Ahlâklý bir siyaset hayalinden ibretlik sahneler ve de Pakistan örneði...

Tarihçi Prof. Necmeddin Alkan, bir konferansýnda Sultan 2. Abdulhamîd'i anlatýrken, 1930'lu yýllarda, 'Abdulhamîd'i halk indinde küçük düþürmek için son derece çirkin ve mübtezel yayýnlar yapýldýðý'ný ifade etmiþti.

Kezâ yarým asýr kadar öncelerde vefat eden ünlü bir hanýmýn, hâlâ da yayýnlanamayan hâtýralarý etrafýnda, kamuoyunda yazýlý olmayan þekilde anlatýlanlar da bilinmiyor deðil.

1950-60 arasýndaki 10 yýllýk iktidarý sýrasýnda, icraatiyle halkýn sevdiði bir lider olan Baþvekil Adnan Menderes, 27 Mayýs 1960 Askerî Darbesi'yle iktidardan uzaklaþtýrýlýp, aðýr cezalara çarptýrýlmak üzere Yassýada'da kurulan Yüksek Adalet Divaný isimli düzmece mahkemede yargýlanýrken, en çok da, onu halkýn gözünde itibarsýz hale getirmek için, aylarca süren 'Bebek Dâvasý' gibi yargýlamalar ve hattâ daha baþka ahlâk dýþý iddialara dair saçma-sapan iddialar yetmemiþti. Yabancý devlet adamlarý tarafýndan Reisicumhur Celâl Bayar ve Baþvekil Adnan Menderes'e verilen hediyeleri sattýklarý þeklindeki iddialarla ilgili olarak, 'Köpek Dâvasý' ve benzeri yargýlamalar... Evet, gençliðimizde devlet radyosundan ve gazetelerden halk kitlelerine bu hikâyeler anlatýldý durdu.

Siyasette birileri vurulmak istendiði zaman, en çok da ahlâkî konular etkili oluyor herhalde.

*

Nitekim 25 yýl öncelerde Malezya'da da, Mehatir Muhammed gibi seçkin özelliklere sahib bir lider bile; kendi hükümetlerinde yýllarca Eðitim ve Maliye bakanlýklarýnda bulunan ünlü bir Bakan'ýyla derin bir ihtilâfa düþünce, kendisine yakýþmayan bir yöntemle, rakibini 'sapýklýk'la suçlayýp zindana attýrmýþtý yýllarca... Ýtibarsýzlaþtýrýlmaya çalýþýlan o kiþi, Enver Ýbrahîm adýný taþýyordu. O þimdi, Malezya'da Baþbakan!..

*

Amerikan Eski Baþkaný Trump da, iki hafta kadar önce, J. Carol isimli kadýn yazara, '28 yýl önce, ahlâkdýþý bir fiilî saldýrýda bulunduðu' iddiasýyla açýlan dâvada, jüri tarafýndan suçlu görülerek, 83 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm oldu.

Hani, meþhur rivayettir: Zina suçu iþlediði için recm cezasý verilen kiþiye, 'ilk taþ'ý kimin atacaðý tartýþýlýrken; Hz. Ýsâ aleyhisselâmýn, 'Böyle bir suçu kim iþlemediyse, ilk taþý o atsýn.' demesi üzerine kimsenin öne çýkamaz.

*

Bütün bunlarý niye mi aktardým?

Yarýn, 8 Þubat günü, Pakistan'da genel seçimler var.

General Perviz Müþerref'in bir askerî darbe ile devirdiði ve 10 yýl süreyle Suûdî Arabitan'a sürgüne gönderdiði Baþbakan Newaz Þerif, General Müþerref'in dönemi sona erdikten sonra yeniden Baþbakan seçilmiþti. Ama yýllar sonra, Pakistan siyasetinde güçlü etkisi olan ordu ile arasýna yine karakediler giren Newaz Þerif, Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafýndan 'yolsuzluk' suçlamalarýyla azledilmiþ ve Parlamento, Ýmrân Khan'ý baþbakanlýða getirmiþti.

Ama Ýmrân Khan, 2,5 sene kadarlýk baþbakan iken, Pakistan Meclisi'nde Newaz'ýn kardeþi Þahbâz Þerif'in öncülüðünde verilen bir güvensizlik oyuyla Baþbakanlýk'tan düþürüldü ve Þahbâz, Baþbakanlýða getirildi. Ve Ýmrân Khan, önce, devlet sýrlarýný fâþ etmek suçlamasýyla 4 yýl; Baþbakanlýðý döneminde yabancýlarca kendisine verilen hediyeleri sattýðýna dair iddialarla 14 yýla daha mahkûm oldu. Ama bu da yetmedi, Ýmrân Khan geçen hafta da, Büþrâ Begüm hanýmla 6 yýl önce 'kanunlara aykýrý olarak evlendiði' iddiasýyla, her ikisine de 7'þer sene hapis cezasý verildi (Ki Ýmrân Khan Büþrâ Begüm'ü manevî lideri olarak adlandýrmakta. Ýmrân Khan'ýn, onunla tanýþtýktan sonra, irfanî-Ýslamî konulara daha bir yöneldiði söylenmekte)...

Toptan 25 seneye mahkûm edilen ve (PTÝ) 'Pakistan Tahrik-i Ýnsaf/ Pakistan Ýnsaf Hareketi'nin lideri olan Ýmrân Khan, yarýnki seçimlere katýlmaktan da men' edildi.

Bu dâvalarýn yürütülme þekli yarýnki seçimler üzerinde bir soru iþareti oluþturuyor. Pakistan Yüksek Yargýsý, bu zamana kadar, siyasete sýk sýk yön vermesiyle, cumhurbaþkaný ve baþbakanlarý azletmesiyle de ünlü.

Ama daha ilginç olan þu ki, 5-6 sene öncelerde Yüksek Mahkeme'ce baþbakanlýktan azl ve siyasî faaliyetlerden ve kamu hizmetlerinden men' edilen Newaz Þerif hayatýný Londra'da sürdürürken, Pakistan Yüksek Mahkemesi, geçen ay aldýðý bir kararla Newaz Þerif üzerindeki ceza ve yasaklarý kaldýrýp seçimlere katýlabileceðine hükmedince, o da Pakistan'a döndü ve seçim propagandalarýna katýldý. Yarýnki seçimden sonra, kardeþi Þahbâz Þerif'ten baþbakanlýðý tekrar üstleneceði ihtimali oldukça güçlü.

*

Resmî adý, 'Pakistan Ýslâm Cumhuriyeti' olan Pakistan'a ve Pakistan'ýn 225 milyonu aþan Müslüman halkýna hayýrlar dileðiyle.