Washington ve Brüksel kýþkýrtmasa, Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile iliþkileri iyi komþuluk zeminine oturabilir mi?
ABD, Ýngiltere ve Almanya, Türkiye'deki seçimlere müdahale etmekten kaçýnabilir mi?
Sorular, depremin getirdiði insanî münasebetlerin ötesine geçen "yeni bir sayfa açma" söyleminden kaynaklanýyor.
Kurtarma çalýþmalarýnýn hengâmesinde, dikkatlerden kaçmamasý gereken geliþmeler oldu.
Önce Yunanistan sýcak mesajlar iletti.
Depremin hemen ertesi günü Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis, "Zor zamanlarda birbirine yardým etmesi gereken komþularýz. Geçici olarak farklýlýklarýmýzý bir kenara býrakmanýn zamanýdýr." dedi.
Miçotakis, sosyal medya hesabýndan yaptýðý Türkçe paylaþýmýnda da, "Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaþýyorlar. Yaptýklarý için onlara minnettarýz" ifadesini kullandý.
T24'te yer alan Stelyo Berberakis'in haberinde Yunanistan Baþbakaný, insanî yardýmlarýn açtýðý kapýyý araladý:
"Bu deprem felaketi, iki ülke arasýndaki iliþkilerin düzelmesi için güzel bir fýrsata dönüþtürülebilir. Türk Dýþiþleri Bakaný Sayýn Mevlüt Çavuþoðlu'nun 'deprem felâketinin Yunanistan ile yeni bir sayfa açýlmasýna vesile olmasý' ümidini aynen paylaþýyorum..."
Atina'nýn gösterdiði dayanýþmayý yorumlayan Çavuþoðlu, "Depremle birlikte Yunanistan ile yeni bir sayfa açtýk" demiþti.
Geçtiðimiz hafta sonu da Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Nikos Dendias Türkiye'deydi. Dendias, depremlerin ardýndan Azerbaycan Dýþiþleri Bakaný'ndan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ikinci Dýþiþleri Bakaný oldu.
Ýki Bakan Antakya'da geçti ve deprem bölgesindeki çalýþmalarý yerinde incelediler.
Dün de Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Ararat Mirzoyan geldi. Düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda Çavuþoðlu, "Ermenistan bu zor günde dayanýþma ve iþbirliði sergiledi. Bu dayanýþmamýzý devam ettirmemiz gerekiyor. Güney Kafkasya'da normalleþme süreci devam ediyor. Atýlacak adýmlarý hýzlandýrma konusunda mutabýk kaldýk. Kendilerinin bu zor günlerde bize verdiði destek son derece anlamlýdýr" dedi.
Ararat Mirzoyan da "Bu zor anda Türkiye'de bulunarak, Türkiye ile iliþkilerin tamamen normalleþmesi konusunda Ermenistan'ýn hazýrlýðýný ve isteðini burada bir kez daha teyit etmek istiyorum" açýklamasýný yaptý.
Yunanistan ve Ermenistan, tarih boyunca sömürgeci Batý'nýn Türkiye'nin üzerine tahrik ettiði iki devlet.
Biz bu iki ülke ile baþ baþa kalsak aramýzdaki meseleleri sulh yolu ile her zaman aþarýz. Ancak Ýngiltere, Almanya ve ABD, Türk dýþ politikasýný bu iki ülke üzerinden baský altýna almaya çalýþýyor.
Bugüne kadar baþarýlý da oldular.
Belirtmek gerekir ki, 15 Temmuz hain FETÖ darbe giriþiminin de arkasýnda olan Batýlý istihbarat merkezleri, Türkiye'de yaklaþan seçimler öncesinde bir karar anýna geldiler.
Ya seçimlere müdahale edip muhalefete destek olacaklar ve Türkiye'de bir kaos zemini oluþturacaklar... Ya da Yeni Türkiye gerçeðini kabul edip, bize müttefik gibi davranacaklar.
Biz elbette Yunanistan ve Ermenistan'la, deprem vesilesiyle açýlan insanî kapýdan barýþ yoluyla yeni bir sayfa açýlmasýný temenni ederiz.
Ancak bugüne kadar güzel sözlerin, insanýmýza verilen geçici mesajlar olduðu gerçeðini unutamayýz.
Yunanistan ve Ermenistan ile münasebetler Berlin, Londra ve Washington'un eski Türkiye yok artýk gerçeðini kabullenip kabullenmeyeceklerine baðlý.
Bunu da nereden anlarýz? Türkiye'ye yönelik yapacaklarý dostane jestlerden...
PKK'nýn ve FETÖ'nün arkasýndaki desteklerini çekmekle baþlayabilirler.