Adaleti Sivas Davasý'nda arayýn

"Türkiye'de adalet yok" diye yaygara yapanlar Türkiye'ye adaletin nasýl geleceðini de þu þartlara baðlýyorlar:

1- Osman Kavala'nýn mahkumiyeti sona erdirilecek

2- Selahattin Demirtaþ'ýn mahkumiyeti sona erdirilecek

3- Gezi Ayaklanmasý Davasý'nýn mahkumlarý serbest býrakýlacak

4- 28 Þubat Darbe Davasý'ndan mahkum olan darbeciler serbest býrakýlacak.

Bu þartlara, Fethullahçý Terör Örgütü'nün 15 Temmuz iþgal teþebbüsü sonrasý Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile devletteki görevlerine son verilenlerin görevlerine iadesini ekleyenler de var.

Türkiye'de adalet aramaya baþlanacaksa 30 yýl öncesine dönüp Sivas Davasý'na bakýlmalý.

1993 senesinde Doðu Perinçek'in dergisi Aydýnlýk'ýn yaptýðý provokasyon neticesi Sivas'ta meydana gelen olaylarda, çoðunluðu Alevi / Atatürkçü kesimden 33 kiþi ölmüþtü.

Hadise sonrasý tam bir mezhepçi zihniyetle sürek avý baþlatýlmýþtý. Ne demek istediðimi

Yargýtay Onursal Üyesi Cevdet Ýlhan Günay'ýn þu sözlerini aktararak anlatayým: "Hâkim arkadaþlarýmýz derler ki, bir yere gelebilmek için TSE damgalý olmak lâzým. TSE ama açýlýmý Türk Standartlarý Enstitüsü deðil. Onun açýlýmý, Tunceli-Sivas-Erzincan'dýr!"

Günay'ýn sözleri o dönemde Adalet Bakanlýðýndaki mezhepçi yapýlanmayý çok açýk anlatýyor. TSE hattýndan Alevî Dedesi Seyfi Oktay Adalet Bakaný olmuþtu!

Ýlkel bir mezhepçi güdüyle Sivas Davasý'nýn mahkemesi görüldü. Hadisede ölen 33 kiþiye karþýlýk 33 kiþiye idam cezasý verildi.

Hadisenin olduðu gün Sivas'ta olmayan ve olmadýðýný da ispatlayanlar bile cezadan kurtulamadýlar.

Mezhepçi bir yargýlama nasýl olur diye merak eden varsa Sivas Davasý'na bakabilir. Ne yazýk ki mezkûr davadan yargýlananlar 30 yýldýr adalet bekliyorlar.

Yaþ ve hastalýklardan dolayý ahir ömürlerini evlerinde geçilsinler diye tahliye edilenler hariç mezhepçi adaletin mahkumlarý zindan 31. yýlýna girecekler. Ne dile kolay ne klavyeye, 31 yýldýr cezaevindeler. Sesleri duyulmuyor!

Adaletteki mezhepçiliðin kurbaný olan Bülent Düvenci'nin eþi Buket Düvenci þunlarý söylüyor: "Ben eþimin suçlu olduðunu bilsem adalet aramam. Cezasýný çeksin derim. Lâkin eþim suçsuz. Onlarca belge bilgi ortada. Biz sadece yeniden yargýlanma talep ediyoruz. Hesap mahþere kalmasýn istiyoruz. Sahipsiz býrakýldýk."

Evet, sahipsiz býrakýldýlar. Hadiseye mezhepçi ve kinci zihniyetle bakanlarýn baskýsýndan korkanlar, ellerinde yetki olmasýna raðmen adaletsizliðe müdahale etmiyorlar.

Sivas maðdurlarý Anayasa Mahkemesi'ne yaptýklarý baþvuru neticesi hak ihlali kararý çýkýyor ama yerel mahkeme karara uymuyor. Bu sefer tekrar Anayasa Mahkemesi'ne baþvuruyorlar lakin dosya AYM'de tekrar ele alýnmayý bekliyor. Galiba "31 yýldýr bekliyorlar biraz daha beklesinler" deniliyor. Nasýl olsa onlarý gündeme taþýyan, sahip çýkan yok. Eh politikacýlarýmýz Avrupa'da "Saat kaç" diye sorduklarýnda "Sivas maðdurlarý ne zaman serbest kalacaklar" diyen de yok!

Bu ülkede 31 yýldýr adaleti bekleyenler var; gelir mi?..