ABD-Rusya gerilimi ve Rusya içindeki güç dengelerinin durumu

Putin; Amerika'nýn þimdiki durumunu, Sovyetler Birliði'nin son dönemine benzetti. Ýlgimi çekti! Hatta "Trump biraz uzun kalsaydý, Gorbaçov Perestroykasýna benzer Amerikan Perestroykasý görecektik" dedi. "Önlendi ama belli süreliðine çöküþ uzatýldý" demesi ise Rusya'nýn hesap kitabýnda, kendini sadece korumaya alma deðil, hem de Amerika'nýn sarsýlmasý projesine de destek verme anlamý yattýðýný açýk belli etti.

Amerika'nýn þimdiki hali bile Rusya'dan çok çok güçlü olduðu açýktýr. Ama o da açýk ki her kriz döneminde gerilimin hatta nükleere kadar uzanan krizlerin sonunda bile, bu iki devlet el sýkýþýp anlaþabilmiþtir.

Þimdiki durumun öncekilerden farký var mý?

Bu defa el sýkýþýrlar mý?

Rusya penceresinden bakýlýrsa, anlaþmak ve dünyayý paylaþarak yönetmek istediðini sezmek mümkündür. Yani Amerika yeþil ýþýk yakarsa anlaþmaya en fazla hevesli Rusya'nýn olacaðýný göreceðiz.

Bu sebeptendir ki; Amerikan tarafý sesini ve söylemlerini yükselttikçe, Rusya eyleme geçer ama dilini de yapýcý literatürle donatýr. Tabii bunu yaparken, bedel ödemeye hazýr olduðunu, sahaya inerek "hazýr ol" komutasý çerçevesinde gösterir.

Rusya halen kendini iki kutuplu dünya modunda arzu ediyor. Yani tek baþýna "ben" demiyor! Amerikalýlardan farklý taraflarý budur. Paylaþmak gerektiðinde paylaþýrlar. Ama kendi pasta payýný daha fazla kesilmesinden yana da tavýr sergilerler.

Putin sonrasý Rusya üzerine Batý'nýn düþünmesi, yeni yeni isimlerin devreye sokulmasý, Putin'in baþýnýn muhalif eylemlerle zora sokulmasý, hepsi bu geniþ planýn parçasýdýr.

Rusya devleti içindeki Batýcý ekibi de yabana atmamak gerekli! Onlar koyu NATO'cu olmasa da, Batý hayranlýðý ve kendilerini Batý'nýn bir parçasý olarak görenlerin fikir dünyasýnda Putin'in yönetim biçiminin iþe yaramadýðý kanaati de söz konusudur.

Zengin zümrenin, oligarþideki zengin isimlerin tüm maddi barýnma yerlerinin Batý olduðu da sýr deðildir. Putin'e açýktan olmasa da en fazla kýzgýnlar içinde bu zümrenin olduðunu da göz ardý etmemeliyiz.

Rusya'nýn temeli savunma anlayýþýný müdafaa eden, orta ve alt sýnýf Ruslardýr.

Zenginlerin milli duygularýný ise paranýn seyri belirler. Her yerde olduðu gibi Rusya da bu konuda darp almýþ ülkedir. Ama milliyetçilik duygusu, edebiyat, müzik, spor, yazar çizer zeminlerine bakýldýðýnda fazlasýyla vardýr ve Rusya'nýn dayanaðý da bu zümredir.

Amerika'nýn Rusya üzerine inþa etmeye gayret ettiði yeni daðýtým sürecine direnenler, sadece Putin ve o zihniyeti oluþturan devletçi yapý deðildir. Ruslar, milliyetçiler ve bu duygunun esas temeli, orta sýnýfýn omuzlarýnda.

Orta sýnýf yeterince kalýn parçadan oluþmakta. Yani Rusya'nýn en dayanýklý sýnýfý orta sýnýftýr. Bu sýnýf; ayaklanmalarýn, darbelerin olmamasýnýn da teminatý sýnýftýr. Putin; Rusya Devleti'nin savunmasýný, kalýn parçadan oluþan orta sýnýfýn belirgin hale gelmesi ile saðlayabildi.

Zengin sýnýf her zaman paranýn seyrine kapýlan sýnýf olduðu için devletin geleceðini deðil, paranýn geleceðini dert edinir. Putin bu sebepten Çarlýk Rusya'sý tarihinden her dönem için dersler almakta olduðunu gizlemez.

ABD-Rusya geriliminin getireceklerine de, en fazla direnen orta sýnýf zeminidir. ABD'nin en fazla mümbit zemin aradýðý saha da, Rusya'nýn orta sýnýfýdýr. Dikkat ederseniz tüm muhalif kaynaklarýn da çýkýþ noktasý, orta sýnýf zümresindendir. Ýþte zenginlerin nasýl seyir benimseyeceklerini de orta sýnýfýn hareket alaný belirlediðine göre Putin, Rusya'nýn geleceðini orta sýnýfýn kendine ve devletlerine baðý ile ölçmekte. Bu durumda ABD-Rusya gerilimi, Rusya'nýn direniþ göstermesi sadece savunma alanýndaki rahatlýðý ile deðil, þimdilik orta sýnýfýn Rusya'cý devletçi yapýsý ile de alakalýdýr. Putin Rusya'nýn geleceðini orta sýnýfýn daha da çoðunluk teþkil etmesinde görmekte. Tüm hamleleri bu sýnýfý belirgin ve etkili hale getirmekten ibarettir. ABD'ye karþý direnmenin, çevreleme politikalarýnýn karþýsýna çýkacak gücün, Rus orta sýnýfýn ekonomik gücü ve milli duygularý ile zayýflatmakta. Bölgenin geleceðindeki geliþmeleri de etkileyecek gücün, coðrafyanýn toplumlarý ve bu toplumlarýn içindeki ekonomik güç dengelerinin kimin aðýrlýðý ile dizayn edileceði belirleyecektir.