Dün, 27 Mayýs hain darbesinin yýl dönümüydü.
Bu darbeyi cumhuriyet dönemindeki darbelerin anasý þeklinde özetleyen yayýn yönetmenimiz Nuh Albayrak bey dünkü 'Darbeyi ABD yaptýrdý, Menderes'i Ýnönü astýrdý.' baþlýklý yazýsýnda iþin ulusal ve uluslararasý boyutunu da özetledi.
Bu hain darbenin yýl dönümünde dün, Baþkan Erdoðan, Ýstanbul 2 Nolu Barosu'nun düzenlediði 'Türkiye Yüzyýlý Anayasasý Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu'nda konuþtu.
Sempozyumun yapýldýðý mekân da anlamlýydý. Merhum Menderes ve iki bakanýnýn idam edildiði adý 'Demokrasi ve Özgürlükler Adasý'na dönüþtürülen Yassýada'da yapýldý!
Baþkan Erdoðan'nýn tarihi konuþmalarýndan biri olarak hatýrlanacak konuþmasýnda, darbecileri ve onlara destek verenleri 'Unutmayacaðýz ve affetmeyeceðiz' dedi ve yeni anayasa yapmanýn ne kadar önemli olduðunu anlatýrken, 1921 ve 1924 anayasalarýný hariçte tutarak darbeler sonrasý yapýlan anayasalarýn nasýl bir deli gömleði olduðunu anlattý.
Evet 1921 ve 1924 anayasalarý milletin deðerleriyle barýþýk, millet ile devleti kaynaþtýran anayasalardý.
1921 anayasasý çok kýsa ve özdü. Zaten 1924'te yenisi yapýlýnca yürürlükten kalkmýþtý.
1924 anayasasý muhaliflerin tasfiye edildiði ikinci mecliste yapýlmasýna raðmen milletin deðerleriyle barýþýk bir anayasaydý.
Ta ki CHP tarafýndan fabrika ayarlarý bozulup milletin deðerlerine savaþ açýlýncaya kadar.
Saltanat kaldýrýlmýþtý ama 1950 yýlýna kadar devam eden baþka bir saltanat kurulmuþtu. CHP saltanatý baþlamýþtý!
Hem öyle bir saltanat ki tek bir muhalif sese dahi tahammül edememiþ ve etkisiz hale getirmiþti!
Sadece siyasi muhalefeti kastetmiyorum. Ona zaten geçit verilmedi.
Karabekir Paþa'nýn Atatürk'ün silah arkadaþlarýyla birlikte kurduðu Terakkiperver Cumhuriyet Fýrkasý (TCF) 6 ay sonra kapatýldý.
17 Kasým 1924'te kurulan TCF, kýsa sürede halkýn teveccühüne mazhar olunca 5 Haziran 1925'te kapatýldý. Çünkü millet CHP'nin deðerlerine açtýðý savaþa karþý TCF etrafýndan toplanmýþtý!
Sistemin adý cumhuriyetti ama yönetim parti saltanatýydý. Bu saltanat batýlýlaþma adý altýnda milletin moral deðerlerine savaþ açmýþtý.
Bu saltanat görüntüsünü ortadan kaldýrmak ve demokrasi görüntüsü vermek için bizzat Atatürk Paris büyükelçisi Ali Fethi Okyar beyi çaðýrdý ve 12 Aðustos 1930'da Serbest Cumhuriyet Fýrkasý'ný (SCF) kurdurdu.
Millet CHP'den öyle bezmiþti ki bu kez kýsa süre içinde bir muvazaa partisi olan SCF etrafýnda toplandý. Saltanatýnýn tehlikede olduðunu gören CHP 6 ay sonra 18 Aralýk 1930'da SCF'nin kapýsýna kilit vurulmasýný saðladý!
Daha önce de yazdým. Cumhuriyet 1923 yýlýnda ilan edildi ancak Cumhuriyete 1950'de ancak geçilebildi! Aradaki dönem CHP saltanat dönemidir!
Bu dönemde sadece siyasi muhalifler deðil tüm muhalifler bir þekilde susturulmuþtu.
Mesela bu dönemde basýn özgürlüðü diye bir haktan bahsetmek mümkün deðildi.
Necip Fazýl ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi muhalif gazeteci yazarlar bir tarafa, bugün CHP'nin göklere çýkardýðý Nazým Hikmet bile CHP iktidarý boyunca hapiste tutulmuþtu.
Ýlk serbest seçimlerin yapýldýðý 1950'de millet CHP'yi muhalefete mahkûm etti!
Fakat bu siyasi bir mahkûmiyetti. Çünkü CHP zihniyeti devletin her katmanýna hâkimdi! Yani sað partiler iktidar olsalar da CHP zihniyetinin vesayeti devam ediyordu.
27 Mayýs darbesi, 12 Mart muhtýrasý, 12 Eylül darbesi, 28 Þubat postmodern darbe ve 27 Nisan muhtýrasý CHP zihniyetinin tezahüründen baþka bir þey deðildi.
2010'daki anayasa tadiliyle vesayet sistemi önemli ölçüde geriletilince bu sefer devreye baþka bir aparat sokuldu.
17/25 Aralýk ve 15 Temmuz darbe giriþimleri de bu aparatýn ürünüydü.
Ýktidarý hedef alan Cumhuriyet Mitingleri ve Gezi gibi kalkýþma kokan diðer eylemleri saymýyorum bile.
O yüzden Baþkan Erdoðan haklý olarak, "Türk siyasetinin en fazla darbe giriþimine maruz kalan hükümetiyiz. 22 yýl boyunca her yolu denediler. Ama biz asla geri adým atmadýk." dedi.
Geldiðimiz bu noktada evet 'artýk darbeler ve muhtýralar dönemi kapanmýþtýr!' ama darbe ürünü anayasanýn ruhu hâlâ orada duruyor!
Önümüzdeki seçimsiz 4 yýl yeni ve sivil bir anayasa çalýþmasý için uygun bir zaman dilimi!
Yapýlabilir mi?
Göreceðiz.