Yeni anayasa umudu…

"Cumhuriyet'in yüzüncü yýldönümünü yeni bir anayasayla taçlandýrmak, 1876'dan beri süregelen bu çerçevedeki gerilimleri yumuþatýp bir mutabakat metniyle baðýtlamak hakikaten bu ülkeye, bu millete yapýlacak en önemli, en deðerli hizmetlerden birisidir. Bu hizmetin þerefine ortak olanlarý tarih saygýyla anacaktýr."

Cumhuriyet'in yüzüncü yýlýna yeni anayasa ile girmek önemli bir hedef. Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan'ýn yeni anayasa çýkýþýný destekleyen bu sözler MHP lideri Devlet Bahçeli'ye ait.

Yeni anayasa meselesini özellikle 1990'lý yýllarda çok konuþur, çok tartýþýrdýk. Gazetelerimizin manþetleri, dergilerimizin kapaklarý, panellerimizin baþlýklarý mutlaka yeni anayasa temasýný içerirdi.

Rahmetli Özal ve rahmetli Demirel bu ihtiyaca sýkça vurgu yapardý. Rahmetli Erbakan ve Rahmetli Türkeþ sistem tartýþmalarýný sýkça gündeme getirirdi.

Türkiye'de kronik sorunlarýn sistemden kaynaklandýðý ele alýnýrken bir boyutunu baþkanlýk sistemi tartýþmalarý diðer boyutunu anayasa tartýþmalarý oluþtururdu.

AK Parti'nin hemen her seçim beyannamesi yeni anayasa maddesini içeriyordu.

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi ile meselenin bir ayaðý halledilmeye çalýþýldý. Diðer ayakta ise ciddi revizyonlara raðmen ihtiyaç izale olmadý.

Bugün bu meselesinin yeniden gündeme gelmesi sun'i bir mesele deðil, gecikmiþ bir ihtiyacýn masaya yatýrýlmasýdýr.

Devlet Bahçeli'nin dünkü grup konuþmasýndaki yeni anayasa vurgusu çok anlamlýydý.

Sayýn Bahçeli'nin konuyu ele alýrken kullandýðý üslup ve terminoloji de yeni anayasa çalýþmasýnýn ruhuna son derece uygundur.

"Yepyeni, sivil nitelikli, geniþ katýlýmlý, toplumun her kesimini içine alacak, tüm düþünce ve eðilimleri kapsayacak, müþtereken yapýlacak bir anayasa..."

Bu ifadelerin altýna kim imza atmaz?

"Teferruattan arýndýrýlmýþ, yalýn ve anlaþýlýr, hükümleri arasýndaki çeliþkilerden ayýklanmýþ, kýsa, net, milli ve manevi hayatýmýzýn esaslarýný kavramýþ, bize özgü, bizi yansýtan, gelecek ile geçmiþi temerküz etmiþ, gerekçeleriyle gerçekleri yakalamýþ bir anayasa..."

Bu tarifi kim benimsemez?

"Toplum sözleþmesi, toplumsal mutabakat, milli mutabakat, sivil anayasa..."

Bu kavramlarý kim savunmaz?

Bahçeli'nin siyasi partilere ve sivil topluma 'gelin birlikte yapalým' çaðrýsýnda bulunmasý da katýlýmcý bir yöntemi öne çýkarmaktadýr.

Yeni anayasa konusu onlarca yýldýr siyasetin kýzýl elmasý gibi hep gündemde olmuþ ama bir türlü gerçekleþtirilememiþtir.

AK Parti birçok anayasa deðiþiklik paketi veya AB uyum reformu hayata geçirse de bu beklenti sýcaklýðýný korumaya devam etmiþtir.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yýlýna yeni anayasa ile girme fikri bu umutlarý beslediði için heyecan vericidir.

Cumhur Ýttifaký'nýn öncülük ettiði bu çalýþmalara herkesin ve her kesimin destek vermesi önemlidir. Zira toplumsal sözleþme ve toplumsal mutabakat ancak toplumun aktif katýlýmý ve uzlaþýsýyla hayata geçirilebilir.