Biden dönemi, küresel dayatma ve yeni politikalar

Biden göreve baþlar baþlamaz, beklenen istikrarsýzlýk ortamý pekiþmeye baþladý. Özellikle yeni Amerikan yönetiminin, kendine hedef olarak bellediði ülkeler ve bölgeler üzerinden dizayn devreye girmiþ durumda.

Rusya içerisine yönelik, kaos ortamý pekiþtirme siyaseti ortada!

Ýsrail'e yönelik mesafeli duruþ sergileyiþi, giderek açýk tavýrlarla görünür olacak. Trump dönemindeki küresel politikanýn tam tersi rüzgarýn esmeye baþladýðý açýktýr.

Tabii ki Türkiye karþýtý tutumla beraber, Suriye'nin toprak bütünlüðünün ortadan kalkmasý senaryolarý üzerine inþa edilen planlarýn yeni dönemde nasýl þekil alacaðý, esas sorulardan biridir. PKK ve uzantýlarýna dolaylý destek, devam edecek anlaþýlan. Tabii ki þimdilik Türkiye, bölgesel felaket içerikli Amerikan menþeli terör devletinin kurulmasý senaryosunun önünü kesmiþ durumda. Tabii ki bunun kalýcý hale getirilmesi hayatidir ve buradaki engel unsurlarýn siyaset anlayýþýnýn revize edilmesine ayar verecek gücün de Türkiye olduðu açýktýr. Mesela Ýran'ýn tavrý uzun vadede sürdürülür nitelik taþýmýyor. Hatta bu tutum, bölgenin geleceðini açýktan olumsuz etkiliyor. Tabii ki Biden döneminde Ýran'ýn yeni iliþkiler aðý oluþturma gayreti doðaldýr. Kendini kurtarma çabasý anlaþýlandýr. Lakin bu çaba ile bölgenin istikrarýný tehdit edecek siyaset anlayýþý, bölgesel hiç bir aktör tarafýndan benimsenilmeyecektir. Biden Amerika'sý; Ýsrail'e mesafe, Ýran'a yakýnlýk nizamý içinde olabilir. Suriye özelindeki esas meselede Ýran'ýn takýndýðý politika, sadece Ýran çýkarlarý üzerine inþa edildiði için meselenin kökten çözümü yerine, sadece rejimin ve Ýran milislerinin geniþleme alanlarý odaklý gelecek düþüncesi sakýncalý durumdur.

Rusya, Türkiye, Katar, Suriye üzerine yeni süreci baþlatma gayretinin arkasýnda, yeni kalýcý çözüm fýrsatýný yakalama düþüncesi yattýðý açýktýr. Ýran milislerinin dizginlenmesi bölgesel istikrar açýsýndan anlam taþýmaktadýr. Tabii ki Rusya buna hemen tam olarak "evet" demiyor. Çünkü pazarlýk için Ýran konusunu kullanacak gibi bir tutumu var. Diðer taraftan ise, Suriye rejimi üzerindeki Ýran etkisinden de pek memnun deðil zaten. Türkiye "Suriye bütünlüðü" diyor baþýndan beri. Ýran ise sadece rejimin ve kendi geniþleme alanýnýn akýbetini öne sürmekte. Rusya istikrar ister, hem de bu kozla ABD ile masaya oturmanýn peþinde. Türkiye, bölgesinin istikrarý için anlaþmaya uyan herkesle konuþabilecek içerikte. Alana hakim. Fiili olarak bedel ödeyecek kapasiteye sahip. Zaten güçlü kýlan durumlarýn baþýnda, bu tutumu geliyor. Ýþte konuya ilgili olan herkesle, bölgesel istikrar üzerine yeni süreci inþa etme kabiliyeti Türkiye'de. Rusya da bunu güzel biliyor. Mýsýr'ýn deniz sahanlýðý konusundaki Türkiye'ye yönelik hukuki tavrý ise çok önem arz ediyor. Evet, çok kolay süreç deðil. Hemen düzelecek hiç deðil! Çünkü burada da bilek güreþi söz konusu. Lakin iyi niyet kapýsý açýldý bir kere ve bu tüm dengeleri etkileyecek. Tabii ki burada, Libya'daki Türkiye'nin tam baþarýsý anahtar oldu. Diðer taraftan, Ýsrail ikili oynuyor. Lakin esas mesele bu, Biden dönemi ile beklenen kriz, konjonktürü de fýrsata dönüþüm için etkiliyor.

Biden'ýn Türkiye suskunluðu, zamana yayýlarak çözüme kavuþacak. Amerikan menfaatleri içinde, bölgenin geleceði Türkiye'siz þekillenemez. O sebeple Türkiye içindeki siyasi istikrarsýzlýk, esas meseleleri olarak duracak bir kenarda. Her fýrsatta bunun kaþýnacaðýný þimdiden bilmemiz lazým. Yani "içeriden zayýf düþürme" peþinde Biden, Türkiye'yi! "Zayýf düþmüþ Türkiye ile pazarlýk kolay" diye düþünmekte. Devredeki aktörlere bakýlýrsa, Erdoðan karþýtý her türlü operasyonun arkasýnda bu senaryo vardýr. Açýk ve net! Þimdi bu çetrefilli dönem, dýþarýnýn dizayn edilmesinin önemi olduðu kadar, içerideki siyaset renginin de nasýl olacaðýnýn önemi vardýr.

Artýk iç siyasette olup bitenleri, dýþarýdaki niyetlerle paralel okumamýz lazým.

Küresel dayatma, karþýsýna engel olarak çýkan herkesi hedefe koymuþ durumda. Ýngiltere'de Kraliyet Ailesinde olanlara bir bakýn! Uzun zaman önce "ABD'deki küresel ekip, Kraliçe'yi de zorlayacak" diye yazmýþtým. Kraliyet Ailesinin gelini ve torunu üzerinden olup bitenleri, gerçekten "naif bir itiraf olarak okumuyoruz" deðil mi? Bu konuyu diðer yazýda iþleyeceðim. Ama odak noktamýz þu olmalý. Biz küresel dayatma ile savaþýyoruz. Ellerindeki "demokrasi" baþlýklý yalancý sloganlarýn arka planýný anlamak ve anlatmalýyýz, kendi toplumumuza. Yorumlamadan en küçük detaylarýna kadar! Ya milli devletler deðerleri ile birlikte yaþayacak yada küresel þirketlerin dayattýðý kimliksiz toplum senaryolarý ile çöküþe imza atýlacak. Türkiye içindeki iç siyasete bakarken ve tercihleri yaparken, buna göre karar vermemiz "bekamýz" için elzemdir...