“Bu bir devrim arkadaþ!”

Hafta baþýnda deðerli dostum Ýlhan Albayrak Bey'in davetlisi olarak eski bakanlarýmýzdan Ýdris Güllece Bey'le Manisa'daydýk. Önce Ahmetli'deki tesislerini gezdik. Ýlhan Bey, 500 civarýnda aileye iþ kapýsý açarak hem üretime hem istihdama katkýda bulunuyor. Zaten Belediye Baþkaný Ahmet Alhan, çalýþanlarýnýn yüzde 90'ý kadýn olan bir tesisi Ahmetli'ye kazandýrarak ilçe ekonomisine verdiði katký sebebiyle Ýlhan Bey'in her türlü teþekkürü hak ettiðini söylüyor.

10 bin nüfuslu ilçede 3 bin kiþilik istihdam alaný var diyen Baþkan, ilçede iþsizlik olmadýðýný, tam tersine iþçi bulmakta sýkýntý çektiklerini ve iþçilerin bir kýsmýnýn ilçe dýþýndan geldiðini söylüyor.

Bir iki saatlik ziyaretten sonra þehzadeler þehri Manisa'ya geçtik. Mehmet Çerçi bizi bekliyordu.

Ayný dönem parlamentoda birlikte görev yaptýðýmýz Dr. Mehmet Çerçi iki dönemdir Manisa'nýn en büyük merkez ilçesi olan Yunusemre Belediye Baþkanlýðý yapýyor.

Spil daðlarýnýn eteðinde þehzadelerin avlak olarak kullandýðý mevkide yaptýðý Yunusemre Kültür Parký'ndaki sosyal tesislerden Manisa'yý kuþbakýþý seyrederek çay içerken Çerçi, 'Sürprizlerim var!' diyordu. Belediye baþkanlarýnýn yol su temizlik gibi alanlarda yaptýklarý hizmetleri öncekilerle kýyaslayarak anlattýklarýný bildiðim için doðrusu fazla da önemsemedim. Artýk bu hizmetler kanýksanmýþtý.

Kültür Parký otantik görünümlü dört büyük binadan oluþuyor. Çýktýk, bizi önce kendi döneminde belediyenin yaptýðý bir müzeye götürdü.

Giriþinde iki alp heykelinin nöbet tuttuðu Manisa Osmanlý Müzesi.

Müze hakikaten bir ilçe belediyesine göre çok fazla profesyonel.

Malzemelerin hepsi orijinal. Ve de çok baþarýlý bir þekilde tasarlanýp düzenlenmiþ.

Müzede bir kahve odasý, Yunus Emre odasý, alpler odasý, padiþah odasý, mesir macununu yapan Merkez Efendi'ye verilen beratýn tasvir edildiði Hafsa Sultan odasý, Milli Mücadele odasý, geleneksel kýyafetler ve geniþ aile yaþantýsýný tasvir eden bey odasý var.

Malzemelerin ve kýyafetlerin giydirildiði mumyalar o kadar gerçekçi ki, o kadar olur!

Evet, gerçekten sürprizdi!

Klasik belediyeciliðin ötesinde bir proje!

Kendi irfanýna, mimarisine ve kültürel deðerlerine sahip çýkmak adýna Baþkan Çerçi bu eseriyle hakikaten her türlü tebrik ve takdiri hak ediyor!

Bu husustaki katkýlarý sebebiyle baþkan danýþmaný Kefaeddin Öz Bey'i de þükranla anmak gerekir.

Ayný mevkide o tarihi görünümlü binalarýn birindeki tezhip, ebru, hat, naht (ahþap oyma) gibi el sanatlarý atölyeleri birçok belediyede mevcut olduðu için benim açýmdan sürprizlik bir yaný yoktu.

Ancak hat atölyesinde Mushaf (Kuran-ý Kerim kitabýna Mushaf denir!) yazmaya baþlamýþ bir öðrencinin çalýþmalarýný görmek dikkat çekiciydi.

Tamam, hat sanatý öðrenilir de Mushaf yazmak iþin zirvesidir. Herkesin çýkmasý o zirveye kolay deðildir! Mushaf yazanýn kimliðini merak ettik. Çerçi'nin kendisi gibi doktor olan hanýmý Dr. Melek Çerçi çýktý! Bu azme ve gayrete ancak 'Allah tamamýna erdirsin!' demek düþer bize! Maþallah.

Tesisin en büyük binasýnýn giriþ kapýsýnda, 'Ýrfan Meclisi' yazýyordu. Binaya girdik, Mevlevihane mimarisiyle inþa edilmiþ 100 kiþilik yüz yüze sohbet yapýlabilecek muhteþem bir salon. Salondaki malzemeler, iþçilik, estetik sizi anýnda etkisi altýna alýyor. Her þey çok titizlikle seçilmiþ ve yerleþtirilmiþ, gözü rahatsýz eden bir þey yok. Yerdeki halýlardan tavandaki ahþap iþçiliði ve tezyinata, duvarlara yerleþtirilmiþ levhalardan sarkan avizelere kadar mükemmel iþçilik, el emeði göz nuru var.

