Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

Bu üslupla nereye kadar?

Ýnsanýn savunduðu bir þeye kendisinin zarar vermesi kadar kötü bir þey olabilir mi? Tamir edeyim derken daha büyük hasarlara yol açmak yapana zarar vermekle kalmaz, zarar verdiði þeyin sahiplerini de üzer.

Ýslam; barýþ, sevgi, esenlik ve selamet dinidir. Ýnsanlýða barýþ getirmek için gönderilmiþtir. Bunun için Ýslam'ý teblið ve ona davet ayrý bir önem arz etmektedir. Özellikle iletiþim çaðý olan günümüzde, teblið ve davet üslubu ayrý bir ehemmiyet taþýmaktadýr.

O yüzden Ýslam'a hizmet etmek için teblið vazifesini üstlenenlerin daha dikkatli olmasý gerekiyor.

Çünkü yapýlacak bir hata, söylenen yanlýþ bir söz, yapýlmamasý gereken bir tavýr anýnda milyonlarca insana ulaþmakta, sadece bir kiþiyi deðil yüzbinlerce insaný etkilemektedir.

Ýslam'ý teblið konusunda en büyük örneðimiz elbette Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'dir (s.a.v.).

"O bir peygamberdi, biz ise sade vatandaþlarý." diyenlere ise teblið ve davet konusunda verilebilecek en güzel örnek Mus'ab bin Umeyr'dir.

Mus'ab, Peygamber Efendimiz tarafýndan Medine'ye teblið ve davet için gönderildi. Her þey güllük gülistanlýk deðildi. Medine'de de atalarýnýn dinine baðlý, sert ve acýmasýz tavýrlar, hurafelerle dolu inanç þekilleri olan insanlar vardý. Nitekim onlardan birisi Mus'ab bin Umeyr'in tebliðinden haberdar olunca mýzraðýný eline alýp onu öldürmek maksadýyla yola çýktý. Niyeti oldukça belli olan bu kiþinin karþýsýnda Mus'ab bin Umeyr sakin tavrýný hiç bozmadý.

"Önce beni bir dinle, beðenmezsen o zaman öldürürsün." diyerek maksadýnýn muhatabýna zarar vermek olmadýðýný, zararý gerekirse kendisinin çekeceðini açýkça beyan etti. Mus'ab bin Umeyr'in bu sakin tavrý ve hilmi karþýsýnda muhatabýna kulak veren þahýs, biraz sonra Ýslam saflarýna katýldý.

Günümüz iletiþim araçlarý bütün çekiciliðiyle münkeratýn yayýlmasýna sebep olabiliyorsa ayný araçlar doðru üslup ve güzellikle kullanýlarak davete neden vesile olmasýn?

Bugünlerde sosyal medyada dolaþan Ýzmir'de bir imamýn videosu var. Gelen turistlere karþý nezaketi, onlarýn dilini kullanarak konuþabilmesi, ikramda bulunmasý, Kur'an'ýn ne olduðunu anlatmasý, sürekli güleç bir yüz ve ifadeyle, sabýrla muhatabýna karþý yaklaþmasý seyredene; "Ýslam ne güzel bir din ve Müslümanlýk ne güzel bir yaþam." dedirtiyor.

Mus'ab bin Umeyr'in sakin tavrýna karþýlýk günümüzün bazý davetçileri maalesef agresiflikleri ile ön plana çýkýyorlar. Sesini yükseltmeler, el kol sallamalar, uygunsuz kelimelerle muhatabýný tahrik etmeler Ýslam gibi bir dini teblið edenlere yakýþmýyor.

Bu tavýr ve üslup yapmaya çalýþtýðý davet ve tebliðe uygun olmadýðý gibi büyük tahribata yol açýyor. Kýlýçlar çekiliyor, daha aðýr sözlerle ithamlar baþlýyor.

Ve nedense kalbe, vicdana, ahlaka hitap etmektense hemen yasaklama yoluna gidiliyor. Sokaklarda gezmek yasaklanýyor, giymek yasaklanýyor, yemek yasaklanýyor. Ve bu yasaklar üst perdeden dikte edilerek anlatýlýyor.

Dövme yaptýrmak saðlýða zararlý mýdýr? Evet zararlýdýr. Dinen mahsurlu mudur? Evet mahsurludur. Ama bu zararýn önüne geçmek için dövmeci esnafýnýn faaliyetlerinin yasaklanmasýný istemek, devlete bu yönde çaðrý yapmak doðru deðildir. Anlatabiliyorsanýz insanlara bunun kötülüðünü anlatýn ve onlarý ikna edin.

Hele hele bunu sert bir üslupla ifade etmek hiç doðru deðildir. Böyle yapýlýrsa binlerce dövmeci Ýslam'a düþman edilir. Ýslam'a hizmet edeyim derken ona yeni düþmanlar kazandýrmaktýr bu. Diðer yandan Ýslam'a sataþacak yer arayanlar bunu bir reklam aracý olarak da kullanýrlar.

Yasaklamak en kolayý, eðitmek ise en zoru. Günümüzde çoðu davetçi ve tebliðci ise kolay olaný tercih ediyor.

Oysa Peygamber Efendimiz muhataplarýný önce eðitmiþ daha sonra yaptýklarý iþin ne kadar kötü bir þey olduðunu söylemiþti.

Kalpleri ve vicdanlarý yumuþamýþ olan, yaptýklarý iþin ne kadar yanlýþ olduðunu idrak edenler ise yasaklamaya gerek bile kalmadan zararlý alýþkanlýklarýndan vazgeçmiþlerdi.

Görmedikleri, tanýmadýklarý insanlara üst perdeden söz söylemeler ancak söyleyeni tatmin eder, Ýslam'a yeni fertler kazandýrmaz, hatta kaybettirir.

Baþta Peygamber Efendimiz olmak üzere Mus'ab bin Umeyr ve diðer Ýslam davetçileri gibi olunamayacaksa en güzeli hiç bu iþlere kalkýþmamaktýr.

Sesini yükseltip, el kol hareketleriyle her þeyi yasaklamaya gidenlerin davet ve teblið vazifesinden uzaklaþmalarý Ýslam'a yapýlmýþ daha büyük bir hizmet olacaktýr.