Milletlerin kültürel genetiðiyle oynama noktasýnda çok mahir olan Çin, hedefini oldukça büyüttü. Çin, TikTok uygulamasýyla dünyanýn kültürel genetiðine göz dikmiþ, dünya gençliðini yaþayan zombilere dönüþtürme yolunda oldukça mesafe kat etmiþ durumda.
Çinlilerin, milletlerin kültürel genetiðiyle oynama meraký yeni deðil aslýnda. Türklerin ve dünyanýn eski yazýlý belgeleri arasýnda yer alan Bilge Kaðan Yazýtlarý'nda Çinlilerin düþmanýn iradesini felç etmek için uyguladýðý yöntemden bahsedilir. Mealen þöyle: "Çinliler; yumuþak ipek kumaþlarla, tatlý sözlerle, süslü kadýnlarla önce düþmanýn iradesini felç eder, sonra yapacaðýný yapar." Bu yazýtlarda yazýlý olanlar aslýnda TikTok'un ceddidir.
Çin kaynaklý TikTok uygulamasýyla yapýlmak istenen þey tam da bu aslýnda: Kolay para kazanmayý saðlamak, eðlence ve basit içeriklerle milletlerin iradesini zombileþtirmek.
Bu baðlamda öncelikle TikTok uygulamasýnda kullanýlan müziklerin, daha sonra ise görüntülerin ve renklerin psikolojik bir tahlile tâbi tutulmasý ve insan beyni ve psikolojisi üzerindeki etkilerinin araþtýrýlmasý gerekir.
Bu minvalde twitterda denk geldiðim ve Amerika'da görev yaptýðýný anladýðým Nörolog Dr. Sevda Sarýkaya'nýn paylaþtýðý bilgiler oldukça dikkat çekici.
Nörolog Sarýkaya'ya göre özellikle TikTok'ta kullanýlan müzikler hiç de masum deðil. Sürekli tekrar eden kelime ve müzikler vasýtasýyla, subilimine mesajlar verilerek beynin yeniden yapýlandýrýlmasý yani beyin yýkamasý yapýlýyor olmasý olasýlýðý hayli yüksek. Yapýlan araþtýrmalara göre, TikTok kullanan çocuklarda dikkat süresinde azalma, konsantre olamama, bir iþi sona erdirememe, vurdumduymazlýk, umursamazlýk, hiçbir þeyle mutlu olamama þikayetleri görülüyor.
Sürekli TikTok'ta vakit geçiren çocuk ve ergenlerin bakýþlarýnýn boþ ve anlamsýz olduðu da araþtýrmalarda rastlanýlan bir baþka vahim durum.
Doðu Türkistan'da milyonlarca insaný asimile etmek ve yok etmek için planlý ve düzenli iþkenceler yapan ve bunu dünyanýn tepkisine aldýrmadan devam ettiren Çin kaynaklý bir uygulamanýn sadece eðlence amaçlý olduðunu düþünmek en basit tabirle safdilliktir.
Çin, tarihinin hiçbir döneminde asla masum olmadý, olmayacaktýr da.
Minnesota Eyalet Üniversitesi'nin yayýnladýðý Communicating Psychological Science (Ýletiþim Psikolojik Bilim) dergisi, Paige Heidebrink'e ait 'Beyindeki TikTok' (TikTok Brain) baþlýklý makalesinde Forbes dergisinin yapmýþ olduðu araþtýrmayý konu ediyor ve: TikTok'u dijital kokain olarak nitelendiriyor. Ayný makalede baþka bir akademisyen Berzin'in araþtýrmasýndan bir cümleyi alýntý yapýyor: TikTok'u uzun süre izlemek hafýza kaybýna yol açarak dikkat ve konsantrasyon problemine zemin hazýrlar!
Millî Mücadele döneminde yürütülen mücadelenin zaferle sonuçlanabilmesi için Tekalif-i Milliye adý altýnda bazý uygulamalar gerçekleþtirildi. Amaç, milletin geleceðini kurtarmaktý. Bu dönemde milletin geleceðini kurtarmak adýna çýkarýlan kanunlardan birisi de Men-i Müskirat kanunuydu. Yani topluma zarar veren, baþta içki olmak üzere, zararlý maddeleri yasaklamak.
Sosyal medya ortamlarýnda kullanýlan bazý uygulamalara -ki Tiktok bunlarýn baþýnda geliyor- bu açýdan yaklaþýlmalý.
Toplumun geleceði olan gençleri mankurtlaþtýrmayý hedef almýþ bu uygulamalar, iþin uzmanlarý tarafýndan ciddi ve bilimsel þekilde incelenmeli ve bunlarýn zararlarýna karþý tedbirler geliþtirilmelidir.
Gerekirse, zikrettiðimiz konular ve yapýlan araþtýrmalara istinaden Men-i Müskirat kanunundan ilham alýnarak TikTok ve benzeri uygulamalara yasak getirilmelidir.
Çin nasýl kendi toplumunu korumak adýna bazý sosyal medya uygulamalarýna yasak getiriyorsa Çin'in, baþka niyetlerle yaydýðý aþikâr olan ve bir nevi dijital zulüm aparatýna dönüþen TikTok uygulamasýna da müeyyide uygulanmalýdýr.
Toplumu zehirleyen ve milli varoluþ irademizi felç eden: bir Dijital zulüm aparatýdýr TikTok!