Bir konunun daha iyi anlaþýlmasý için, yakýn geçmiþten 1-2 sahneyi tekrar hatýrlayalým istiyorum...
Erdal Ýnönü'nün, öðrencilerle yaptýðý bir toplantýnýn haber filmini izlemiþtim, Almanya'da olduðum yýllarda. Ýlginç bir konuþmaydý.
Hatýrýmda kaldýðýna kadarýyla özetle aktarayým. Bir genç, Erdal Bey'e hitaben, 'Entelektüel bir nükleer fizik profesörünü dinleyeceðim derken, burada ahlâk, vicdan ve maneviyat gibi konulara aðýrlýk veren birisini dinlemenin hayal kýrýklýðýný yaþadým.' tarzýnda bir takým laflar etmiþti. Erdal Bey ise, 'Ben de senin yaþýnda olsaydým, herhalde senin gibi düþünürdüm.' gibi bir cümleden sonra, 'nükleer fizik ve benzeri tecrübî ilimler eðer insanlýða zarar verecek þekilde kullanýlýyorsa, orada düþünmek gerektiði' gibi kabilinden bir karþýlýk vermiþti.
O zaman Erdal Ýnönü'nün, insanýn manevî boyutunu da düþünen bir tarafýnýn olduðunu görmüþtüm.
Yine o zamanlardaydý galiba, Erdal Bey, bir baþka konuþmasýndan, 'Yahu, Anadolu'da her nereye gitsem, bana, sýrf Ýsmet Paþa'nýn oðlu olduðum için itibar ediyorlar. Tamam, ben Ýsmet Paþa'nýn oðluyum, ama bana itibarýnýz, benim þahsi özelliklerime göre olsun isterim.' tarzýndaki cümlelerini dinlediðimde, onun bu yaklaþýmýný da ilginç ve sempatik bulmuþtum.
*
Suçlarýn þahsîliði kadar, bir takým karakterlerin de ve fazilet ve liyakat ya da kusurlarýn aileden tevarüsü kesin deðildir.
Eski ve ünlü bir siyasetçinin oðlu olan bir yeni siyasetçi de geçen gün, mübtezelliði üzerinde insanýn konuþmakta bile utanç duyduðu bir kiþiyi temize çýkarýyor ve 'onun kitaplarý çok iyiydi.' diyordu. Ve ayrýca, en müptezel TV yayýnlarýyla yýllarca ekranlarda muzahrafat saçan bir kiþi ve kediciklerini de, 'ortada bir tâciz olduðuna dair bir görüntü var mý? Yok!' diyecek kadar, aklayýp paklamaya çalýþýyordu.
Siyaset, sýrf, 'Babasý filandý.' gibi yaklaþýmlarla tuhaf ellere düþerse... Onlardan ne hayýr beklenir?
*
Ve birkaç kýsa NOT:
1- Pakistan'da iki hafta önce, ordu ve yargý kurumunun ilginç iþbirliði yöntemleriyle bir seçim yapýldý.
'Pakistan Ýnsaf Hareketi (Pakistan Tehrik-i Ýnsaf / (PTI)' lideri Ýmran Khan'ýn, her birisi de tartýþmalý üç ayrý dâva sonunda, 8, 10 ve 7'þer yýl olmak üzere 25 seneye mahkûm edilip, partisinin de seçimlere katýlmasýna engel getirilmesinden sonra. Yapýlan seçimlerde, Meclis'in seçimle gelen 266 sandalyesinin 105 kadarý, Ýmran Khan tarafdarý olan baðýmsýz adaylarca kazanýlmasýna raðmen; yeni Hükûmet, 3 dönem baþbakanlýk yapmýþ olan ve 6-7 yýl öncelerde, yolsuzluk yaptýðý suçlamasýyla Yargý kurumunca azledilen ve siyasî faaliyetlerden de yasaklanan ve amma birkaç ay önce yargý kurumunun davetiyle tekrar siyaset meydanýna çaðrýlan Newaz Þerif'in partisinin 75, Zulfiqaar Ali ve kýzý Bînezir Butto'nun Hanedanýný sürdüren oðlu Bilawal Butto-Zerdarî'nin PPP'nin (Pakistan Halk Partisi) de 55 kadar sandalyeye sahip olmasýna raðmen; diðer küçük partilerin de desteðiyle, bir koalisyon hükümeti kuruldu. Böylece, iktidar, Newaz Þerif Hanedaný ile Butto Hanedaný arasýnda paylaþýlmýþ oldu. Baþbakan, yine, Newaz'ýn kardeþi Þehbâz Þerif.
Müslüman Pakistan halký için hayýrlý yarýnlar niyaz etmekle yetinelim.
2- Rusya'da Putin Yönetiminin çeyrek yüzyýlý geride býrakan iktidarý boyunca, Putin'e muhalif birçok isimlerin, yurt içinde ve dýþýnda ortadan kaybolmasý, ilginç kimyevî müdahalelerle öldürme teþebbüslerinin tezgâhlandýðý iddialarý veya bazýlarýnýn da öldürülmesi ve bu Wagner lideri Prigojin'in ölümü ve benzeri ölümlerin aydýnlanamamasý devam ediyor ve Putin suçlanýyor. O ise, suskun.
Son olarak da ünlü muhalif olup, 19 sene hapse mahkûm edilen Alexei Nawalny'nin 10 gün öncelerde cezaevinde ölmesi ve 'Rusya-Ukrayna' savaþ cephelerindeki durumun iç-açýsý olmadýðýna dair bir yorum yapan bir ünlü askerî yorumcunun da evvelki gün âniden öldüðünün açýklanmasý dünyada tartýþýlýyor. Putin bu konulardaki ketum tutumuyla güçleniyor ve korku mu uyandýrýyor; yoksa zayýflýyor mu? Meçhul...
3- Amerika'da Baþkanlýk seçimlerine 8 ay kadar bir zaman kalmýþken, seçim süreci, birisi (Biden) 82, diðeri (Trump) 79 yaþýnda ve 'mâtûhiyet' iþaretleri vermekte olan iki yaþlý kiþinin, tuhaf açýklamalarýyla ilerliyor. Birisi, çeyrek yüzyýl öncelerde ölmüþ olan eski Fransa baþkanlarýndan Mitterand'la yakýn zamanda görüþtüðünden söz ediyor; diðeri, Macaristan lideri Viktor Orban'ý Türkiye Cumhurbaþkaný ve Mýsýr lideri Sisî'yi de Meksika Baþkaný olarak anýyor.
Amerikan CNN kanalý, geçtiðimiz gün, Trump'ýn yýðýnla 'yalan'larýný yayýnladý. Bunlardan birisi de, Trump'ýn geçmiþte , Bush'a, 'Irak'ý iþgal etme!..' dediði iddiasýný hatýrlatýyor ve onun asýl sözünün, 'Irak'a girmeyin ama , girecekseniz, petrol sizde kalsýn!' þeklinde olduðunu ortaya koyuyordu.
Diðer yalanlarý sýralamaya gerek yok. Emperyalist sistemlerin yüzünü bundan daha net ortaya koyan bir tavýr olur mu?