Son birkaç gün Hatay’daydým.
Unutmadan, baþta Hatay valimiz Rahmi Doðan bey olmak üzere bölgeyi gezme imkaný bahþedip kolaylýklar saðlayan tüm yetkililere içtenlikle teþekkür ediyorum.
Hatay, Suriye’ye sýnýrý olan, iki gümrük kapýsý bulunan ve en önemlisi de Zeytin Dalý harekâtýnýn yapýldýðý Afrin bölgesine mücavir ilimiz.
Hatay’ý ziyaret etmemin asýl sebebi Suriye’ye geçmek ve son durumu aynelyakin görmekti.
Afrin, Kürt nüfusun yoðun olduðu, arkasýný emperyalist güçlere dayamýþ olan PYD/PKK’nýn devletçilik oynayýp ülkemize terörist ihraç ettiði bölgeydi.
Gelinen son durum itibariyle de Türkiye’nin büyük devlet olduðunun cihana ispat edildiði bölge.
Emperyalizmin sömürüsü ile Türkiye’nin saðladýðý özgürlük ve hizmet arasýndaki farkýn somutlaþtýðý bölge.
***
Her þeyden önce yapmamýz gereken ilk tespit, bu harekat ile Afrin ve çevresine huzur ve istikrarýn gelmiþ olmasý ve bölge halkýnýn mutluluðudur.
Fakat, Türkiye’nin çýkarý hepsinden daha önemlidir.
Teröristler Afrin’den Türkiye’ye sýzarak Amanoslar’ý mesken ediniyor ve ülkemizdeki huzur ve güvenliði ihlal eden terör eylemlerinde bulunuyorlardý.
Zeytin Dalý harekatýyla bölgedeki terörün beli kýrýlmýþ ve terör eylemleri son bulmuþtur. ‘Suriye’de ne iþimiz var?’ diyenlerin önce bunu bilmesi gerekir. Fýrat Kalkaný ve Barýþ Pýnarý harekatlarýnýn da ülkemize ve insanýmýza sunduðu ilk kazanç, terör belasýný def etmek olmuþtur.
Uluslararasý boyutu ve etkileri ise ayrý bir konu.
***
Afrin ve çevresi, terör örgütünden arýndýrýldýktan sonra her yerleþim biriminde (7 ilçe), yine yerli Kürtlerden oluþan mahalli meclisler kurulmuþ ve bölgenin bizzat sahipleri tarafýndan idare edilmesi saðlanmýþ.
Türkiye bu meclislere bir nevi danýþmanlýk yaparak katký saðlamýþ/saðlýyor.
Afrin Mahalli Meclis Baþkaný yerinde yoktu, vekili Muhammed Þeyh Reþid’i makamýnda ziyaret ettim. Orada verilen hizmetleri bizzat gördüm.
Terör örgütü bölgeye sýzýp kim eylemler yapýyor ve halka zarar veriyordu. Bunun üzerine sýzmalarý önlemek için harekat bölgesinde yaþayanlara yeni kimlikler veriliyor. Bu kimlik olmadan hiç kimseye hiçbir hizmet verilmiyor.
Bombalý araçlarla terör eylemlerine karþý da yine meclisler bütün araçlara yeni plaka veriyor. Kimlik ve plaka verilen merkezleri yerinde gördük.
***
Ayrýca Türkiye’nin desteðiyle caddelere plaka tanýma sistemi ve yüzlercegüvenlik kamerasý kurularak tedbir alýnmýþ.
Afrin’e giriyorsunuz, bizim bir Anadolu kasabasýndan farksýz þekilde herkes iþinde gücünde, çarþý pazar hareketli, esnaf dükkanlarý açmýþ, insanlar sokaklarda hayatlarýndan memnun yaþýyorlar.
Tek beklentileri Türkiye himayesinin devam etmesi.
Çünkü o himaye sayesinde insana yaraþýr þartlarda yaþýyorlar ve ihtiyaç duyduklarý hizmetleri saðlýklý bir þekilde alabiliyorlar.
Saðlýk, eðitim, alt yapý, haberleþme ve ziraat gibi hemen her alanda Türkiye’nin danýþmanlýðý ve koordinesiyle huzura kavuþmuþlar.
***
PYD/PKK döneminde ezanlarýn sustuðu, eðitime terör örgütü müfredatýnýn hakim olduðu bölgede þimdi biri Ýmam Hatip olmak üzere 258 okul eðitim veriyor. Afrin’de birEðitim Fakültesi açýlmýþ ve 120 öðrencisiyle faaliyette.
Bölgede bulunan 150 merkezde yýllýk 60 bin ton zeytinyaðý üretimi var. Yine Türkiye’nin yardýmý ile üretici bu yaðlarý doðrudan baþka ülkelere ihraç ediyor ve emeðinin karþýlýðýný alýyor.
PTT desteðini esirgememiþ, sadece posta hizmeti deðil Afrin, Cinderes ve Racül bölgelerinde banka hizmeti de vermeye baþlamýþ.
Sanayi, ticaret ve ziraat odalarý kurulmuþ!
Tabii ki göze çarpan en dikkat çekici husus güvenlik tedbirleri. Yine Türkiye’nin danýþmanlýðýnda yerel polis teþkilatý kurulmuþ, adým baþý onlarý görüyorsunuz. Yollarda sadece mahalli polis deðil ayný zamanda aðýr silahlý Suriye Milli Ordusu timleri var. PYD/PKK ve diðer terör örgütlerine karþý teyakkuz halindeler.
Hatay notlarýna devam edeceðim inþallah.