M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Yükselen Sað ve Merkez'de Siyaset

Ýnsanlýk karamsar bir sürece girdi. Piyasalardaki durgunluk belirtileri kapitalizmin çarklarýný aksatýyor. Tüketim baðýmlýsý toplumlar alýþkanlýklarýný terk etmek zorunda.

Azdan az çoktan çok gidermiþ. Refaha alýþan Avrupa'da enerji krizi nasýl bir etki býrakacak bu kýþ göreceðiz.

Avrupa siyaseti aþýrý sað hareketlere evriliyor. Popülist, yabancý karþýtý, otoriteryan zemine oturan hareketler Avrupa siyasetinde önümüzdeki dönemde daha da güçlenecek. 11 Eylül sonrasý yükselen Ýslam karþýtlýðý, 2008'de yaþanan Euro krizi, mülteci göçü, 2020 Covid-19 salgýný, 2022 Ukrayna savaþý ve enerji krizi aþýrý saðýn ivme noktalarý.

Fransa, Ýsveç, Hollanda... Avrupa'da yükselen sað korkusu Ýtalya'da Meloni'nin seçimi kazanmasýyla gündeme geldi. Belki yakýn gelecekte aþýrý sað hareketler özellikle Avrupa üzerindeki Rusya ve ABD etkisini sorgulayacak ve mevcut iktidarlarý birer birer uzaklaþtýracaklar.

Küresel savaþ hattýnýn ilk cephesi Ukrayna için AB liderlerinin çözüm arayýþlarý bugüne kadar yetersiz kaldý. Her ne kadar Avrupa Siyasi Topluluðu, Hazar kaynaklarýna eriþim için alelacele Prag'da buluþsa da esas meseleyi görmekten çekiniyorlar.

Türkiye bu keþmekeþte farklý bir yerde duruyor. Erdoðan çatýþmanýn tam ortasýnda bile sakin, diplomasiyi çalýþtýran, çözüm üreten bir vizyonla dünyaya sesleniyor.

Batý'da yükselen sað hareketler Avrupa Parlamentosu seçimlerini incelediðimizde dikkatimizi çekiyor, birbiriyle uzlaþamayan ama Avrupa'nýn hemen her tarafýnda varlýðýný gösteren bir dalga. Bu hareketler Türkiye'de de etkisini gösteriyor.

Türk milliyetçiliðinden tamamen uzak, köksüz ve kültürel kodlarý zayýf bir akým özellikle muhalefet partilerini Avrupa'dakine benzer bir zemine itiyor. Kimi partilerin çok heveslendiði ve hatta baþka bir politika üretmeden sýðýnmacý karþýtlýðýný merkeze alan açýklamalar bizdeki enflasyonist ortamda daha belirgin oldu.

Hýzlý göç ve göç politikalarýndaki aksaklýklar hafife alýnamaz elbette. Planlý bir geri gönderim politikasý zaman içinde hayata geçecek ancak bölgesel geliþmeler ve karþýlýklý çözüm adýmlarý atýlmadan geri gönderim mümkün deðil ayrýca insani de deðil.

Cumhur Ýttifaký, aþýrý sað hareketler karþýsýnda merkezde konumlanmýþ durumda. Üstelik milliyetçi-muhafazakar geçmiþe/çizgisine raðmen toplumsal gruplarýn taleplerini dikkate alan demokratik ortak uzlaþý kültürüne de sahip. Siyasetin çözüm üretmek ve ortak paydada buluþmak için atacaðý önemli adýmlara gebe olduðunu unutmayalým.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin nasýl merkez ülke olacaðýný göreceðiz. Küresel siyasette öne çýkan Ankara'nýn yanýnda yer almak isteyen baþkentlerin sayýsý artacak. Krizleri diplomasi masasýna taþýyan ve küresel barýþa katký saðlayan bir ülkenin iç siyasetinde de geniþ ufuklu bakýþýn etkilerini göreceðiz.

Erdoðan'ýn küresel siyasetteki rolü ve ilham veren ülke Türkiye misyonu 2023 seçimlerine giderken daha çok konuþulacak.