“Askeri vesayetin postal sesine” kulaðýn alýþmasý tehlikelidir…

“Ethem Menderes akrabamýz olmadýðý halde babamýn soyadýný verdiði 1919'da Aydýn'da çiftliðe ilk kez geldiðinde tanýþýp arkadaþlýk ettiði biriydi. Ama annem onun hakkýnda hep olumsuz düþünceler taþýmýþtý. ‘Ýhtilal öncesi Savunma Bakaný olan Ethem bey bu ihtilalin olacaðýndan nasýl olur da haberi olmaz ve bunu Baþbakan'a bildirmez’ diyordu.”(Aydýn Menderes’in 17.Eylül.2005 tarihli açýklamalarý -1-)

Ýbrahim Ethem Menderes’in gerçek soyadý Ertekin’di. Yaþýtý, dostu, Adnan Menderes, soyadýný vermiþti. Birlikte siyasete atýldýlar, bu yol arkadaþlýklarý 27 Mayýs 1960 Darbesi sonrasý kurulan Yassýada Mahkemesi’nde sonlandý. Ethem Menderes, ihanet etti!. Oysa, Adnan Menderes, güven zemininde onu Savunma Bakaný yapmýþtý..

Ýlerleyen yýllarda, 1952’de NATO’ya giren Türkiye’de, Washington’a baðlý “askeri vesayet kurumsallaþmasýnýn” onun dönemi ve bilgisi dahilinde baþladýðý ortaya çýktý.

Darbe olduðunda Savunma Bakaný’ydý, ama –nedense- gelen darbeyi yakýn dostu Baþbakan’a aktarma yerine, onun hakkýnda Yassýada Mahkemesi’nde kullanýlacak günlükler yazmaktaydý.

Duruþmalarda Adnan Menderes’in savunmasýný bloke eden günlüklerden 2 Ekim 1959 tarihli olanýnda þu yazýyordu: Menderes, Avni Doðan’a, "Seçimi kaybedeceðimizi hissedersem Halk Partisi’ni daðýtýrým, yine iktidarda kalýrým" demiþ. Düþüncesi de bu; "Radyo mücadelesiyle Halk Partisi’ni eriteceðim, Ýsmet Paþa’yý mahvedeceðim" diyor.

Bu günlük Menderes’e daraðacýnýn yolunu açtý, Ethem Menderes ise, Amerika’ya hizmetinin faydasýný gördü, Yassýada’da 10 yýl hapse çarptýrýldý, 1965’teki afla da hayatýna býraktýðý yerden devam etti.

· TSK ÜZERÝNDEN TÜRKÝYE’YÝ KONTROL ETMEK…

27 Mayýs 1960, emperyalizmin Türkiye’yi “NATO eðitiminden geçmiþ” generaller üzerinden kontrol sürecinin baþlangýcýdýr.

“Dost ve müttefik Amerika” bir anlatým deðil, TSK subayý açýsýndan beyin yýkama metodudur.

Öyle ki, bu “þartlý refleks cümlesi”, günü geldiðinde ayný Amerika’nýn Suriye’de PKK’ya 25 bin TIR yükü silah vermesini ya da Amerikan donanmasýnýn Doðu Akdeniz’de Ýsrail-Yunan ittifakýný korumak için var olduðu gerçeðini de unutturabilir.

Cemal Gürsel-Cevdet Sunay-Fahri Korutürk (Faruk Gürler planlanmýþtý olmadý)- Kenan Evren hattýnda þekillenen “orgeneral cumhurbaþkanlarý” tarihi bir “vesayet tarihidir.”

Turgut Özal’ýn 1989, Abdullah Gül’ün 2007 seçimleri kýrýlma noktalarýdýr ama en önemli kýrýlma noktasý R.Tayyip Erdoðan’ýn 2014’te doðrudan halkýn oyuyla cumhurbaþkaný seçilmesidir.

Türk siyaseti askeri vesayeti geriletirken “paralel vesayetin” yine TSK içinde yapýlandýrýldýðýný 15 Temmuz 2016’da gördük.

Acýdýr.

· ASLINDA DARBELER, HABERLÝ GELÝR…

27 Mayýs Darbesi’nin habercisi, 1957-1958’de patlak veren “9 Subay olayýdýr…” TSK içindeki cunta yapýlanmasýnýn ortaya çýktýðý bu ilk olay Menderes hükümeti tarafýndan iyi soruþturulsaydý, ihtimal, bir darbe önlenmiþ olacaktý. Aksine Menderes’in, “Bu, orduya ait bir yaradýr. Bunu deþmek bütün Silahlý Kuvvetler’e sirayet ettirmek olur. Onlar kendi içlerinde halletsinler” yaklaþýmý ibretlik vaka olarak tarih sayfasýnda duruyor.

Demokrasilerde “ordunun iç meselesi” diye bir kavram yoktur.

Benzer þekilde, 29 Temmuz 2011’de dönemin Genelkurmay Baþkaný Iþýk Koþaner ile komutanlar, Erdal Ceylanoðlu (Kara), Eþref Uður Yiðit (Deniz) ve Hasan Aksay’ýn (Hava) toplu istifa ile attýklarý ortak çýðlýk medya/kamuoyu ve siyaset tarafýndan iyi deðerlendirilseydi, ihtimal 15 Þubat 2016’ya giden yola kontrol noktasý konulmuþ olurdu.

Askeri vesayet-sivil iliþkileri açýsýndan zengin bir tarih ve deneyime sahibiz, bu bizi, zamanla postal sesine alýþtýrýrsa, tehlikelidir.

(1) https://www.yenisafak.com/gundem/babama-bu-millet-sizi-asla-unutmayacak-diyemedim-2694312