M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Avrupa'da savaþ var

Siyasetin gündemi hafifledi. Yeni bakanlar görevlerine baþladý. Kamuoyu Mehmet Þimþek ve ekibinin politikalarýna nasýl tepki verecek birlikte göreceðiz. Bakan Þimþek'in Erdoðan'ýn hedeflerini nasýl tutturacaðý bir merak konusu.

Ýçerde muhalefet yine manþetlerde. CHP lideri Kýlýçdaroðlu kurultaya gitse bile koltuðunu býrakmayacak görünüyor. Zaten kendisi istese bile ekibi onun baþkanlýðýnda yerel seçimlere gitmek ve listelere nüfuz etmek isteyecek

Avrupa'da yükselen tartýþmalarda ise Ukrayna-Rusya savaþý yine öne çýkýyor. Dinyeper nehrinin üzerindeki altý barajdan biri olan Kahovka barajý patlatýldý. Baraj bentlerinden taþan sular 80 köyü ve birçok kasabayý etkiledi. 40.000 kiþinin bölgeyi terk etmesine sebep olan saldýrýnýn maðdurlarý bölgede yaþayan Ukraynalýlar ve Ruslar.

Çatýþma bölgelerinde saldýrýlar dikkatle planlanýr. Taraflar birbirine zarar vermek için stratejik yollarý, enerji istasyonlarýný, köprüleri hedefe koyarlar. Bu ilginç olayda ise taraflar birbirlerini sert ifadelerle suçladýlar. Türkiye'den taraflara bir çaðrý geldi. Erdoðan, Putin ve Zelenskiy ile görüþerek uluslararasý bir soruþturma komisyonu kurulmasýný önerdi.

Savaþýn henüz baþýnda Kuzey Akým2 boru hattýna bir saldýrý düzenlenmiþti. O saldýrýnýn ardýndan da sorumlular uzun süre merak edilmiþti. Savaþýn uzamasý için gayret gösterenler var. Çünkü savaþ sadece Ukrayna sýnýrlarýnda deðil. Avrupa'yý kuþatýyor ve kýtanýn güvenlik mimarisini deðiþtiriyor.

Savaþýn etkilerini Avrupa içlerinde görmeye baþladýk. Avrupa'da savaþ var dersek yanlýþ olmaz. Avrupa'nýn geleceðini þekillendirecek bir süreçteyiz. Ukraynalý sýðýnmacýlar Polonya'da þimdiden tartýþýlýyor. Polonya'da kiralar arttý, hayat pahalýlýðý baþ gösterdi. Fatura Ukraynalý sýðýnmacýlara kesiliyor.

Savaþý körükleyenler dünya siyasetinde baþat aktörlüðünü sürdürürken halklarýn yaþadýðý trajediye tanýk oluyoruz. Suriye-Ukrayna denklemi bize kirli savaþýn görünen yüzü sadece. Ukrayna için verilen sözler ve vaatler havada kaldý.

Türkiye'nin Montrö kararlýlýðý ABD için maliyetleri artýrdý. Çanakkale ve Ýstanbul Boðazlarýndan geçemeyenler Dedeaðaç üzerinden Karadeniz'e ulaþmaya çalýþýyorlar. 12 Eylül 2022'de bu köþede Dedeaðaç-Bulgaristan-Romanya-Ukrayna koridorundan ikmal yapýlacaðýný yazmýþtýk. Þimdi Atina'da buluþan bazý büyükelçiler Dedeaðaç'ýn hem sevkiyat misyonunu hem de enerji daðýtým noktasý kimliðini pekiþtiriyorlar.

Bu savaþýn çok uzun yýllar sürecek bir hikayesi olacak. ABD-Rusya-Çin iliþkilerindeki gerilim bizi her türlü krize hazýr kýlýyor. Erdoðan'ýn yeni hükümeti Batý'nýn dilinden anlayan bir arka plana sahip ancak Erdoðan bölgesel sorunlara bizzat müdahale edebilen bir özgüvene sahip.