Bu haklarý sömürülmüþ coðrafyanýn kaderi, vahþi batýnýn uyguladýðý politikalarý, beyaz adam ve köle anlayýþý ile karþýmýzda. Her ne kadar kölelik kalkmýþ olsa da sömürge devletlerden baðýmsýzlýk kazanýlsa da halen vahþi batýnýn sömürme psikolojisi uyguladýðý politikalarý ile devam ediyor.
Tabii þimdi farklý boyuttan farklý devletler de devrede. Afrika'da Çin rüzgarý gözle görülür ölçüde vardýr.
Rusya Vagner ile güç merkezi olma peþinde.
Tabii Avrupalýlar halen patron olarak tanýmlanýyor.
Ýki gündür Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Afrika ziyareti baþladý.
Türkiye'nin Afrika bakýþ açýsý Erdoðan ile birlikte deðiþti. Daha da ileriye götürülen iliþki serüveninden bahsedebiliyoruz.
Angola, Togo, Nijerya bu defaki duraklardýr.
Büyük ilgi ve heyecanla beklentiler söz konusudur.
Türkiye'nin Adil Dünya çaðrýsý Erdoðan'ýn dünya 5'ten büyüktür tanýmý esasýnda sessiz çoðunluk olan Afrika gibi coðrafyalarda da haykýrýþýdýr.
O sebeple Erdoðan ve Türkiye'ye geniþ ilgi alaka söz konusudur. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan Hanýmefendinin Afrika üzerine götürülen ve insani yardým çalýþmalarý ise gördüðümüz bu mazlum coðrafya için büyük anlam taþýyor.
Türkiye'nin imajý bu çalýþmalarla beraber olumlu boyutta etkilenmektedir.
Fransýz medyasýnýn 2 gündür attýðý manþetlere bakýlýrsa bir de iþin telaþa düþenler boyutu da söz konusudur.
Erdoðan'ýn Fethi temalý yazýlardan da anlýyoruz ki doðru yoldayýz ve küresel ölçüde dünya için ciddi yansýmasý olacak adýmlar atýyoruz.
Baþkan Erdoðan'ýn daha adil dünya mümkün kitabýnýn da basýna tanýtýlmasý üzerine sorulan sorulardan da anlýyoruz ki Türkiye'nin tekliflerine bu tekliflerin yer bulmasýna büyük umutlar vardýr.
Türkiye'nin bu coðrafyada tarým sanayi savunma konularýna yer açacak anlaþmalarý kültürel medya çalýþmalarýna açýlacak kapýlar Türkiye'nin yeni dünya düzeninde kurulacaðý masadaki yerini de göstermektedir.
Bu kadar sömürgeye raðmen halen insanlarýn psikolojisinde beyaz insana patron veya boss tanýmý gerçekten içler acýsý bir durumdur.
Avrupa'nýn nasýl adaletsiz sömürge psikolojisi ile kontrolünde tuttuðu coðrafyalara baský uyguladýðýndan da bize bahsediyor.
Medeni Batý kimdir sorusunun cevabýný ezilmiþ Afrika insanýna baktýðýnýzda bulabilirsiniz.
Bu bölgelerin açlýk sefalet yolsuzluk ve yok ile donatýlmasý bile batýnýn marifetidir hiç kuskusuz.
O kadar borç yokluk içinde hem de iç savaþlar tarihi yasayan bu bölgenin kaderine terk edilmemesi dünyanýn tamamý için hayati meseledir. Giderek daha net anlýyoruz ki dünyadaki dertler bitmeden tek baþýna dertsiz bir ülkenin mutlu bireyi olmamýz mümkün deðildir.
Nasýl da yerinde anlamlý bir cümle bizim kültürde. Komþusu açken uyumak bizlere haramdýr. Ýslam'ýn nasýl derin medeniyet kodlarý taþýdýðýna bu coðrafyalarý gördükçe buralarý sömürenleri tanýdýkça daha bilinçli olarak sarýlýyorsun.
Neredeyse hiç üretim olmayan mesela Angola örneðinden bakarsak neredeyse basit ihtiyaçlarý bile dýþarýdan alan bir yapý nasýl ayakta kalabilir acaba sorusu ile kendimizi meþgul etmeliyiz. Çünkü Afrika sana ne kadar kilometrelerce uzak olsa da burada insan mutlu olmazsa basit ihtiyaçlarýný karþýlamazsa bu dönüp dolaþýp seni de vurur.
Tabii yeraltý zenginlikleri ile baþkalarýnýn iþtahýný kabartmýþ bir coðrafya. Hep almýþlar sömürmüþler ama yerine hiç bir þey býrakmamýþlar.
Batýya özenti onlara benzeme psikolojisi de bundandýr.
Halen beyaz insana boss patron demek nasýl bir çökmüþ psikoloji ürünü olmalý acaba
Türkiye Afrika açýlýmý ile hem yeni pazarlarý keþfediyor yeni ekonomik ortaklar buluyor hem de coðrafya insaný ile beraber kazanmanýn kodlarýný öðretiyor. O nedenle Türkiye'nin bakýþ açýsý ileride çoðu kendini beðenmiþ devletler için örnek teþkil edecektir.
Ülkemizde çoðu zaman oralarda ne iþimiz var diyenler de az olmadý.
Oysa dünya deðiþiyor saflar farklýlaþtý. Sen gitmesen baþkalarý gidiyor zaten. Sen hakim olamadýðýn durumlarý kontrol edemezsin. Kontrol edemediðin durumlara seni de almazlar. Büyük düþünmek þimdiki þartlar için de elzemdir.
Dünya artýk büyük köydür. Her þey birbiri ile baðlantýlýdýr. Ekonomik olarak büyüme ise sadece senin istikrarýnla deðil hem de istikrarlý ortamda üretebilen ortaklarýnla da mümkündür. Afrika'da yeni pazarlar olduðu kadar hem de stratejik olarak yeni dünyanýn þartlarýna karþýlýk verebileceðimiz jeostratejik konudur. El ele verilerek çoðu konularýn üstesinden gelinebileceðini de Türkiye lideri Erdoðan teker teker anlatýyor. Ve bu anlatýmý Afrika ülkelerinden karþýlýk buluyor. Erdoðan'ýn karþýlýk bulmasý demek Türkiye'nin karþýlýk bulmasý demektir.
Bu gelecek nesillere ciddi armaðandýr. Bu iliþkilere basit yorumlarla tanýmlar verenlere ise acýmaktan baþka sözüm yoktur.
Ýnsan insanýn celladý deðil dostu olmalýdýr. Türkiye vahþi dünyaya bunu anlatýyor. Hem de eylemleri ile anlatýyor
Böyle bir ülkeye sahip olmak ise gerçekten büyük lütuftur.