Kefaeddin Bey baþkanýn titizliðine ve seçiciliðine vurgu yapýyor!

Biz Prof. Dr. Mahmud Kaya hocanýn yaptýðý Akl-ý Selim sohbetlerini on senedir ayda bir kez Ýstanbul Bahariye Mevlevihane'sinde benzer bir salonda icra ediyoruz ama buradaki salon bambaþka!

Evet, Ýrfan Meclisi'ni, Baþkan Çerçi'nin orijinal hizmetlerinden biri olarak kabul etmek gerekir.

Buradaki lokanta ve kahvehane hariç, binalarýn tamamýna ayakkabý çýkarýlarak girildiðini de hatýrlatmak isterim.

Manisa'dan geçenlere, hem tesislerinde mola verip hem de bu mükemmel eserleri özellikle müzeyi görmelerini hararetle tavsiye ederim.

1994'den beri Refahlý belediyelerden baþlayýp AK Partili belediyelerle devam eden yeni nesil belediyecilik þehirlerimize örnek hizmetler sundular. Kültürel alanlarda da çok baþarýlý örnekleri var. Mesela Fatih ve Üsküdar belediyelerinin öðrencilere sunduðu kütüphane hizmetleri her takdirin üstündedir.

Yunusemre Belediyesi'nin Baþkaný Çerçi döneminde orijinal kimi projelerle örnek hizmetler sunduðunu da aynelyakin görmüþ olduk.

Mesela bizi bir binaya götürdü baþkan, giriþ kapýsýný görünce baþbakanlýk binasýna mý geldik dersiniz. Görkemli mi görkemli. Meðer çarþýymýþ.

Yunusemre Millet Çarþýsý.

Giriþ katý deðiþik günlerde deðiþik tezgâhlarýn açýldýðý büyük bir alan. O gün hanýmlar pazarýydý.

Ýkinci kat sebze meyve pazarý, üçüncü kat Manisa'nýn en büyük konferans salonu.

Her türlü konser tiyatro ve gösteriye uygun inþa edilmiþ bir salon. (Hem Ýrfan Meclisi hem bu Konferans salonu baþkanýn toplumun her kesimine hitap etmesi bakýmýndan önemli!)

Her katýn dýþa bakan çevresinde dükkânlar ve atölyeler var. Üçüncü katýn çeperinde ise kütüphane var.

Her kata araç ile de çýkýlabiliyor.

Türkiye'nin her tarafýnda halk pazarlarý gördük ancak böylesi bir Pazar zannediyorum sadece orada var! Hatta beraber gittiðimiz ve üç dönem Tuzla'da belediye baþkanlýðý, ÝBB de genel sekterlik ve Çevre Bakanlýðý yapmýþ olan Ýdris Güllüce bey, "Belediyecilikte bu bir devrimdir!" dedi!

Evet, bu da Baþkan Çerçi'nin özgün projelerinden biriydi!

Bir diðer orijinal proje de Hanýmlar Lokali'ne eklediði Taziye Evi'ydi.

Kahir ekseriyeti doðulu vatandaþlarýmýzýn sakin olduðu Fevzi Çakmak Mahallesi'ne baþkan bir Hanýmlar Lokali yapmýþ. Burada deðiþik atölyeler, spor salonu, ana okul salonlarý var ki bunlar genelde belediyelerin yürüttüðü klasik hizmetler.

Ancak lokalin arkadan müstakil giriþi olan içinde mescit, mutfak ve büyük bir salonu bulunan bir bölüm var. Burasý Taziye Evi'ymiþ! Bu da bana göre orijinal bir proje!

Diðer belediyeler bu hususta kimi salonlarý tahsis ediyorlar ama burasý sadece taziye için dizayn edilmiþ özel bir bölüm.

Üstelik o mahalle seçmeninden baþkana pek de oy çýkmýyormuþ!

Baþkan 'Mesele oy meselesi deðil. Ýhtiyaçtý yaptýk!' diyor.

Spil Mahallesi'ne de bir Taziye Evi yapýlmýþ!

Bir de 117 dönüme sokak hayvanlarý için, 'Doðal Yaþam Parký' kuruyor baþkan. Bu parkta barýnaklar, ameliyathaneler, yoðun bakým gibi bütün ihtiyaçlarý karþýlayacak üniteler var. Birkaç aya hizmete gireceðini müjdeledi!

Toplu konut, yapýlan yol miktarý ve sosyal yardýmlar bunlarý yazmaya gerek yok zaten, birçok belediyede var.

Son olarak belediye öncülüðünde yapýlan Saruhan Bey Camii'ni zikretmezsem yazý eksik kalýr. Týpký Ýrfan Meclisi'ndeki gibi el emeði verilmiþ göz nuru dökülmüþ son derece özgün bir proje ile hayata geçirilmiþ muhteþem bir eser. Dýþ görünüþü ile de iç dizayný ve tezyinatý ile de Türkiye'de gördüðüm benzeri olmayan nevi þahsýna münhasýr muazzam bir eser.

Manisa'dan geçerlere ikinci tavsiyem bu camii mutlaka görmeleridir!

Görünce anlayacaksýnýz ne demek istediðimi!