ABD, Rusya hesaplaşması ve Ukrayna'daki acı manzara!

Ukrayna'nın işgal edilişi, insanlık dramı olayların yaşanması, normal insanın kabul edeceği türden değildir. Ukrayna üzerine inşa edilen, siyasi alt yapının içeriğine ve zamanına iyi bakmamız gerekiyor. Ukrayna kamuoyu ve sosyolojik yapısının bölünmesi süreci, sadece bu son işgal süreci ile pekişmedi. Nedenleri ne olursa olsun, devletler hukukuna saldırı söz konusu olduğu açıktır. "Bu vahim durumun mimarları kimlerdir?" ve "Neden hesaplaşma sürecine girdiler?" sorusunu durmadan kendi kendime sormaktayım.

Rusya kendisine yönelik güvenlik sorunlarını yıllardır dillendiriyor. Birçok argümanlarında, haklı veriler gösteriyordu. Batı medyası bu argümanları ve verileri hiç gündemine oturtmadı. Çünkü hazırlanan başka hikâye vardı. Şeytanlaştırılan Rusya ve başkanı güzel fırsat ortamı oluşturacaktı.

Nitekim oluşturdu da...

Huntington 'un "Medeniyet Çatışması" kitabına yeniden göz attım. Yıllar önce bugünün ortamını anlatmış ve Rusya Ukrayna arasını ciddi derin yaranın açılmasının, Amerikan menfaatleri açısından hayati olduğunu yazmıştır. Hattası da var: Ukrayna'nın ikiye bölünmesini öngören strateji, Huntington gibi bilim adamının, sıradan teklifi değildi. Hem de ABD'nin kendi geleceği için Avrupa ile bağlı planlarının gerçekleşmesi için, hayati anlam taşıyan stratejisidir.

Stratejist Huntington'un bu kadar net öngörmesi, tesadüfi bir durum değildir. "Rusya'nın sıkça paranoyak düşüncelerine sahiptir" tanımı ile yorumlayanlar; ABD'li stratejistlerin uzun yıllardır yazdıkları Ukrayna-Rusya çatışmasını üzerine yazdıklarının, yıllardır gündem olduğunu ve buna göre kamuoyu oluşturduğunu unutmamak gerekiyor. 2000'lerden başlayarak kitabın ana hattında belirlenen stratejilerin nasıl çalıştığını, Ukrayna kamuoyu üzerine çalışmaları yazılan kitapları ve Neonazi gurupların Liviv Mariopol gibi şehirlerde yer edindiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Yani kısacası Ukrayna sosyolojisi üzerine, ciddi analizlere ve araştırmalara hiç kuşkusuz ihtiyaç vardır.

Geldiğimiz durum, Avrupa'nın geleceğini sorun altına almaktadır. Avrupa'nın özgür varlığını yok etmek isteyen ABD'nin, hesaplaşması neden?

Rusya geleceğini nasıl ve hangi ittifaklarla pekiştirmek isteyecek?

Rusya Kırım'dan vazgeçmeyecek. Bunu Batı'nın neden sessiz kabul ettiklerini, neden sesleri çıkmadığını; şimdi Ukrayna toprakları üzerine tasarlanan plandan anlıyoruz.

Ukrayna'daki halkın yarısının Rusya'nın, yarısının da ABD'yi beklemesi; ilginç sosyolojik alt yapıdan haber veriyor.

ABD'nin neden Ukrayna'nın çağrılarına sadece maddi destekle yetindiğini, Kırım ilhak edilirken ise hiç oralı olmadığı da gayet açıktır.

ABD, Ukrayna'yı neden işgal ettirmek istedi?

Rusya neden bu işgal yoluna girdi?

Yeni dünya düzeni, bize bir ulusun yok ediliş sürecine nasıl gidildiğini ve yeni dönemin değerlerinin olmadığını çok açık bir şekilde anlatıyor...