Çalýþma Hayatýnda iþverenlere getirilen bir çok yükümlülük bulunuyor. Bunlardan birisi de çalýþanlara eþit davranýlmasý ve çalýþanlar arasýnda ayrýmcýlýk yapýlmamasýdýr.
Buna göre iþ iliþkisinde dil, ýrk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düþünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalý ayrým yapýlmamalýdýr.
Ýþveren, esaslý sebepler olmadýkça tam süreli çalýþan iþçi karþýsýnda kýsmî süreli çalýþan iþçiye, belirsiz süreli çalýþan iþçi karþýsýnda belirli süreli çalýþan iþçiye farklý iþlem yapmamasý gerekmektedir.
Ýþveren, biyolojik veya iþin niteliðine iliþkin sebepler zorunlu kýlmadýkça, bir iþçiye, iþ sözleþmesinin yapýlmasýnda, þartlarýnýn oluþturulmasýnda, uygulanmasýnda ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doðrudan veya dolaylý farklý iþlem yapamayacaktýr.
Uygulamada sýklýkla görüldüðü üzere ücret ve yan haklar açýsýndan cinsiyet ayrýmcýlýðý yapýlabildiði görülmektedir. Oysaki ayný veya eþit deðerde bir iþ için cinsiyet nedeniyle daha düþük ücret kararlaþtýrýlamaz.
Ýþçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanmasý, daha düþük bir ücretin
uygulanmasýný haklý kýlmaz.
Ýþ iliþkisinde veya sona ermesinde yukarýdaki fýkra hükümlerine aykýrý davranýldýðýnda iþçi, dört aya kadar ücreti tutarýndaki uygun bir tazminattan baþka yoksun býrakýldýðý haklarýný da talep edebilecektir.
Bu baðlamda iþverenin eþit davranma hükümlerine aykýrý
davrandýðýný ispat etmek yükümlülüðü iþçiye aittir. Ancak, iþçi bir ihlalin varlýðý ihtimalini güçlü bir
biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduðunda, iþveren böyle bir ihlalin mevcut olmadýðýný
ispat etmekle yükümlü olur.
Sonuç olarak iþverenlerin çalýþanlarý arasýnda ayrýmcýlýk yapmamasý hem yasal bir zorunluluk ve hem de moral motivasyon ve iþyerine baðlýlýk açýsýndan çok önemlidir.
ÝÞÇÝYE ÇALIÞMA BELGESÝ VERÝLMESÝ
Ýþten ayrýlan iþçiye, iþveren tarafýndan iþinin çeþidinin ne olduðunu ve
süresini gösteren bir belge verilmesi gerekmektedir. Özellikle yeni bir iþyerine yapýlan baþvurularda iþçinin deneyimi bu bilgilere bakýlarak deðerlendirmektedir.
Çalýþma belgesinin süresinde verilmemesinden veya belgede doðru olmayan bilgiler bulunmasýndan
zarar gören iþçi veyahut iþçiyi iþine alan yeni iþveren eski iþverenden tazminat isteyebilir.
Bu nedenle çalýþma belgesinde yer alan bilgiler doðru þekilde düzenlenmelidir.