Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

Camide nikâh kýyýlýr mý?

Bazý deðerlerin, saygýnlýðýný her zaman korumasý gerekir. Bu deðerler veya bunlarý simgeleyen mekânlara karþý yapýlacak en küçük bir saygýsýzlýk kapanmasý mümkün olmayan yaralar açar.

Aile bunlardan birisidir. Eþler arasýnda sevgi, saygý ve güven her daim muhafaza edilmelidir. Bunlardan birisi yara aldýðý zaman aile kurumunun daðýlmasýna kadar gidecek bir süreç baþlatýlmýþ olur.

Eðitim ve öðretmen kavramlarý da bunlardandýr. Eðitimin ciddiyeti ve öðretmenin saygýnlýðý her zaman korunmalýdýr. Deðersizleþtirildiðinde artýk eðitim, eðitim olmaktan, öðretmen de öðretmen olmaktan çýkar. Ki günümüzde bu deðerlere karþý yapýlan deðersizleþtirmenin sonuçlarýný maalesef görüyoruz.

Bir medeniyetin, deðerlerini yaþamasý anlamýna gelen kültür de bu kavramlar arasýndadýr. Bir toplumun kendi medeniyet tarihi içinde deðer hükümlerinin saygýnlýðýný yitirmemesi adýna bir yaþam tarzýdýr kültür. Yavuz Abadan'ýn da dediði gibi "Bizzat insanýn ahlaki, sosyal, entelektüel, teknik istidat ve kabiliyetlerinin geliþtirilmesidir." Bu deðerlerin yaþatýlmamasý birçoðunun kaybolmasýna yol açar. Nitekim sosyal medya bu deðerlerimizi yitirmeye baþladýðýmýzý ispat eden görüntülerle dolu!

Bu listeyi uzatabiliriz ama iþin özü bazý kavramlarýn, deðerlerin ve mekânlarýn her zaman saygýnlýðýnýn korunmasý gerektiðidir.

Kâbe, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'ya karþý da saygý her zaman muhafaza edilmelidir. Buralarda en ufak bir lakayt davranýþ asla ama asla sergilenmemelidir ki bu konuda bütün Ýslam âlemi bu bilinçle hassas davranmaktadýr.

Bu mekânlardan birisi de camilerdir. Yaratýcýmýz ile buluþtuðumuz bir mekân olan camiler kutsiliðini ve saygýnlýðýný her zaman muhafaza etmelidir. Camiler ümmetin belli bir maksat için, belli kurallar içerisinde buluþtuðu yerlerdir. Bu mekânlarda yapýlacak faaliyetler lakaytlýktan uzak, belli bir saygý çerçevesinde ve kurallar dâhilinde yapýlmalýdýr.

Geçtiðimiz günlerde kamuoyuna yansýyan, bir camide yayýnlanan nikâh merasimi görüntüleri toplum vicdanýnda kabul görmeyerek itirazlara yol açtý.

Camiye konan masa ve sandalyeler, nikâh pastasý ve süslemeler, nikâh merasimi sonrasý pasta kesip eþlerin birbirine yedirmesi...! Stüdyo havasýnda hazýrlanmýþ prodüksiyon marifetiyle bir manken edasýyla poz verilen fotoðraf çekimleri...! Bütün bunlar caminin kutsiliði ve saygýnlýðý ile baðdaþmadý.

Ýnþallah yapýlanlar sadece bunlarla sýnýrlý kalmýþtýr. Ýnþallah, sosyal medya malzemesi olarak bir akým haline getirilip, mekâna da mefhuma da saygýsýzlýk bir adet haline dönüþtürülmez!

Millet olarak her þeyi aþýrýya kaçýrmak gibi bir huyumuz var. Bir camide ilk kez yapýlan böyle bir merasim bir þeylerin baþlangýcý olup da daha farklý uygulamalara sebep olmaz inþallah.

Camide nikâh yapýlmasýn demiyoruz. Camide toplantý veya mevlit merasimlerinin yapýldýðý gibi nikâh merasimleri de yapýlabilir. Hatta yapýlmalýdýr da.

Camilerin hayatýn merkezine konmasý gerektiðini sýklýkla dile getirmiþtik. Ama yapýlacak nikâh merasimi de bir saygý ve edep dairesinde olmalýdýr. Camiye masa, sandalye, pasta girmesi þart mýdýr? Eþler, yine camiye gelip görevliye nikâhlarýný kýydýrsýnlar ama iþin eðlence kýsmýný baþka bir yerde yapsýnlar.

Camiler; Peygamber Efendimiz (sav) döneminde sosyal hayatýn merkezi olarak, ilim yuvasý, heyetlerle istiþareler, eðitim ve öðretim mekâný olarak kullanýlmýþtýr. Osmanlý döneminde de camilerin etrafýna yapýlan külliyeler bu mekanlarýn daha da iþlevsel olarak kullanýmýnýn devam ettirilmesine aracýlýk etmiþtir.

Cumhuriyetle birlikte camilerimiz ahýrlara, depolara, müzelere döndürülmüþ, bazý camilerin ise kapýlarýna kilit vurulmuþtu. Bu yöntemlerle Müslümanlar camilerden uzak tutularak camilerin hayatýmýzdaki iþlevi kaybettirilmiþ, saygýnlýðýndan uzaklaþýlmýþ, cami ve Müslüman arasýna mesafeler koyulmuþtur.

Kültürün somut ve soyut haliyle en güçlü þekilde kendini gösterdiði simgeler olan aile ve eðitim mefhumlarýyla, medeniyetin ve Ýslam kültürünün en önemli fiziksel varlýðý olan mekanlarýn bunlara zarar vermeden birleþtirilmesi elbette çok güzel olacaktýr.

Bu yüzden "Camide nikâh kýyýlamaz." demek doðru deðildir. Ancak, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý'nýn cami içerisinde nikâh kýyýlmasýnýn çerçevesini çizmesi en doðru davranýþ olacaktýr. Böylece ileride caminin saygýnlýk ve kutsiyetini zedeleyecek uygulamalarýn da önüne geçilmiþ olunur.