Ýþçilerin anayasal bir hak olarak yýllýk ücretli izin haklarý, 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nda da hüküm altýna alýnmýþtýr.
Ýþ Kanununun 60'ýncý maddesinde "Yýllýk ücretli izinlerin, yürütülen iþlerin niteliðine göre yýl boyunca hangi dönemlerde kullanýlacaðý, izinlerin ne suretle ve kimler tarafýndan verileceði veya sýraya baðlý tutulacaðý, yýllýk izninin faydalý olmasý için iþveren tarafýndan alýnmasý gereken tedbirler ve izinlerin kullanýlmasý konusuna iliþkin usuller ve iþverence tutulmasý zorunlu kayýtlarýn þekli Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanacak bir yönetmelikle gösterilir." hükmü yer almaktadýr.
Hüküm uyarýnca çýkarýlan Yýllýk Ücretli Ýzin Yönetmeliði'nde izin kurulunun oluþturulmasýna iliþkin hükümler yer almaktadýr.
Çalýþanlarýn hangi tarihlerde izin yapacaklarý çalýþanlarýn talepleri de dikkate alýnarak iþyerinde çalýþma planlamasýna göre iþveren tarafýndan belirlenmektedir. Ancak çok sayýda çalýþaný olan iþyerlerinde izin kullanma tarihlerinin belirlenmesi önem taþýmaktadýr. Bu gibi yerlerde de izin kurulu kurularak kimlerin hangi tarihte izin kullanacaðýnýn belirlenmesi yoluna gidilmektedir.
Bu kapsamda, iþçi sayýsý 100'den fazla iþyerlerinin yýllýk izin kurulu oluþturma zorunluluðu bulunmaktadýr.
"Ýþçi sayýsý yüzden fazla olan iþyerlerinde iþveren veya iþveren vekilini temsilen bir, iþçileri temsilen iki kiþi olmak üzere toplam üç kiþiden oluþan izin kurulu kurulur."
Yönetmelik uyarýnca izin kurulunun görev ve yetkileri þunlardýr:
· Ýþçiler tarafýndan verilip iþveren veya iþveren vekili tarafýndan izin kuruluna iletilen izin isteklerine göre hazýrlayacaðý izin çizelgelerini iþverenin onayýna sunmak,
· Ýzin çizelgelerini; iþçilerin kýdemlerini, izni belirli bir dönemde kullanmak bakýmýndan içinde bulunduklarý zorunluluk veya engellerini, iþin aksamadan yürütülmesini ve iþçi sayýsýný göz önünde bulundurarak hazýrlamak,
· Ýþçilerin yýllýk izin haklarý ile ilgili dilek ve þikayetlerini inceleyerek sonucunu iþverene ve ilgili iþçiye bildirmek,
· Her yýl ücretli izinlerin daha yararlý geçirilebilmesi için kamplar ve geziler düzenlemek, bu konuda alýnmasý mümkün olan tedbirleri araþtýrmak ve iþverene tekliflerde bulunmak.
Ýzin kurulunun çalýþmalarý için gerekli yer, eleman, araç ve gereçler iþveren tarafýndan saðlanmalýdýr.
Ýþçi sayýsý yüzden az olan iþyerlerinde; izin kurulunun görevleri, iþveren veya iþveren vekili veya bunlarýn görevlendireceði bir kiþi ile iþçilerin kendi aralarýnda seçecekleri bir temsilci tarafýndan yerine getirilmektedir.
Ýzin kurulunca hazýrlanýp ilan edilecek çizelgede iþçinin;
· Adý soyadý,
· Sicil numarasý,
· Ýþe giriþ tarihi,
· Yýllýk izne hak kazandýðý tarih,
· Ýþyerindeki çalýþma süresi,
· Ýzin günleri sayýsý,
· Yol izni günleri sayýsý,
· Ýznin baþlama tarihi,
· Ýznin sona ereceði tarih,
Belirtilmelidir.
4857 sayýlý Ýþ Kanunu uyarýnca yýllýk ücretli izin kurulunun oluþturulmamasý idari para cezasýna baðlanmamýþtýr. Ancak olasý bir denetim halinde kanuni yükümlülüðün yerine getirilmemesi iþverenin kusur oranýnda artýþý gündeme getirecektir.