M. Yalçın Yılmaz
M. Yalçın Yılmaz
Tüm Yazıları

Yeni denklem ve ziyaret trafiği

Türkiye hareketli günler yaşıyor. Diplomatik ziyaretlerin üst üste gelmesi dünya medyasının buraya odaklanmasını sağladı. Yeni denklemde bu ziyaretlerin hepsinin bir sebebi var.

Rusya-Ukrayna savaşına odaklanan piyasalar enerji ve emtia fiyatlarından muzdarip. Savaşın uzaması durumunda küresel ekonomi büyük yara alacak ve yüksek enflasyon etkisini gösterecek.

Rusya ve Ukrayna krizinde Türkiye'nin ilkeli ve kararlı pozisyonu önemli. Ankara, her iki ülkeyi de önemli bulduğu için prensipli bir siyaset izliyor. Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları zirvesinden seslenen Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya diplomasi forumunda Lavrov ile Kuleba'yı bir araya getiriyor. Tarafları uzlaşmaya davet eden Ankara Karadeniz'in çatışmadan arındırılmasını ve Ukrayna'nın deniz ticaret yolunun açık olmasını önceliyor.

Herzog'un ziyareti

İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un sıcak Türkiye ziyareti Ankara'nın nabzını yoklamak için dikkat çekiyor. Bennet hükümeti tıpkı Körfez ülkeleri gibi Türkiye'nin bölgedeki yeni denklemde varlığını önemsiyor.

Orta Doğu'da kurulmaya çalışılan yeni denklemde Afganistan sonrası ortaya çıkan tablo tetikleyici rol oynuyor. Vaşington'un bölgedeki ortaklarını yalnız bırakma riski bölgesel işbirliklerini ve paktları gündeme getirdi.

Körfez ülkeleri ve İsrail bölgede etkisini artıran İran'a karşı blok halinde hareket etme kararlılığında. Bu sürecin ekonomik ve savunma işbirlikleri boyutunda Türkiye'ye ihtiyaçları var. Tabii ki Doğu Akdeniz hidrokarbon yataklarının KKTC-Kıbrıs Rum Kesimi-Türkiye-Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşınması bu bloku anlamlı hale getirebilir Ankara'nın gözünde.

EastMed çöp oldu ama New-EastMed projesi Körfez ve İsrail'in gayretleriyle KKTC'yi dışarda bırakmadan gerçekleşebilir. Ankara elbette reel politik ve pragmatik perspektifle hareket ederek BAE ile sorunlarını hallettiği gibi Suudi Arabistan ve İsrail ile geçmiş sorunlarını da aşabilir. Dış politikanın dostluk ve nefret gibi siyah beyaz olmadığını gri alanları barındırdığını unutmadan atılacak adımlar Türkiye'nin bölgesel gücünü pekiştirecektir.

Doğu Akdeniz hattı niçin güzergâh değiştiriyor diye merak edenler Ukrayna'ya bakmalı. Ukrayna krizi Avrupa'nın gaz tedarikinde adres değişikliğine sebep olacaktı. Rusya'ya bağımlı bir Avrupa'yı kimler istemiyorsa Yeni Doğu Akdeniz hattını da onlar destekleyecek. Ukrayna savaşında hangi başkentten hangi sesler çıkıyor not almak gerekiyor. Orta Doğu'daki yeni denklemde Ankara'ya kimi Avrupa başkentlerinden de destekler gelecektir.

İsrail ile normalleşme Bennet hükümetinin de kendisini ispatlamasını sağlayacak. Netanyahu'dan sonra güçlü bir lider olduğunu ispatlamak isteyen Bennet, Körfez başkentlerinin yanı sıra Bakü ve Ankara ile işbirliği yaparak, diken üstündeki koalisyondan güçlenerek çıkmak istiyor.

Avrupa'nın yaklaşık 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak yeni güzergâh Türkiye'yi AB hattına eklemleyecek. Bu hattın güvenli ve çatışmasız bir güzergâh olması ancak Türkiye gibi güçlü ortaklarla mümkün.

Yeni denklemde Karadeniz'de, Kafkasya'da ve Orta Doğu'da kalıcı istikrar ve barış için birbirine bağımlı ekonomilere ihtiyaç var. Bu ekonomileri zinde tutacak, bağımsız ve tarihsel sorumlulukla hareket eden ülke burası. Etrafımızdaki halkların rol-model aldığı ülke ise güçlü ve müreffeh Türkiye.