Doðu Akdeniz ve Ege’de tansiyon yükseliyor. Yunanistan’ýn uluslararasý hukuka, karþýlýklý anlaþmalara ve komþuluk iliþkilerine uymayan davranýþlarý gerilimi artýrýyor.
Çarþamba günkü yazýmda da belirttiðim gibi Yunanistan için mesele biraz daha kazaným elde etmek ve bazý ülkelerin desteðiyle Türkiye’nin artan bölgesel gücünü dizginlemek.
Türkiye için ise mesele milli egemenlik ve baðýmsýzlýk, yani beka meselesi.
Yunanistan devletinin megalo idea peþinde koþtuðunu, Türkiye’den tarihi bir rövanþ ve intikam almak istediðini, bunun bir tür takýntýya dönüþtüðünü biliyoruz.
Peki, Yunan halký siyasetçilerin bu sorumsuz davranýþlarýnýn neticesine ne ölçüde katlanabilir?
Türkiye’nin Yunanistan’ýn hiçbir varlýðýnda ve hakkýnda gözü yok, ama vatanýna veya Mavi vatanýna göz dikenlerin de gözünü oyma konusunda çok kararlý.
Kimse savaþ istemez ama Türkiye savaþ korkusuyla dayatmalara boyun eðecek, haksýzlýklarý sineye çekecek, egemenlik haklarýný çiðnetecek bir ülke deðildir.
Yunanistan’ýn yasak olan adalarý silahlandýrmasý savaþ sebebidir.
Yunanistan’ýn karþýlýklý anlaþmalara uymamasý savaþ sebebidir.
Yunanistan’ýn Oruç reis gibi gemilerimize askeri hamle yapmasý savaþ sebebidir.
Yunanistan’ýn karasularýný 12 mile çýkarma dayatmasý savaþ sebebidir.
Bu konularda Yunanistan’ýn oldu bitti yapma hevesine karþý Türkiye pasif kalmayacaktýr.
Türkiye ile Yunanistan arasýnda tarihi sorunlar, yani istikþafi görüþmeleri devam eden kronik meseleler var.
Ve maalesef Fransa baþta olmak üzere bazý ülkeler bunu yeni keþfetti ve bölgesel bir güç haline gelen Türkiye’yi frenlemek için bu meseleleri kaþýma politikasýna sarýldý.
Fransa’nýn derdi baþka, Yunanistan’ýn baþka. AB avantajýyla yeni kazanýmlar elde etme yaklaþýmý Yunanistan’ý fena halde hezimete sürükler.
Fransa Libya’dan Suriye’ye kadar birçok bölgede pasif, etkisiz ve zavallý bir konuma düþtü. Bugün Yunanistan’ý Türkiye’nin üzerine sürmesi, Türkiye’yi ne kadar güçlü bir rakip olarak görmeye baþladýðýný gösteriyor.
Yunanistan’ýn karýn aðrýsýyla, Fransa’nýn eziklik acýsý birleþmiþ durumda.
Uzun zamanlardýr hiçbir bölgede askeri varlýk gösteremeyen Yunanistan, yine uzun zamandýr her bölgede her bölgede pasif kalan Fransa’yý arkasýna alarak Türkiye’ye efeleniyor.
O Türkiye ise ayný anda hem Suriye’de, hem Irak’ta, hem Libya’da, hem Doðu Akdeniz’de askeri hareketlilik içinde.
Uzmanlar iki ülkenin askeri varlýðýnýn istatistiklerini veriyorlar.
Oysa bu istatistikler, askeri varlýðýný üç kýtada aktif olarak kullananan bir ülkeyle, hangarda tutan bir ülkenin bilgilerini yansýtýyor.
Muharrip güç olmak, sahada etkin olmakla anlam taþýr. Yunanistan’ýn en son muharebesi Türkiye’de denize, Kýbrýs’ta daðlara sürülmek olmuþ.
Türk ordusunun imkân ve kabiliyetleri, Türk devletinin irade ve kararlýlýðý, Türk halkýnýn azim ve birlik ruhu iyi bilinmelidir.
T. Özakman ‘Þu Çýlgýn Türkler’de Kurtuluþ Savaþý’ný ‘dünyadaki en meþru, en haklý, en kutsal savaþlardan biri’ olarak niteler.
Türkiye o gün haklýydý ve kahramanlýk destaný yazdý. Türkiye bugün de haklýdýr ve yeni destanlar yazmaktan çekinmez.