M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Zor eþik

Dýþarýda zor bir eþikten geçen Türkiye içeride ise giderek kabaran sorunlarla karþý karþýya. Pandemi süresince gayretkeþ saðlýk çalýþanlarý aðýr bir stres yaþadýlar ve Türkiye'nin Kovid-19'u atlatmasýnda üstün baþarý gösterdiler.

Saðlýk Bakanlýðý koordinasyon ve organizasyon baþarýsý göstererek kamuoyunu doðru yönetti. Fahrettin Koca her akþam halkýn karþýsýna çýkarak süreci þeffaf bir þekilde paylaþtý. Hepimizi ikna etti. Kovid'e karþý D. Trump ve B. Johnson laubali bir tutum sergilerken Erdoðan ve ekibi her türlü tedbiri kararlýkla aldý.

Dünya Saðlýk Örgütü ve Türkiye arasýnda sýký bir diyalog yürüdü. Özellikle aþý çalýþmasý ülkemizin bilimsel araþtýrma tecrübesine önemli bir katký saðladý. Bu seferberlikte ülkemizin üniversiteleri ve enstitüleri büyük baþarýlar gösterdi.

Geçen yüzyýldan kalma travmalarýmýz ise hâlâ varlýklarýný sürdürüyor. Bunlarýn en baþýnda da salgýn hastalýklar geliyor. Savaþ, kýtlýk ve salgýn gibi hadiseler kolektif hafýzada yerini korumakta.

Türk modernleþmesi üç temel sahada inþa edilmiþtir. Islahat döneminin en mühim kurumlarý hýzla geliþen Avrupa'ya karþý maðlubiyetin önüne geçmek için ihdas edildi.

Harbiye, Mülkiye ve Týbbiye ülkenin nitelikli insan ihtiyacýný karþýlamak için önemli bir reçeteydi. Bu mekteplerin müfredatlarý Batýlýlaþmanýn da yol haritasýydý.

Her üç mektebin de Türkiye üzerindeki aðýrlýðý tartýþýlmaz bir hakikattir. Bu üç mektebin mensuplarý ve mezunlarý önce Osmanlý elitlerini sonra da Cumhuriyet elitlerini ortaya çýkardý.

Harbiye tesiri Türk siyasetini epeyce meþgul etti ve sivil-asker dengesi demokrasimizi zaman zaman sekteye uðrattý. Mülkiye tesiri ise hantal bürokrasiyi ve devlet-halk arasýndaki uçurumu doðurdu. Neyse ki Türkiye hem askeri hem de bürokratik vesayetten kurtulmak için büyük mücadele verdi. Askeri okullarýn Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alýnmasý haklý bir eleþtiri konusu olsa da darbeler tarihi bize çok acý tecrübeler yaþattý. Mülkiye mezunlarýnýn ise þeftali bahçelerinden çýkarak halka hizmet etmeye baþladýðý günleri gördük.

Saðlýk sistemindeki reform çabalarý Týbbiyelileri ne kadar memnun ediyor ve onlarýn görüþleri dikkate alýnýyor bilmiyorum. Týbbiyelilerin ve saðlýk emekçilerinin pandemi savaþýndan çýkarken takdiri hak ettiklerini düþünenlerdenim. Daha iyi koþullarda çalýþmalarý ve daha iyi ücretler almalarýný destekleyenlerdenim.

Halkýn ücretsiz bir saðlýk sisteminden yararlanmasý dünyada çok az ülkenin baþardýðý bir uygulama. Sürdürülebilir bir saðlýk politikasý ve sosyal devlet uygulamasýnýn týpký güvenlik ve eðitim gibi devletin üç ayaðýndan biri olmasý çok önemli.

Uzun zamandýr saðlýk çalýþanlarýmýza yapýlan saldýrýlar hepimizi üzüyor. Týpký polisimize, askerimize uzanan el gibi tedirgin oluyoruz.

Týbbiyelileri temsil ettiðini iddia eden Tabip Odasý yýllardýr iþgal altýnda. Týbbiyelilerin iradelerine ve fikirlerine gem vurmaya çalýþan bir zümrenin elinde. Týbbiyelileri bakanlýk ve devletin kurumlarýyla karþý karþýya getirmeye çalýþan bir organizasyon var. Bu organize hareket yalnýzca içerden yönetilemez.

Saðlýk çalýþanlarýmýzý hekim, hemþire, hasta bakýcý ayrýmý yapmadan korumalýyýz. Týpký öðretmenimizi, vergi memurumuzu, esnafýmýzý, iþçimizi korumamýz gerektiði gibi. Meslek ayrýmlarý ve mesleki rekabetler kamusal alanda tartýþma yaratýr. Bazý meslekleri topyekûn hedefe koymak yahut göklere çýkarmak yerine hak ettikleri deðeri vermek için çaba sarf etmeliyiz.

Her vatandaþýmýzýn can güvenliðini saðlamak zorundayýz. Konya'da Dr. Ekrem Karakaya'nýn öldürülmesinden ders çýkarmalýyýz ve kurumlar arasý koordinasyonu saðlamalýyýz. Bu olayýn psiko-sosyal arka planý irdelenmez ve saðlýk çalýþanlarýna gerekli eðitimler verilmezse saldýrgan hasta yakýný problemini önleyemeyiz.