Türkiye, Libya'da ABD-Rus ortak saldırısı ile karşılaşabilir, dikkat!..

Dünyanın, haliyle Türkiye’nin, KOVİD19 krizi yaşadığı bir dönemde, Türkiye’deki üslerinden havalanan F-16’lar, Akdeniz’in derinliğine doğru yol aldı. Takvimler 17 Nisan 2020 Cuma gününü gösteriyordu. 3 tanker uçağın hava yakıt ikmaliyle gerçekleşen tatbikat, Türk Hava Kuvvetleri’nin stratejik üstünlüğünü, Girit’in güneyine taşıdı. Libya sahilleriyle Girit adası arasındaki sularda 5 Türk savaş gemisi, F-16’ları bekliyordu.

Küresel strateji dengelerinde “Kıbrıs’taki Magosa limanının güney derinliğine inemez” denilen bir devlet, Akdeniz’in doğusundaki askeri gücünü, en uzak noktalarda sergiliyordu!..

Türkiye-Libya Deniz Sınırı Anlaşması ile alt-üst olan bölgesel denge, Türk askerinin Libya’nın meşru hükümetine destek amacıyla 100 yıllık bir aradan sonra o topraklara ayak basmasıyla zaten çok farklı bir zemine oturmuştu.

Türk F-16’ları ve donanmasının Libya açıklarında gövde gösterisini gerçekleştirdiği saatlerde, Türk subaylarının kurmay zekasıyla hareket eden, İHA-SİHA ve Türk topçusunun desteğiyle, güçlü zırhlı araçlarının kullanımını sürdüren Libya ordusu isyancı Hafter’i kovalamayı sürdürüyordu.

Arkasına Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Rusya’yı almış Hafter’in kuvvetleri artık Libya’nın batısından silinmiş durumda. Hafter’in büyük askeri üssü bulunan Tarhouna kenti de düştü-düşecek.

Haber akışları, KOVİD19 gündemiyle yoğun, Türkiye’nin Libya’da adım adım ilerleyen zafer rotasını ıskalıyor nedense…

Akdeniz’in geleceği açısından tarihi önemde bu gelişme yaşanırken gelen bir buluşma haberi önemli.

Rusya’nın gayrıresmi savaş birliği Wagner’in yöneticisi Dmitry Utkin ile BAE’deki paralı asker ordusu Frontier’in sahibi Erik Prince’in biraraya gelmesi ve Libya ile Mozambik’teki çatışmalara dönük işbirliği araması Türkiye için alarm zilidir.

Wagner, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rus Askeri İstihbaratı GRU’nun yan kolu olarak çalışan, görüntüde özel bir savaş birliği, yukarıdaki hava fotoğrafı, Molkino kasabası yakınındaki ana kışlasının yerini belgeliyor. “Private military contractors” yazan bölüm, GRU’nun 1o.ncu Özerk Özel Kuvvetler Birliği kışlasının içinde yer alıyor.

TSK’nın karşısına Suriye ve Libya’da çıkan “sözde” paralı, “esasta” Rus ordusunun neferi olan askerler burada yetiştiriliyor.

Yukarıdaki fotoğraf ise ABD’nin Irak işgalinde katliamlar gerçekleştirmiş, hukuki süreçte kapatılmış özel savaş birliği Blackwater’ın sahibi Erik Prince’in Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yeni kışlasını gösteriyor. Sudan başta, Afrika ve Arap coğrafyasından “güvenlikçi” sözleşmesiyle devşirilen gençler BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile ABD Başkanı Donald Turmp’ın güvenlik başdanışmanlığını aynı anda yürüten Erik Prince’in şirketi Frontier’de eğitiliyor.

Rus Wagner ve ABD Frontier, vekalet savaşları döneminin savaş kurumları.

(Dmitry Utkin ve Erik Prince)

· LİBYA’DA GARİP İTTİFAK, DİKKAT!..

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Erik Prince, Rus lider Putin’in “bankacısı ve en yakın oligarkı” Kirill Dmitriev ile Ocak 2017’de Şeysel Adaları’nda buluşan iki portre.

Ele alınan konu, ABD Başkanı Trump’ın seçim kampanyasında başlayan ve Hillary Clinton’u alt eden sıcak işbirliğinin Suriye, Libya, Yemen gibi savaş bölgelerinde sürmesiydi.

Erik Prince, Rusya yönetiminin de yakından tanıdığı ve yer yer faydalandığı bir “savaş tüccarı…” Aynı zamanda Ortadoğu’da BAE-İsrail hattında şekillendirilen “Trump’ı başkan yapma” ittifakının da kilit ismi. Bitmedi. Trump’ın Eğitim Bakanı Betsy DeVos’un da kardeşi!..

Wagner ve Frontier…

Rusya ve ABD’nin kirli savaş birlikleri…

Umarım, Trump ve Putin, Libya’da bir ortak saldırı planına onay verecek kadar çıldırmamışlardır.

TSK neden o coğrafyada şimdi daha iyi anlıyoruz…