Beþikten mezara sosyal güvenlik

Sosyal sigorta, bireyleri yaþamýn zorluklarýna karþý koruyan ve toplumsal refahý artýran zorunlu bir güvence sistemidir. Sosyal sigorta 4/a, 4/b ve 4/c sigortalýlarý açýsýndan çalýþmalara baðlý olarak zorunlu olup sigortalýlýk hakkýndan vazgeçilememektedir.

Her yýl 16 Mayýs'ý içine alan hafta Sosyal Güvenlik Haftasý olarak kutlanmaktadýr. Bu vesileyle sosyal güvenlik sisteminin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) önemini vurgulamak ve sosyal güvenlik hizmetlerinin deðerini kaleme almak istedim.

Sosyal güvenlik, bireylerin yaþlýlýk, hastalýk, iþsizlik, sakatlýk gibi risklere karþý korunmasýný saðlar, halkýn refahýný artýrmayý amaçlar ve her bireyin hayatýnda önemli bir yer tutar.

Sosyal güvenlik, bir toplumun en kýrýlgan bireylerini koruyan bir að gibidir. Yaþlýlar, engelliler, iþsizler ve diðer dezavantajlý gruplar, sosyal güvenlik sistemleri sayesinde temel ihtiyaçlarýný karþýlayabilir ve yaþamlarýný sürdürebilirler.

Sosyal güvenlik, çalýþma gücü kaybý, hastalýk, sakatlýk veya yaþlýlýk gibi durumlarda bireylere gelir ve saðlýk yardýmlarý desteði saðlar. Bu, bireylerin yaþam standartlarýný korumalarýna ve ailelerinin refahýný sürdürebilmelerine yardýmcý olur.

Genel Saðlýk Sigortasý, tüm sigortalýlarýn saðlýk yardýmý alabilmelerini saðlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaþlarýmýza doðumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonra da hak sahiplerine saðlýk ve sosyal sigorta hizmeti sunmaktadýr.

Sosyal Güvenlik Hizmetlerinde kýsa vadeli sigorta kollarý kapsamýnda sigortalýlara tedavi, teþhis ve tüm saðlýk hizmetlerinin saðlanmasý hizmeti verilir. Buna göre;

* Sigortalýya, geçici iþ göremezlik süresince günlük geçici iþ göremezlik ödeneði verilmesi,

* Sigortalýya sürekli iþ göremezlik geliri baðlanmasý,

* Ýþ kazasý veya meslek hastalýðý sonucu vefat eden sigortalýnýn hak sahiplerine, gelir baðlanmasý,

* Gelir baðlanmýþ olan kýz çocuklarýna evlenme ödeneði verilmesi,

* Hastalýk ve analýk sigortasýndan sigortalýya hastalýk veya analýk hallerine baðlý olarak ortaya çýkan iþ göremezlik süresince, günlük geçici iþ göremezlik ödeneði,

* Analýk sigortasý kapsamýnda emzirme ödeneði,

* Cenaze Ödeneði,

Hizmetleri verilmektedir.

Uzun vadeli sigorta kollarý bakýmýndan;

* Malullük sigortasý kapsamýnda malullük aylýðý,

* Yaþlýlýk sigortasý kapsamýnda yaþlýlýk aylýðý ve toptan ödeme,

* Ölüm sigortasý kapsamýnda ölüm aylýðý, ölüm toptan ödemesi ve aylýk almakta olan kýz çocuklarýna evlenme ödeneði ile cenaze ödeneði verilmektedir.

Genel saðlýk sigortasý kapsamýnda ise;

* Genel saðlýk sigortalýsý ve bakmakla yükümlü olduðu kiþilere finansmaný saðlanan týbbî ürün ve hizmetlerinin verilmesi,

* Genel saðlýk sigortalýlarý ile hak sahiplerinin hastalýklardan korunmasý amacýyla ilgili kamu idareleriyle kiþisel koruyucu saðlýk hizmetleri politikalarýnýn tespitine ve etkin bir þekilde uygulanmasýna katký saðlanmasý,

* Genel saðlýk sigortalýlarý ile hak sahiplerini ve iþverenleri genel saðlýk sigortasý mevzuatýndan doðan haklarý yerine getirilmektedir.

Bu vesileyle Sosyal Güvenlik Haftasý'ný kutluyorum.