Trump yeniden baþkan oldu. Biden ve ekibinin savaþ içerikli küresel sistemi iþlevsiz hale getiren yöntemi yordu. Amerikan kamuoyundaki tartýþmalara baktýðýnýzda insanlarýn umutsuzluk içinde olduðunu ve Trump'ýn "savaþý durduracaðým" mesajýndan etkilendiðini görüyorsunuz. Hatýrlarsanýz, Trump geçmiþ baþkanlýk döneminde pek "barýþ güvercini" deðildi. Ama Biden yönetimi, Amerikan "rüyasýnýn" suya düþmesini "savaþa destek vermekle" saðladý.
AMERÝKA "ÇÖKÜÞ" DÖNEMÝNÝ MÝ YAÞIYOR?
Halen þunu düþünüyorum: ABD'yi küresel aktör olarak meydana çýkaran Ýngiltere, artýk kozunu Çin'den yana kullanma yolunda ve ABD'nin aslýnda meydandan çekilmesini isteyen de Ýngiltere.
TRUMP DÖNEMÝNDE ABD ORTA DOÐU'DAN ÇEKÝLECEK MÝ?
Dikkat ederseniz Afganistan'dan Biden dönemi çekilme baþladý. Þimdi sýrada Suriye gözüküyor. Peki, bu çekilme ile görev daðýlýmý kimler arasýnda olacaktýr? Rusya'nýn pozisyonu ne olacak?
Özellikle PKK ve PYD terör örgütleri kimin kontrolünde devam edecek veyahut devam edebilecek mi?
TÜRKÝYE HEDEFÝNDE ISRARLI!
Suriye merkezli ve Türkiye'yi çevreleyen terör koridorunu yok etme konusunda Türkiye ýsrarlý ve anlaþýlan müjde yakýnda! Baþkan Erdoðan'ýn tüm mesajlarý þuna iþaret ediyor:
"Suriye ve Irak hattýnda terör zinciri yok edilecek."
Türkiye sorunun köküne iniyor ve anlaþýlan yakýn zamanda ciddi müjdeli hamle kapýda...
ÝNGÝLTERE NE YAPMAK ÝSTÝYOR?
Çin'in tüm hazýrlýklarýna bakýlýrsa, askeri deniz gücü olarak karþýmýza çýkmasýna az kaldý. Ýngiltere, ABD ve Çin arasýnda savaþ olmasýn diye, baþka coðrafyalarda savaþ düðmelerine bastý. Rusya-Ukrayna konusunda en fazla aktif olan tarafýn Ýngiltere olma nedeni de budur. Israrla, Ýstanbul sürecinin baltalanmasýný temin eden, Ukrayna'nýn savaþmasý için tüm istihbari desteði saðlayan, stratejileri belirleyen Ýngiltere oldu. Bu aralar yeniden sükunet içinde.
TRUMP NASIL BÝR AMERÝKA SÖZÜ VERÝYOR?
Ýþ adamý olan Trump, her kesimle anlaþabilen biri olarak karþýmýzda. Anlaþabilmek ne demek?
"Paranýn yapamayacaðýný, çok para yapacak" demek...
Trump ile birlikte Amerikan politikalarý, "barýþ" sürecinden daha ziyade "anlaþabilen" Amerika profili ile karþýmýza çýkacaktýr. Biden Amerika'sý için azýlý düþman olan Putin'le hemen temasa geçmesi, Trump'ýn yeni dönemde yapacaklarýna ýþýk tutmaktadýr.
Putin'in "temas kurmaya hazýrýz, konuþmaya ve nihayet anlaþmaya hazýrýz" retoriði, yeni deðil. Ýlk günden ve iplerin koptuðu en kötü dönemde bile Putin ayný cümleleri kullandý. Ama þunlarý da ekliyordu:
"Batý bunlarý biliyor ama iþine gelmiyor."
Yeniden Rusya-Ukrayna barýþ süreci mümkün mü?
Putin, "Ýstanbul'da yarým kalan sürecin yeniden iþlemesinden yana olduðunu" gizlemiyor.
TRUMP ÝLE YENÝ DÜNYA...
Çoðu kiþi bu retoriðe istinat etse de artýk yeni dünya sadece Amerikan merkezli olmayacak. Evet, Trump'ýn seçilmesi, savaþýn bitmesi umudunu artýrýyor. Lakin bunun sadece Trump'ýn isteðine baðlý bir durum olmadýðýný da göz ardý etmemeliyiz.
PEKÝ, ÝSRAÝL NE OLACAK?
Ýsrail'in dostu Trump'ýn bu konuda geçmiþ politikalarýndan farklý bir tutumla hareket edeceðine dair iþaret vardýr.
Netanyahu ve Siyonist ekibinin vahþetinin boyutunu Trump bile tahmin etmemiþtir gibi bir izlenim söz konusudur. "Savaþý bitireceðim" retoriðini kullanan baþkan için Netanyahu'ya karþý tutumu yeniden baþladýðý dönem için "ilk sýnavý" olacaktýr...