M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Avrupa'ya kýþ geliyor

Küresel savaþ, cephelerini geniþletirken Avrupa krize gidiyor. Bugünlerde yaþanan enerji krizi çoktan geliyorum dedi.

Yeþiller Partisi yöneticileri, Merkel döneminde Kuzey Akým 2 hattýna karþý çýktý. Çevreye zarar verdiði, denizi kirlettiði iddiasýyla Rusya'dan gelecek doðalgaz boru hattýna karþý mitingler yaptý.

Merkel 16 yýllýk iktidarý boyunca Rusya ile ticari baðýmlýlýklarý artýrarak ülkesini ekonomik bir dev haline getirdi. Doðalgaz ve diðer madenleri uzun vadeli anlaþmalarla Putin'den alan Merkel, ihracat þampiyonu dev bir ekonomi ortaya çýkarmýþtý.

Almanya ekonomisi cari fazla vererek dünya sýralamasýnda öne çýkmýþtý. 2017'de 304 Milyar Dolar, 2018'de 294 Milyar Dolar, pandemi etkisiyle 2021'de ise 261 Milyar Dolar cari fazla verildi. Üst üste dünya sýralamasýnda birinci olan Almanya'nýn önüne 2021 pandemi döneminde Çin geçti.

Merkel sonrasý koalisyonda yer alan Yeþiller Partisi hedefine ulaþtý Almanya'nýn çýkarlarýný alt üst eden olaylar geliþti. Rusya Ukrayna'yý iþgal ederken Avrupa'nýn aktörleri Ukrayna'ya silah yardýmý yapmaya baþladý.

Merkel gibi güçlü bir liderin koltuðuna oturan Þansölye Scholz, 3 partiyle hükümeti ayakta tutmaya çalýþýrken Yeþiller Partisi'nin þansölye adayý Annalena Baerbock dýþiþleri bakaný oldu. Savaþýn ilk günlerinde kenarda kalmaya çalýþan Scholz hükümeti birden çark etti ve silah yardýmlarýný artýrdý.

Savaþ uzadýkça ekonomik etkileri belirgin hale geldi. Putin enerji kartýný piyasaya sürdü ve mevcut boru hattýnýn vanasýný kesti. Doðalgaz fiyatlarý 3000-4000 Dolar bandýna çýktý. Savaþýn bedelini yalnýzca Ukrayna halký ödemeyecek elbette. Savaþa engel olmayan/olamayan AB ülkeleri bu gidiþattan olumsuz etkilenecek.

En büyük üretim üssü Almanya baþta olmak üzere Avrupa tasarruf tedbirlerini artýrdý. Elektrik kullanýmý eskisi gibi olmayacak. Yazýn soðutma için, kýþýn ýsýnma için tasarruf dönemi baþlýyor.

Kapitalist dünya tüketimi körükledi ve bugün elektriðe baðýmlý modern toplumlar karanlýða doðru gidiyor.

Þehir meydanlarýnda, katedrallerde, kamu binalarýnda uygulanacak karartma için hükümetler peþ peþe açýklama yapýyor.

Yeni nesil savaþýn modern toplumlara etkisini birlikte göreceðiz. Avrupa orta sýnýflarý bu tasarruf ve karartma dönemine nasýl tepki verecekler? Enerji temelli maliyet enflasyonu bölgede hayatý zorlaþtýrýrken tüketim baðýmlýsý toplumlarý ise kaos bekliyor.

Avrupa mühendisliði ürettiði teknoloji ile insanlýðý rahata alýþtýrdý. Ýnsan, üretilen her þeyi satýn almakta yarýþan bir robota dönüþtürüldü. Sensörlü lambalar, dekoratif aydýnlatmalar, ekmek kýzartma makineleri, kahve makineleri, týraþ makineleri, mutfak robotlarý, su ýsýtýcýlarý gibi sayýsýný artýrabileceðimiz birçok ürün reklamlarla insanlara satýldý.

Kýþ geliyor. Avrupa bu kýþý atlatmak için ne yapacak? Savaþý durdurmak için pozisyon alamayan Avrupa liderleri sokaklara çýkacak mutsuz halklarý durdurabilecek mi?

Avrupa'ya yaþanacaklara sevinmek doðru deðil. Türkiye'nin dýþ ticareti ve turizm hacmi bakýmýndan en büyük partneri Avrupa ülkeleri. Bu baðlamda önümüzde fýrsatlar da olacak riskler de.