Cumhur'da toplanma zamaný!

Muhalefet, Mayýs ayýndaki seçimlerde hem yasama hem yürütmede aðýr bir yenilgi aldý.

CHP malum, kurultay tartýþmalarýyla ve iç çekiþmelerle meþgul.

Bol keseden daðýtmayý vadettiði makam mevkilere raðmen, ortaklarýný bin piþman etti ve 'iyi ki kazanmamýþýz' dedirtti.

CHP'den aldýklarý milletvekillikleriyle mutlu ama siyasi gelecekleri meçhul partiler bir yana, Millet Ýttifaký'nýn ikinci büyük ortaðý ÝP, MHP'nin çaðrýsýyla yeniden gündemde.

Kabul etmek gerekir ki MHP sayýsal gücünün çok fevkinde bir siyasi etkiye sahip. Hem Cumhur Ýttifaký'nda, dolayýsýyla yürütmede ve yasamada, hem de muhalefet üzerinde!

MHP'nin, 'Çaðýrdýk dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komþu olalým ülke hayrýna!' çaðrýsý gündeme oturdu ve ÝP'i hareketlendirdi.

MHP bu çaðrýyla öncelikli olarak kendi tabanýna büyük bir moral aþýladý. Bir dönem beraber olduklarý arkadaþlarýna parti açýktan iþbirliði çaðrýsý yaparak ayrýlýðýn sorumluluðunu ÝP'in üzerine atmýþ oldu. MHP tabaný, 'partimiz üzerine düþeni yaptý' diyerek rahatlayacaktýr.

Ýkinci olarak ÝP tabanýndaki milliyetçi muhafazakâr taban MHP'nin bu çaðrýsýyla kendilerine zeytin dalý uzatýldýðý için yönetimden beklenti içine girecek ve olumlu sonuç alýnamazsa partilerine olan güven zedelenecektir!

Bu çaðrýnýn ÝP Eskiþehir milletvekilinin, 'AK Parti ve MHP ile birlikte hareket edelim' açýklamasýndan sonra gelmiþ olmasý zamanlama itibariyle de anlamlýdýr.

Ancak MHP'nin 'yuvaya dön' çaðrýsý sýk sýk tekrarlandýðý için bu çaðrýyý farklý kýlan dil daha da anlamlýdýr.

Çünkü eskiden yuvaya dön çaðrýsý yapýlýrken þimdi komþuluk çaðrýsý yapýlmaktadýr. Yani tamam siz müstakil bir partisiniz ama seçmen kitlemiz farklý deðil, ülke hayrýna iki ayrý parti olarak yerelde iþbirliði yapabiliriz demektedir. Bu çaðrý dolaylý olarak Cumhur Ýttifaký'yla iþbirliði çaðrýsý anlamýna da gelmektedir.

Doðrusu MHP etkin bir hamle yapmýþtýr!

Bu hamle ister istemez ÝP'i cevap vermeye zorlamýþtýr.

ÝP henüz kurumsallaþmamýþ ve kimlik sorunu yaþayan bir partidir. Parti içinde farklý eðilimlere sahip gruplar vardýr.

AK Parti ve MHP ile birlikte olmayý tercih edenler bulunduðu gibi ittifaksýz hareket etmeyi yeðleyenlerin de bulunduðu bir parti ÝP.

Bununla birlikte ÝP'ten gelen açýklamalarýn dozajý hiç de ayarlanmýþ görünmüyor.

Mesela Çanakkale milletvekilinin, 'Kirada oturduðu evi satmak istiyor!' cevabý ilginçtir!

Ayný þekilde ÝP Genel Baþkan Yardýmcýsý Tolga Akalýn'ýn, 'Devlet bey üçüncü bir yol çaðrýsý yapýyorsa, yani milliyetçiler ligi kurmak istiyorsa zaten biz buradayýz. Yok, eðer bir siyasal Ýslamcýnýn önderliðinde Türk milliyetçiliðini peþkeþ çekiyorsa zaten o gereðini yapýyordur bize ihtiyacý yoktur.' açýklamasý da deneyimli ve olgun bir siyasetçiden sadýr olacak bir açýklama deðildir.

Hele de Batý'nýn Ýslam âlemindeki dindar siyasetçileri karalamaya yönelik Siyasal Ýslam terimini kullanmasý, þahsýn eðilimini kültürünü ve kalibresini göstermesi açýsýndan da anlamlýdýr.

Açýklamalarýnda siyasi esnekliði koruyan daha diplomatik dil kullanabilen ÝP Sözcüsü Kürþat Zorlu'nun açýklamasýndan da MHP çaðrýsýnýn yuvaya dön çaðrýsý þeklinde algýlandýðý anlaþýlýyor.

Zorlu, ÝP'de buluþmayý öne çýkarýyor ve '26 Aðustos ruhuyla rotamýz net, pusulamýz millet.' cümlesiyle cevap veriyor.

Yuvanýn MHP deðil kendi partileri olduðuna vurgu yapýlýyor!

