Ukrayna krizi ile birlikte, artýk öncesi ve sonrasý olarak bakýlmasý gereken ana baþlýklardan biri de; ABD'nin tek "kutuplu" Dünya senaryosu oldu. "90'larýn baþýnda tasarlanan tek kutuplu Dünya modeli, içinde bulunduðumuz süreçle birlikte sonlandý..." diyebilecek miyiz?
Dünyanýn ihtiyacý olan þeyler içinde gýda, güvenlik, enerji ve su gibi ana baþlýklar kadar, "kriz oluþturan" deðil "kriz çözen " "kim" sorusu da vardýr.
Dünyanýn en fazla muhtaç olduðu þey, küresel savaþ çýkmadan; sorunlarý çözebilen "kabiliyetin" ortaya çýkabilmesidir. Sanýrým en büyük "kahraman" veya yeni dönemin yeni sözü istikrar, barýþ içerikli yaklaþýmlar içinden belirlenecek.
ABD ve Ýngiltere ittifaký, yeni dünya düzeni kurmak isterken; geri kalan Dünyanýn savaþa iteklenmesine heves gösterdi.
Küresel finans kapitali de, bu sürecin esas taraflarýndandýr.
Krizleri fýrsata çevirme peþinde olan finans kapitali veya þirketler ve cemiyetler için, insan hayatýnýn bir þey ifade etmediðini aslýnda hepimiz yaný baþýmýzdaki olaylarla birlikte idrak etmiþ olduk.
ABD savaþ istedi.
Zorladý, tahrik etti ve acýmasýzcasýna destek veriyor görüntüsü ile; Ukrayna halkýný ve devletini uçurumun kenarýna itti.
90'lardan baþlayarak süreç iþlendi.
Aslýnda bakarsanýz 2.Dünya savaþý bitmiþ olsa da, daha sonraki soðuk savaþ dönemiyle birlikte; þimdiki dehþet dolu olaylarýn temeli atýldý.
Almanya ve Polonya'nýn misyonlarýna bakarsak, soðuk savaþ döneminde Münih'de konuþlanan Amerikan istihbarat örgüt aklý ve elemanlarýnýn nasýl bir süreç inþa ettiklerini yeniden bir okuyalým.
Radyo Liberty, ABD tarafýndan resmi fonlandý ve Sovyetler Birliði çöküþü süreci için, medya üzerinden savaþ baþlatýldý. Ve baþarýlý olundu, ittifak çöktü...
Daha sonra komünist Sovyetler birliði paktýndan kurtulan Polonya için, görev devreye girdi. Gerçi Polonya'nýn faþist Almanya'sý dönemindeki rolü ve özelikle Ukrayna'daki Hitler destekçisi gruplar arasýndaki derin nefretini, bugün gündeme taþýyan olmasa bile, buralarý okumadan Polonya'nýn Ukrayna üzerine inþa etmek istediði niyeti anlamak müþkil olur.
Þimdi sýra daha aktif rol için Polonyada. Rusya'nýn alçalmasý ve zayýflamasý arzu edilirken; Avrupa'nýn geleceði nasýl olur sorusunun düþünülmemiþ olduðuna inanmak biraz zor.
Çoðu analiz yapan insanlar söyle düþünmüþtü: Rusya, ABD ile anlaþýr.
O zaman da þimdi de þunu yazmak isterim: Anlaþma olursa taraflardan biri iddiasýndan vazgeçmeli!
Ya ABD, Rusya'yý zayýflatma planýndan þimdilik vazgeçmeli; ya da Rusya bu plana "evet" demeli
Ýkisi de olmayacaðýna göre, bu anlaþma; meydan okumalar, sahada kazanýmlarla dondurulmadan mümkün olmayacak. Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasýndaki savaþ kazanýmlarýn sýnýrlarý belirginleþene kadar uzayacak.
Bu arada Rusya zamana yayarak, Avrupa'yý da kendince "terbiye" ediyor diye düþünmektedir. Bu durumda elinden alýndý olarak gözüken kozlarý, yeniden geriye toplamayý baþarmak niyetinde.
Antlaþmayý, baskýyý; kimin ne kadar "direnç" göstereceði belirleyecek. Rusya týpký 2.Dünya savaþý sonunda imzalanan ABD-Ýngiltere-Sovyetler Birliði arasýndaki antlaþmanýn aynýsýný arzu ediyor. ABD ise bunu sahadaki kazanýmlarýn belirlemesini istiyor. O nedenle Ukrayna'da barýþtan yana, Türkiye dýþýnda baþka bir NATO ülkesi yok ve þimdilik olmayacak gibi.