Amerika Birleþik Devletleri’nde faaliyet gösteren Center for American Progress adlý ‘düþünce’ kuruluþunun yayýmladýðý “Türkiye’nin Deðiþen Medya Ortamý” raporundan önceki yazýlarýmda bahsetmiþtim.
Raporda, “2016-2019 yýllarý arasýnda Ulusal Demokrasi Vakfý (NED)’in Türkiye’de gazeteciliðin desteklenmesi için saðladýðý finansmanýný altý kat arttýrmýþtýr. Bu finansman seviyesinin muhafaza edilmesi önemlidir.” deniliyor.
ABD’nin demokrasi ihraç edeceði (Ýþgal edeceði) ülkelerde altyapý oluþturmak için kurulan Ulusal Demokrasi Vakfý (NED) 2016-2019 yýllarý arasýnda Türkiye’de iþbirliði yaptýðý gazetecilere para yaðdýrmýþ. Rapordan öðreniyoruz ki, her ne kadar iþbirliði yaptýklarý gazeteciler görevlerini istedikleri gibi ifa edemezlerse (Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ý devirecek kamuoyunu oluþturamadýlar!) maaþlarýný 6 kat arttýrmýþlar!
Center for American Progress Ulusal Demokrasi Vakfý’na, Türkiye’de iþbirliði yapýlan gazetecilere para verilmesine devam edilmeli tavsiyesinde de bulunuyor.
Türkiye’deki medyaya sadece ABD el atmadý. SETA 2019 yýlýndan yayýmladýðý “Uluslararasý Medya Kuruluþlarýnýn Türkiye Uzantýlarý” adlý raporunda isim isim, ülke ülke açýklamýþtý.
Türkiye’de ‘baðýmsýz gazetecilik’ yaptýðýný iddia edenlerin ABD’den fonlandýklarý ortaya çýkýnca Türk medyasýnda bir sessizlik oldu. Sadece Ak Parti karþýtý medyada deðil Ak Parti’yi destekleyen medyada da tek tük yazý dýþýnda mevzu uyutulmaya býrakýldý. Oysaki SETA’nýn mezkûr raporu yayýmlandýðýnda, raporda adý geçenlerden çok bizim cenahtaki gazeteciler, köþe yazarlarý tepki göstermiþlerdi. Hiç utanmadan 28 Þubat günlerine gönderme yapýp, SETA’nýn raporunu 28 Þubat cuntasýnýn fiþlemeleriyle bir tutmuþlardý!
SETA’nýn raporuna tepki göstermek için insanüstü gayret sarfeden aðabeylerimiz, ablalarýmýz, kardeþlerimiz Center for American Progress’in raporuna yokmuþ gibi davranmanýzýn sebebini sorsam hadsizlik mi etmiþ olurum!..
ABD’den veya baþka bir ülkeden para karþýlýðý iþbirliði yapan gazeteciler listesinde sizin adlarýnýz olsaydý, döndüre döndüre raporu kullanacaklarý, sizlere ‘baðýmsýz gazetecilik’ dersleri verecekleri niye gündeminize almýyorsunuz?
SETA’nýn medya raporunu hazýrlayan 3 genç arkadaþ sosyal medyada linç edilirken, adresleri yayýmlanýp hedef gösterilirken sizler de attýðýnýz tweetlerle lince taþ taþýdýnýz. Þimdi size yakýþan Center for American Progress’in raporuna da tepki gösterip, “Baðýmsýz gazetecilerimize iftara atamazsýnýz, 28 Þubat günleri gibi fiþleme yapamazsýnýz” demeniz!..
28 Þubat demiþken, geçen gün bir arkadaþ elindeki dergiyi uzatýp “Þu yazýyý okur musun, ben mi yanlýþ anladým acaba, Cumhurbaþkaný Erdoðan’a 28 Þubatçý imasý yapýlýp manifesto mu yayýmlamýþlar?” dedi. Yazýnýn baþlýðý, “Devlet, aydýnlar ve 28 Þubat ruhu”. Yazý, Derin Tarih Dergisi’nin Aðustos 2020 nüshasýnda yayýmlanmýþ. Derin Tarih Ayasofya’nýn açýlýþýyla alakalý özel sayý hazýrlamýþ. Mezkûr yazý da derginin ilk yazýsý. Yazar, Mustafa Özel.
Özel, usulsüzlük sebebiyle kayyum atanan Bilim Sanat Vakfý’nýn ve ayný sebeple kapatýlan Þehir Üniversitesi’nin kurucularýndan. Dergideki fotoðrafýnýn altýnda da, kapatýlan “Ýstanbul Þehir Üniversitesi” adý var!..
Özel, 28 Þubat 1. yýldönümünde Yeni Þafak’ta yayýmladýðý beyannameyi 21 yýl sonra, “Çünkü aktörler yer deðiþtirse de, 28 Þubatçýlýðýn ruhu ülkeyi terk etmiyor” diyerek tekrar yayýmlamak ihtiyacý hissetmiþ.
“Bu cümlenin Erdoðan’la ne alakasý var” diyebilirsiniz. Hani bir söz vardýr ya, “Aðzýný büzüþünden bellidir Ömer diyeceði”; kurduklarý üniversitenin usulsüzlükten kapatýlmasý ve vakfa kayyum atanmasý sýrasýnda Özel’in içinde olduðu güruh bol bol 28 Þubat göndermesi yapmýþtý. Üniversite talebelerine Erdoðan’ýn 28 Þubatçý olduðuna dair tweetler atmaya zorlamýþlardý. Özel’in yol arkadaþý Ahmet Davutoðlu da Cumhurbaþkaný Erdoðan’ý 28 Þubatçý ilan etmiþti.
Ayasofya’yý açan Erdoðan, Ayasofya’nýn açýlýþý için özel bir sayý hazýrlayan dergide 28 Þubatçý ilan ediliyor ve beyanname veriliyor; hakikaten büyük bir operasyon!..