Oysa MHP'nin çaðrýsý benim anladýðým kadarýyla artýk yuvaya dönmeyi deðil eþit iki parti olarak iþbirliðini teklif ediyor!

Tabii siyaset dünyasý þimdiden 26 Aðustos'ta Meral hanýmýn yapacaðý açýklamaya kilitlendi.

Ancak hangi Meral Akþener konuþacak doðrusu orasýný kestirmek kolay deðil!

Partisini büyütmek, iktidara hazýrlamak ve yeni seçmen kazanmak için makul ve mantýklý bir yol izleyen genel baþkan olarak mý konuþacak; yoksa 3 Mart'ta masadan kalktýðýnda ve 24 Haziran'da genel kurulda yaptýðý gibi, sert, acýmasýz, itici, hamasi ve duygusal yönü aðýr basan Meral haným mý konuþacak orasýný bekleyip göreceðiz.

14 ve 28 Mayýs seçimlerinde Millet Ýttifaký'nýn aldýðý yenilginin sorumluluðunu da taþýyan Meral Haným, eðer genel kurulda yaptýðý gibi meydan okuyan, tehdit eden, siyasi dayanýþmaya kapýyý kapatan bir dil kullanýrsa ÝP'in kaybetmeye mahkûm bir parti olduðunu görmek sürpriz olmayacaktýr!

Yok, kendisine uzatýlan zeytin dalýný reddetmez, partisinin çýkarýný korumak için MHP ile dolayýsýyla Cumhur Ýttifaký ile iþbirliðini de reddetmezse hem partisi, hem Cumhur Ýttifaký hem de ülke kârlý çýkacaktýr.

Partisi kârlý çýkacaktýr, çünkü cumhur ittifakýyla iþbirliðini kabul ettiði gün üzerinde yapýþýk duran FETÖ töhmetinden kurtulacaktýr!

Partisi kârlý çýkacaktýr çünkü Cumhur Ýttifaký yerel yönetimlerde daha güçlüdür.

30 büyük þehir belediyesinden 16'sý (15 AK Parti, 1 MHP); 51 il belediyesinden 35'i (25 AK Parti, 10 MHP); 922 ilçe belediyesinden 692'si (559 AK Parti, 133 MHP); 387 belde belediyelerinden 310'u (222 AK Parti, 88 MHP) Cumhur Ýttifaký'ndadýr.

2591 büyük þehir belediye meclisi üyelerinden 1.616'sý (1.379 AK Parti, 237 MHP); 1.251 il genel meclisi üyesinden 968'i (780 AK Parti, 188 MHP); 20.598 belediye meclisi üyelerinden 13.357'si (10539 AK Parti, 2818 MHP) Cumhur Ýttifaký'ndadýr.

ÝP'in büyük þehir ve il belediyesi yoktur, 18 ilçe 2 belde belediye baþkanlýðý vardýr. Büyük þehirde 144; il genel meclisinde 23; belediye meclislerinde ise 1114 üyesi vardýr.

Cumhur Ýttifakýyla iþbirliðinden þüphesiz ÝP kârlý çýkacaktýr.

Cumhur Ýttifaký da kârlý çýkacaktýr çünkü kazanacaðý belediye baþkanlýklarý ve üye sayýlarý artacaktýr.

Ülke de kârlý çýkacaktýr çünkü ÝP Millet Ýttifaký'yla dolaylý da olsa terör örgütünün siyasi uzantýsýyla ayný hedefe kilitlenmiþ ve milliyetçi/ulusal kesimi düþ kýrýklýðýna uðratmýþ; dýþ politikada yapýlan açýklamalarla Türkiye düþmanlarýný sevindirecek sözler etmiþtir.

MHP dolayýsýyla Cumhur Ýttifaký'yla iþbirliði bu baðlamda ülkenin de hayrýna olacaktýr.

Elbette ki karar ÝP'in ve Meral hanýmýndýr bekleyip göreceðiz.

Öte yandan MHP'nin ÝP'e uzattýðý zeytin dalýnýn benzerini AK Parti'nin DEVA, GP, SP, DP ve diðer partilere de uzatmasý hem onlarýn hem de ülkenin hayrýna olacaktýr.

Bu partilerin tabanlarýyla Cumhur Ýttifaký partilerinin tabanlarý arasýnda çok fazla fark yoktur. Aslýnda bu partilerin ittifak zemini normalde Cumhur Ýttifaký'dýr. Ama bilinen/bilinmeyen sebeplerle muhalefet ittifaký içinde yer almýþlardýr.

Oylarýnýn azlýðýna çokluðuna bakýlmadan onlarý da Cumhur Ýttifaký'na davet etmek bana göre ülke yararýna olacaktýr.

Unutmayalým 2019 Ýstanbul seçiminde SP aday çýkarmasaydý AK Parti adayý rahatlýkla seçimi kazanýyordu!

Bence samimi olarak çaðrý yapýlmalý katýlýrlarsa ne âlâ, katýlmazlarsa davet eden taraf sorumluluktan kurtulur!

Siyasi ihtiraslarý bir kenara býrakýp ülke ve millet hayrýna kararlar alma zamanýdýr!