Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Yolun sonu

Mehmet Büyükekþi baþkanlýðýndaki TFF yönetim kurulunun günleri sayýlý. Bu saatten sonra bu durum deðiþmez. Ali Koç'un son divan kurulu toplantýsýnda TFF ile ilgili olarak söylediði çok önemli sözler vardý aslýnda. Konuyu hep Ali Koç dile getirdiðinden kamuoyu bu sözlere fazlaca önem vermedi.

Neydi bu sözler: "Biz, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak var gücümüzle bu mücadeleyi sonuna kadar yapacaðýz. Kazanýrýz kaybederiz, bizim baþýmýza bir þey gelir, baþkasýna bir þey gelir ama bir bakarsýnýz çarklar da dönmeye baþlar. Birikir, birikir, birikir, iþler kirlilik, sýkýntýlar, anlamsýz olaylar, gariplikler... Birikir birikir birikir ve o kadar uzun süre birikir ki bu iþi yapanlar zannederler ki hep bunu yapabilecekler. Sonra bir olay olur, ondan sonra bütün çatý çöker. Hep beraber bu çatýyý çökerteceðiz."

Halil Umut Meler'e yapýlan saldýrý bardaðý taþýran son olay oldu.

Sonrasýnda çatý çöktü.

Kulüpler Birliði Mehmet Büyükekþi'nin ipini çekiverdi.

Ali Koç'un sözlerinin baþýnda yer alan "Kazanýrýz kaybederiz, bizim baþýmýza bir þey gelir ama bakarsýnýz çarklar dönmeye baþlar" sözleri de son derece ilginç. Kime karþý kaybetmekten, baþýna bir þey gelmesinden bahsediyor Ali Koç!

Benim düþünceme göre Ali Koç ve Kulüpler Birliði karþýsýnda TFF'nin kazanma þansý hiçbir zaman yoktu. Bu yüzden Ali Koç'un TFF'ye kaybetme ihtimalini denkleminin dýþýna çýkartmak gerekiyor. Ali Koç sanýrým TFF Baþkanýný destekleyen gücü isim vermeden karþý güç olarak görüyor. Peki bu karþý güç, kimlerin birlikteliðinden oluþuyor? Bu sorunun cevabýný vermeden önce yine Ali Koç'un son Kulüpler Birliði toplantýsýnda söylediði sözlerden ipucu arayalým. Ne demiþti Ali Koç: "Bugüne kadar Türk futbolunun sorunlarýný sadece TFF baþkanýndan dinleyen, baþta Sayýn Cumhurbaþkanýmýz olmak üzere, Adalet ve Ýçiþleri Bakanlarýmýzdan da en kýsa zamanda ziyaret etmek için randevu talep edeceðiz." Bütün bunlarý birleþtirince ortaya çýkan tablo açýk. Baþkan diyor ki; "Türk Futbolunu kuþatan bir yapý var. Bunlar TFF Baþkanlarýný belirliyorlar. Bunlar Cumhurbaþkanýný ve diðer devlet görevlilerini yanlýþ yönlendiriyor."

Bu tespit doðru mu?

Kesinlikle doðru.

Bunu Ali Koç ilk kez de dile getirmiyor. Beyaz TV'de katýldýðý programda Sinan Engin'in "TFF Baþkaný'ný kim belirliyor?" sorusuna ne cevap vermiþti Ali Koç: "Cevabýný bildiðiniz soruyu neden bana soruyorsunuz?" Devamýnda Rasim Ozan Kütahyalý'nýn "Bence Cumhurbaþkanýmýz belirlemiyor," sözleri üzerine ise, "Her þeyi Cumhurbaþkanýmýza yazýyorlar, 'Beyefendi böyle istiyor' diye ortada gezen çok adam var. Kim yalan söylüyor, bilmiyorum. Ama Cumhurbaþkanýmýza zarar veriliyor."

Deðerli okurlarým, Ali Koç'un sözleri çok açýk aslýnda. Herkesin bildiði ama konuþamadýðý þeyleri Ali Koç üstü kapalý olsa da dile getiriyor. Geçen TFF seçimlerine bir bakalým. Ali Koç, Voleybol Federasyonu Baþkaný Akif Üstündað'ý baþkan adayý olarak açýklýyor. Ardýndan U dönüþü ile Mehmet Büyükekþi'yi desteklediðini açýklamak zorunda kalýyor. Medyaya Büyükekþi'yi külliyenin desteklediði haberleri fýsýldanýyor. Gerçekten durum böyle mi?

Bilinmez.

Ancak Ali Koç'un cevabý net: "Beyefendi istedi diye ortada gezen çok adam var."

Kim bu adamlar?

Ýnanýn bu sorunun cevabý bende yok.

Ben Büyükekþi'yi ölümüne destekleyenlere bakarak bu sorunun cevabýnýn verilebileceðini düþünüyorum. Belki de Ali Koç, bu isimleri tek tek açýklar.

Eðri oturup doðru konuþmak gerek

3 Temmuz 2011'den beri futbol önemli bir kýrýlma yaþadý. Özerklik yönünde hýzla geliþen Türk futbolu aniden merkezileþmeye baþladý. TFF Baþkanlarý, görünüþte seçimle ama aslýnda atama ile seçildiler. TFF Yönetim Kurullarý, Tahkim Kurulu, Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu olsun, hangi kurula bakarsanýz bakýn iktidara yakýn isimlerden yapýlandýrýldý. Mehmet Ali Aydýnlar (baþýna gelmeyen kalmadý), Yýldýrým Demirören, Nihat Özdemir (Aydýnlar'a yapýlan gibi camiasý ile karþý karþýya getirildi), Mehmet Büyükekþi; hepsi önemli iþ adamlarý ve bu iktidar döneminde görev alan isimler. Ali Koç bu noktada aslýnda mesajýný veriyor. "Her þeyi Cumhurbaþkanýmýza yazýyorlar, 'Beyefendi böyle istiyor' diye ortada gezen çok adam var. Kim yalan söylüyor, bilmiyorum. Ama Cumhurbaþkanýmýza zarar veriliyor."

Biz gazetecilere düþen görev "ortada gezenleri" bir bir belirleyip kamuoyu ile paylaþmak olmalý.

Çünkü bu kiþiler zararlý.

Öyle diyor Ali Koç da.

Hatta daha da ileri gidip arada gezenlerin Cumhurbaþkanýna da zarar verdiðini söylüyor. Öyleyse devletimiz de ortada gezen ve yaptýklarý ile Cumhurbaþkanýmýza da zarara uðratan bu kiþileri belirlemeli ve gereðini yaparak Türk futbolundan bu insanlarý tasfiye etmeli. Eski yöneticilerden Þekip Mosturoðlu'nun dün tesadüf ettiðim radyo konuþmasýnda söylediði gibi, "15 Temmuz sonrasýnda Et ve Balýk Kurumundan bile FETÖ'cüler temizlenirken, TFF, spor medyasý ve hakemlerden bir kiþiye bile dokunulmamasý ilginç. Acaba baþka güçlerin kontrolüne mi geçti bu yapý?"

Kýsaca herkes yarým aðýz konuþup gerçekleri dile getirirken eðip büküyor. Böylelikle de saz söz ayný kalýrken, sanatçýlar deðiþiyor sadece!