Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Batý'nýn ''demokrasi diktatörlüðü''!

Demokrasiyi tartýþmaya açacak deðilim. Platon, Aristo'nun içeriðini tartýþmaya açtýðý demokrasi felsefesinin, insanoðlu tarafýndan her çaðda yenilendiði , müzakere hedefine dönüþtüðü bir gerçeklik varken; günümüz dünyasýnda nasýl bir aparat olarak kullanýldýðýna bakmamýz ise, kaçýnýlmaz bir durumdur.

Þu anda söz konusu durum, insanoðlu için, gerekli olan demokrasi ilkelerinin aparat olarak, güçlünün elinde nasýl bir silaha dönüþtüðüdür.

Çok uzun zamandýr biz, ikili standartlardan bahsediyoruz...

Evet dünya ilkeler sistemi ile yönetilmelidir. Aksi taktirde hukuk, hak, adalet ve vicdan terazisi ortadan kaybolur. Bu da yeni ve sonu görünmeyen facialara kapý açar.

Görünen o ki, Batý demokrasi ilkelerini kendisinin dikta yöntemi için aparata dönüþtürme yoluna girmiþ durumda.

Sadece çýkarlar üzerinden devletlere, toplumlara ve medeniyetlere bakmak; ikili ve çoklu standartlar ürettiði gibi, demokrasi söylemleri ile yönetimlere baský kurmak, ilkelerden daha ziyade pazarlýk enstrümaný olarak kullanmak, demokratik deðerler sistemini sarsmaktadýr.

ABD merkezli Batý, kendi menfaatlerine hizmet eden en diktatör rejimler ile masaya oturup anlaþabiliyorsa, anlaþamadýklarýný "diktatör" tanýmlý baskýlara tabi tutarken, elindeki diðer algý aparatlarý ile kamuoyu oluþturabilir. Böyle bir yöntem, demokrasi diktatörlüðü deðil mi?

Tabii burada þöyle bir fark var: "Demokrasi", enstrüman olarak batýlý ülkelerin içindeki sistemler için farklý amaç, uluslararasý sisteme ters düþen ülkeler için ise, farklý içerik taþýmaktadýr.

Baskýcý rejimler için ise, batýnýn bu yöntemi, demokratik ilkelerin itibarsýzlaþtýrýlmasý için fýrsat tanýmaktadýr.

Bir taraftan Batý kendisinin icat ettiði sistemi dayatýyor, diðer taraftan ise, bu sistemin iþlememesi için pazarlýk masasýna dönüþtürdüðü kendi sistemini itibarsýzlaþtýrýyor.

Dünyaya hükmetmek için halklarýn iradesini, egemenlik haklarýný, çýkarlar için kullanan zihniyet, çaðdaþ olamaz!

Demokrasiyi bu gibi çýkarlarý için aparat olarak görmesi, kendi kurduðu masanýn daðýtýlmasýndan baþka bir þey deðildir.

Dünya batýnýn demokrasi beyanlarýnýn içinin boþaldýðýný gördükçe, demokrasinin dayatma mekanizmasý olarak kullanýldýðýna þahit oldukça, yeni dikte rejimi ile karþý karþýya kaldýðýna kanaat getirmektedir.

Bu durum Batý sisteminin sadece çöküþünü deðil, kullandýðý tüm deðerleri de tartýþmaya açmaktadýr .

ABD merkezli Batý sistemi, demokrasiyi pazarlýk için baský unsuru olarak kullanmaya devam ede ede, kendisi diktatörlük krallýðýna dönüþmektedir.

Sorun da zaten budur!