandý. Fakat yine de yaþlýlarýn hayatýn içinde olduðu bir toplumuz ki hemen kendimize çeki düzen verdik. Zabýtanýn, Vefa Destek Gruplarýnýn, köy yerlerinde jandarmanýn ellinde not defterleriyle yaþlý insanlarýn sipariþlerini almasý ve alýþveriþlerini yapmasý gerçekten çok iyi düþünülmüþ bir tedbir oldu. Sadece bu organizasyon bile Türkiye’yi salgýnla mücadelede toplumsal dayanýþmaya örnek ülke haline getirmeye yeter.
Üstelik bu, virüsün bulaþmasýna karþý bir tedbir olmanýn yanýnda hamiyetin, büyük-küçük olmanýn, yardýmlaþmanýn, dayanýþmanýn, millet olmanýn erdemini de hatýrlattý bize. “Ahhh kuzummm” diye seslenen büyüklerimizin ellerini, salgýndan sonra defalarca öpelim, emi. Tecrübenin en deðerli bilgi aktarým vasýtasý olduðunu unutmadan ve yaþlýlarýmýzý yanýmýzdan ayýrmadan yaþayalým. Huzur evlerinin en az olduðu ülke olmak gibi bir çabamýz olsun mesela. Annelerimizi babalarýmýzý, kayýn valide ve kayýn pederlerimizi sevgiden, sohbetten, sesten, aile ortamýndan mahrum etmeyelim sakýn ha.
Baksanýza Batý’nýn yaþadýðý drama. Huzur evlerinde yaþlýlar ölüme terk ediliyor. Bazý ülkelerde 80 yaþýn üstündekiler yoðun bakýma dahi almýyor. Yeterli ünite olmadýðýndan daha genç olanlara öncelik tanýyor çünkü.
Farkýmýz bu olsun bizim.
Biz yaþlýlarý akil biliriz. Anadolu’da ‘uslu’ denir yaþlý insana. Ýhtiyar olmak böyle bir þeydir. Danýþma merciidir onlar. Her yaþa düþen bir iþ vardýr mutlaka, asla toplumun kenarýna itilmezler.
Bizi büyüten annelerimiz çocuklarýmýzý da büyütsün. Çocuklarýmýz býrakalým þýmarsýn onlara. Bizim izin vermediðimiz baþý þeyleri gizliden dedeleriyle, nineleriyle yapsýnlar mesela.
Bizim farkýmýz bu olsun.
Yaþlýlarýmýz bizimle yaþasýn.
Rizelilerin beklediði haber
Rize Valiliði, Ýstanbul, Ankara, Kocaeli, Adapazarý gibi þehirlerde ikamet eden ve yaz aylarýnda çay toplamak üzere memleketleri Rize’ye göç eden ahalinin bulunduklarý ilçelerin kaymakamlýklarýndan alacaklarý seyahat izin belgesiyle 30 Nisan’a kadar Rize’ye giriþlerine müsaade edileceðini duyurmuþ. Tabii akabindeki 14 günlük karantina koþullarýný da ilan ederek. Benzeri gerekçelerle yurdun dört bir tarafýndan seyahat izni almak isteyenler vardýr mutlaka, ben kendi ailem ve çevrem dolayýsýyla Rizelilerin tercümaný olayým. Ýlgili habere binaen kaymakamlýklara gidenler, bize bu konuda talimat gelmedi denilerek geri çevrilmekteler. Bu konu bir an evvel çözüme kavuþturulursa iyi olur. Zira hem çay mevsimi yaklaþýyor hem de iþ son dakikaya kaldýðýnda yönetmesi daha zor oluyor, malum.
Luppo’larýnýzý, cipslerinizi erkenden temin edin lütfen!
Geçen hafta cuma gecesi yaþananlarýn Kovit 19’la mücadeleye ne kadar olumsuz yansýyacaðýný henüz bilmiyoruz, umarýz ki virüsün yayýlmasýnda yeni bir dalgalanmaya sebebiyet vermemiþtir, dükkanlardaki o izdiham görüntüleri.
Bundan sonra belli ki bir süre hafta sonlarý sokaða çýkma yasaðý uygulanacak. Havalarýn açmasý karþýsýnda sahillere, piknik alanlarýna akýn etmemeyi kendi irademizle baþaramadýðýmýz için geliyor bu yasak.
Bari alýþveriþlerimizi son dakikaya býrakmayalým, ekmeðimizi, suyumuzu özellikle de bolca reklamýný yaptýðýmýz Luppolarýmýzý yeter miktar stoklayalým ki bir daha ele güne rezil olmayalým. Türkler virüsten deðil açlýktan korkuyormuþ meðer dedirtmeyelim.