Yunanistan'da olup bitenler gün geçmiyor haber ajanslarýna düþüyor.
2008 finansal krizi sonrasý zor günler yaþayan Atina hükümetleri, AB'yi de mali krize sürüklüyordu.
2017 yýlýnda Atina hükümetinin borçlarý 318 Milyar Euro'ya yükseldi. Yunan orta sýnýfý bu krizin faturasýndan en çok etkilenen kesim oldu. Ýþte bu dönemde ülkede baþka dengelerin/çýkarlarýn aðýrlýðý hissedilir boyuta ulaþtý.
Yunanistan hükümetleri her fýrsatta içeriyi konsolide etmek için Türkiye karþýtý tutum sergiledi.
Özellikle Doðu Akdeniz hidrokarbon yataklarý konusunda AB ve Türkiye'yi karþý karþýya getirmek için gayret gösterdi. Macron'un Akdeniz rüyasýný canlandýrmak için Atina hükümeti Türkiye karþýtý propagandayý artýrdý. Ancak Türkiye'yi by-pass etmek için gayret gösterilen EASTMED projesi rafa kalktý. Þimdi yeni güzergâh planlarý yapýlýyor.
AB ve Fransa'yý Türkiye karþýtý cepheye çekmeye çalýþan Atina, AB-Türkiye iliþkilerini derinden sarsamadý. Özellikle Ukrayna-Rusya savaþý Ankara'nýn elini güçlendirdi. Erdoðan'ýn karizmasý karþýsýnda Atina çaresizlik içinde ABD kartýna sarýldý.
ABD'nin Yunanistan'da üs kapasitesini artýrmasý, Dedeaðaç limanýnýn büyütülmesi dikkat çekici bir boyuta ulaþtý. Yunan kamuoyuna Türkiye tehlikesine karþý ABD üssü olarak yansýtýlan Dedeaðaç bir NATO üssüne dönüþtürülüyor. Dedeaðaç limanýnýn aslýnda Türk Boðazlarýný istediði gibi kullanamayan ABD'nin bir alternatif güzergahý olduðunu söyleyebiliriz. Montrö'yü deldirmeyen Ankara'nýn bu kararlý tutumu Karadeniz'i ateþe vermek isteyenleri rahatsýz ediyor.
ABD'nin Dedeaðaç'tan kuzeye doðru giden Bulgaristan-Romanya tren hattýný kullanacaðý iddia ediliyor. Hem Doðu Avrupa'da (Balkanlar) hem de Batý Karadeniz'de varlýðýný hissettirmek isteyen ABD-NATO bir taþla birkaç kuþ vurabilir.
Yunanistan hava kuvvetlerinin son günlerde Türk F16'larýna radar kilitlemeleri ve S300'leriyle tehdit etmeleri ise süreci daha da gergin bir hale getiriyor.
Ýskeçe'de bir Türk gencine yapýlan linç giriþimi ise bize yaþanacak bazý olaylarýn ayak sesleri gibi geliyor.
Türkiye'yi Batý sisteminden uzaklaþtýrmak için Yunanistan'ýn kullanýþlý bir aparata dönüþtürüldüðü kanaati yaygýnlaþýrken, Ankara'nýn geliþmelere vereceði tepki dikkatle takip ediliyor. ABD siyasetinde keskin bir Türkiye karþýtý lobinin aktif olduðunu açýklýkla görmekteyiz. ABD'li senatör Menendez'in baþýný çektiði bir kanat Türkiye'nin Ukrayna savaþýndaki dengeli ve sakin tutumundan epeyce rahatsýz.
Yunanistan bu oyunun içinde bir aparat olduðunu anladýðýnda iþ iþten geçmiþ olabilir. Kýbrýs'ýn geleceði, Batý Trakya Türk Azýnlýðý ve Adalar Denizi'ndeki haklarýmýzýn gaspý gibi baþlýklar Türkiye'de iç kamuoyunu ayaða kaldýracak meseleler.
Atina'daki öngörüsüz siyasetçilerin, bir silah deposuna dönüþen ülkelerinin geleceðini düþünmediðini, þimdiden söyleyebiliriz.