CHP için ''teklif dahi edilemeyecek'' ne kaldý?

CHP çok deðiþti çok! Kemal Kýlýçdaroðlu bir kaset kumpasýyla CHP Genel Baþkaný yapýldýðýnda "Yeni CHP" söylemi vardý. Laiklik ilkesini din düþmanlýðýna çeviren eski model CHP'ye bakýp 'yeni CHP'nin bu konuda daha demokratik, medeni, çaðdaþ, bir tutum geliþtireceðini düþünüyorduk. Baþörtüsü yasaðýnýn kaldýrýlmasýna metazori evet demesi dýþýnda laiklik anlayýþýnda pek bir deðiþiklik olmadý. Hatta toplumda dindarlara yönelik bir nefret ikliminin oluþmasýna da sebep olacak kutuplaþtýrýcý söylemlerden geri durmadýlar. Haklarýný yemeyelim, sað siyasi geçmiþten gelen isimleri CHP çatýsý altýna alarak bir muhafazakar kotasý açtýlar lakin bu seçim zamaný her gün Cuma namazý ve 40 vakit teravih kýlmak gibi abuk sabuklamalarýn ve seçimden sonra mescit kapatarak aslýna rücu etmelerin ötesine geçemedi.

Ama bir konuda hakikaten çok deðiþti CHP!

2013'de Gezi Kalkýþmasý sýrasýnda Taksim Meydaný'nda Abdullah Öcalan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün posterlerini yan yana görünce aklýmýz hiç almamýþtý, bu da neyin nesi falan demiþtik ya, CHP'deki deðiþimin resmiymiþ meðerse o. Biz bilememiþiz.

BDP'nin Eþbaþkaný olan Aysel Tuðluk'un Radikal 2'deki Türkiye'nin laik güçlerine yaptýðý AK Parti'ye karþý birleþme çaðrýsý, CHP'de son 10 yýlda yaþanan deðiþimin habercisiymiþ.

HDP'nin Türkiyelileþme söylemi üzerinden Türkiye solu ile yaptýðý ittifak, Canan Kaftancýoðlu gibi militan figürlerin CHP örgütlerinde önemli noktalara gelmesi, HDP ile ittifakýn biraz açýk biraz gizli topluma benimsetilmesi falan... tüm bu süreç Türkiye siyasetinde bugüne kadar laiklik bahanesiyle yapýlan tüm darbelerin azmettiricisi ve kazananý olan CHP'nin "ülkenin bölünmez bütünlüðüne ve bayraðýnýn, baþkentinin, dininin, lisanýnýn korunmasýna" dair var olduðunu ön gördüðümüz kýrmýzý çizgilerinin giderek silikleþtiðini gösteriyor.

Eðri oturup doðru konuþalým, CHP ve HDP arasýndaki iliþki CHP'yi mi HDP'ye benzetti, HDP'yi mi CHP'ye... Al birini vur ötekine de diyebilirsiniz sonuçta ama dine alerjisi olsa da bundan 15 10 sene önce biri kalkýp CHP'nin "Biz sýrtýmýzý YPG'ye, PYD'ye dayýyoruz", "PKK sizi tükürüðünde boðar", "Önder Apo'nun heykelini dikeceðiz" diyenlerle, PKK'ya silah taþýyanlarla, terörist cenazesinde göz yaþý dökenlerle yol yürüdüðünü söylese zinhar inanmazdýnýz.

Bunlarla birlikte anayasa çalýþmasý yaptýðýný, Anayasa'nýn ilk dört maddesinin deðiþtirilmesinin mümkün olabileceðine dair bir yaklaþým benimseyeceklerini söylese "Yok daha neler" demez miydiniz?

Maalesef "Yok daha neler" deðil.

Bir zamanlar "rejimin muhafazasý içün" denilerek bu milletin iradesini gasp edenler bugün, "PKK'dan ayrýl da gel" diyemeden, gerçek anlamda Türkiyelileþmeye zorlamadan, PKK'nýn siyasi uzantýsýný koluna takmýþ 2023 seçimlerinde birlikte sistem deðiþikliði yapmayý planlýyor.

Aleni þekilde özerklik talep eden, bölünmeyi 'hak' gören bir siyaset ile yol yürümek CHP'nin bu yeni yönetimine yakýþýyor. CHP'yi hala ulusalcý-Atatürkçü bir parti sanan tabanýný ise AK Parti ve Erdoðan düþmanlýðýyla zehirledikleri için ne verseler gidiyor.

Bu söylem ve yeni hal, Türkiye'nin bütünlüðüne ve milletçe barýþ içinde yaþama iradesine zarar veremez evelallah; lakin Kemal Kýlýçdaroðlu elinde CHP neye evrilir seyredip göreceðiz.

Denilen o ki, CHP öyle bir partiye dönüþtü ki, kongrede Selahattin Demirtaþ aday olsa Kýlýçdaroðlu'ndan daha çok oy alýr.

Bu denli HDP'lileþmiþken, CHP'den geriye adýndan ve logosundan baþka bir þey kaldý mý, o da ayrý bir konu.

Þöyle de sorabiliriz; Erdoðan'ý devirmek adýna CHP'nin razý olmayacaðý ne var?

CHP için "teklif dahi edilemeyecek" ne kaldý?