Biden dönemi ve Putin Rusya'sýna yansýmasý

Amerikan seçimlerinin sonuçlarýný, son ana kadar karara baðlanmasýný bekleyen Putin, nihayet tebrik mesajýný yayýnladý. Rusya açýsýndan bakýldýðýnda, yeni Biden dönemi gerginliklerle dolu geçeceðini, rüzgâr gelmeden haber vermekteydi.

Rusya medyasýnýn Amerikan seçimleri boyunca, ön planda bu süreci takip etmesi, Kremlin politikalarý için yeni Amerika Baþkaný ile iliþkilerin nasýl þekilleneceðinin önem arz ettiðinin sinyali niteliðindeydi.

Rusya medyasý, Kremlin politikalarýnýn yansýmasý gibi dursa da, hem de Kremlin’in açýktan gözükmek istemediði konularda da belirleyici güce sahiptir.

Mesela Azerbaycan-Ermenistan arasýndaki savaþ sürecinde, Kremlin ve þahsen Putin’in yaklaþýmý ile Rusya medyasý yaklaþýmý arasýnda ciddi fark gösterilmeye çalýþýldý. Ayný durum Türkiye lehinde ve aleyhinde kiþilerin boy göstermesi ile de bize bir þeyler söylemekteydi.

Biden dönemini Rusya, kendisi için “yeni meþakkatli süreç” olarak okumakta.

Ýsrail’le iyi iliþkileri olan Rusya’nýn Trump yönetimine etkisi, “Biden döneminde ne kadar belirleyici olur” sorusuna, Moskova’nýn yanýtý eminlik içinde deðil!

Tabii küresel finans kapitalinin, Amerika seçimlerinin esas kazananý olmasý gerçeði, ulusal çýkarlarla olaya bakan Putin için sinir bozucu durumdur.

Ve esasýnda ulusunun milli menfaatlerini korumaya gayret eden her devlet baþkaný veya lider için geçerli pozisyondur, Putin’in durumu.

Putin’in, Soros ve buna benzer gruplara mesafesi bilinen gerçekliktir. Rusya içindeki 5. Kol faaliyetlerini baþýndan itibaren engelleyen Putin, o nedenle þeytanlaþtýrýldý. Evet, Putin yeni anayasa deðiþimi ile yeniden baþkanlýk yarýþýna katýlabilecektir. Ve toplumdaki desteði de halen güçlüdür. Gayri ananevi aile yapýlarýna karþý duruþuyla da, bayaðý kendine Batýlý çevrelerce düþman kazanmýþ durumda.

Rusya’nýn çevrelenme politikalarý, Putin açýsýndan kabul edilir durum deðildir ve bu nedenle kavga etmeden elindeki kozlarý paylaþmaya çalýþacaktýr. Þimdiden belli ki Karabað’daki durumu da, Biden dönemi Amerikan yönetimi için kullanýþlý koz olarak devreye sokacak.

Ermenistan Baþbakaný Paþinyan’ý 20 Ocak tarihine kadar deðiþtirme konusunda sonuç alamazsa, Biden döneminde bunun daha zorluklarla dolu süreç olarak kendisine döneceðini hesaba katmakta.

Ermenistan’ýn eliyle Rusya’ya, yeni anti-Rusya ortamýysa, Biden ile beraber pekiþeceði açýktýr.

Erivan’daki sokak hareketliliðinin durmamasý da, Paþinyan’ýn direnmesi de, tam da bu sebeptendir.

Sokaklar þimdilik Rusya saatine göre hareket etmekte, Paþinyan ise “Biden zamanlamasý” için direniþte.

Putin böyle zor bir dönemde Biden’a gönderdiði tebrik mesajý ile yeni sayfa açma peþinde. Putin tecrübeli siyasetçi ve anlýyor ki, zorba dili bazen iþe yaradýðý gibi, bazen tam tersi tepebiliyor. Karabað konusu üzerinden, Rusya’nýn Amerika’ya zeytin dalý uzatacaðýný ise þimdiden görmek mümkündür.

Mesela Azerbaycan-Ermenistan-Rusya arasýndaki anlaþmada, Karabað’ýn statüsünün belirlenmemesi, bu kapýyý bir sonraki merhale için kullanacaðý anlamýný taþýmakta. Tabii her halükarda Azerbaycan bu sürecin kazananýdýr. Lakin statü konusunda yüksekten ses çýkaramayan Rusya’nýn da hesaplarýný göz önünde bulundurmamýz þarttýr. Burada çok önemli belirleyici husus ise, Rusya’nýn Baþkaný Putin’in, Türkiye Cumhurbaþkaný Erdoðan’a duyduðu güvendir. Geleneksel basýn toplantýsýnda dile getirdiði gibi Putin için “Erdoðan güvenilir, sözünün eri, adam gibi adamdýr.” Dolayýsý ile Türkiye gibi ortaðý, Erdoðan gibi dünyanýn hesaba kattýðý bir lideri ise kaybetmeme adýna, Putin’in çoðu konularda kalýcý görünen düþüncelerini revize edebileceði istisna deðil.

Biden dönemi için, kendi alternatif planlarýný devreye sokacaðý açýk olan Rusya adýna, “Türkiye faktörü” vazgeçilmez bir faktör olarak karþýmýza çýkacaktýr. Her ne kadar da Rusya ile Türkiye arasýnda, her konuda fikir birliði söz konusu olmasa da, ortak paydada buluþmalarý için Biden döneminin sert veya yumuþak tavýrlarý belirleyici olacaktýr.