AK Parti'nin çalýþkanlýðý avantajý mý dezavantajý mý?

Muhalefetteki iki baþlýlýk ve bunun yol açtýðý krizler devam ederken AK Parti belediye baþkan adaylarýný ve "Türkiye Yüzyýlý Þehirleri Ýçin Gerçek Belediyecilik" baþlýklý 2024 Yerel Seçim Beyannamesini açýkladý.

AK Parti yine ve her zaman olduðu gibi seçime daha hazýrlýklý olduðu görüntüsü veriyor. Yerel yönetimler söz konusu olduðunda AK Parti'nin karnesi zaten iyi. Ama hiçbir yerde Beþiktaþ, Kadýköy gibi ya da Ýzmir gibi hiçbir þey yapmasa da seçimi alma lüksüne sahip deðil. Erdoðan liderliðinde bir AK Parti'de hiçbir yerel yöneticinin iþ yapmadan koltuðunda kalmasý zaten mümkün deðil.

Ama sebep sadece bu da deðil.

AK Parti hali hazýrda Türkiye genelinde yerel seçim oy oranlarýna bakýldýðýnda birinci parti ya da ikinci parti. Pek çok þehir ve ilçede oldukça yüksek oy oranlarýna sahip. Ancak AK Parti seçmeni daha ziyade hizmete ve iyi yönetime oy veren bir seçmen. Yani suyu akmaz, çöpü toplanmaz, güler yüz görmez ise gözünün yaþýna bakmaz.

Beþiktaþ gibi, Kadýköy gibi ya da Ýzmir gibi kirli olsun bizim olsun anlayýþýna sahip bir seçmen kitlesi yok AK Parti'de.

Bu bir taraftan bakýldýðýnda çok da iyi bir þey deðil gibi duruyor. Ama bana kalýrsa AK Parti'nin de Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn da en büyük þansý devamlý geliþmeye, geliþtirmeye icbar eden bu seçmen kitlesi. Lakin bir taraftan da yapýlabilir, yapýlamaz her þeyin hak olarak görülebildiði bir vasat da oluþturuyor. Seçmeni tatmin etmenin giderek güçleþtiði bir vasat bu.

AK Parti malum olduðu üzere toplumun en geniþ kesimini hedef alan bir sosyolojik siyasi temelde hareket ediyor. Merkez sað parti de diyebileceðimiz, toplumun milli manevi deðerlerini önde tutan, Türkiye merkezli kalkýnmacý ve proaktif bir iç-dýþ politika izliyor. Bu çerçevede devlet aklý, dýþlayýcý deðil içerici bir milliyetçilikle ve istihbarattan orduya güvenlik kurumlarýný Türkiye'yi kendi vatandaþýndan deðil dýþarýdaki tehditlerden koruyan bir yeni yaklaþýmla þekillendi. Bu yaklaþým AK Parti'nin Türkiye toplumunda en geniþ siyasi tabana ulaþmasýný saðladý. Ancak bu geniþ taban gevþek dokularla birbirine baðlý. Yani bu tabana hitap eden parti, katý ideolojik bir tutkalýn saðlayacaðý konfora ya da kimliksel aidiyetlerle hareket etme lüksüne sahip deðil. Bu denli geniþ bir tabaný her seçimde kendine ram etmek ancak ve ancak durmaksýzýn çalýþarak ve her seferinde seçmenin karþýsýna yeni bir þeyle çýkarak mümkün oldu, olabildi.

AK Parti'nin önceki gün açýkladýðý seçim beyannamesi ile girdiði ilk yerel seçim için hazýrlamýþ olduðu beyanname arasýnda yapýlacak bir karþýlaþtýrma ne demek istediðimi gayet net açýklayacaktýr.

"Hizmet Siyaseti", Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Baþkaný olduðu günden bugüne, Erdoðan ismi ve lideri olduðu hareketin mottosu haline boþuna gelmedi.

Çöpleri toplamanýn ve haftada iki gün musluklardan su akýtmamýn yerel seçim vaadi olduðu dönemlerden geldik bu günlere. Fakat bugün hâlâ Ýzmir gibi bir yerde kovalarla su taþýndýðýna þahit olabiliyoruz. Demek ki bu sadece son 20-25 senenin olaðan geliþim süreciyle kazanýlan imkânlar deðil. Burada bir emek var, burada siyaseti "halka hizmet" aracý olarak gören bir zihniyet var.

Ve tabii ki verdiði her sözü tutan, tutamasa bile elinden geleni yaptýðýný gösteren bir siyasi aktörlükten bahsediyoruz.

2019 yerel seçimlerinde AK Parti'nin en çok dikkat çeken ve konuþulan vaatleri millet bahçeleri ve millet kütüphaneleriydi. Ýstanbul'un ilçelerinde o kadar çok millet kütüphanesi ve bahçesi açýldý ki...

Ekrem Ýmamoðlu ise temeli atýlmýþ, yarýsý yapýlmýþ þehir için tünellerinin, metro duraklarýnýn üzerine beton döktü. Projesi yapýlmýþ yapýmýna baþlanmýþ arýtma tesisi için temel atmama töreni tertip etti.

Hülasa yerel seçimde sadece adaylar deðil bu iki iþ tutma biçimi yarýþacak.