Ýletiþim Baþkanlýðý'nýn düzenlediði organizasyonla, çoðu yabancý 70 gazeteci, deprem bölgesini dolaþýyoruz. Gaziantep, Nurdaðý, Ýslahiye, Ýskenderun, Hatay ve Adana...
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 41 bin yeni konutu sahiplerine teslim edeceði 6 Þubat'ta ise, 24 TV'nin, deprem sene-i devriyesi özel yayýný için deðerli Erkan Kol, Taceddin Kutay ve Murat Özer beyefendilerle birlikte Kahramanmaraþ'ta olacaðýz.
Gezimizin ilk gününde, Gaziantep Valisi Kemal Çeber yönetiminde düzenlenen toplantýda ilgili bakanlýklar, GBB, AFAD ve TOKÝ yetkilileri, bir yýllýk çalýþmalarý hakkýnda çarpýcý veriler paylaþtý.
Sayýn Vali Çeber'in, "Görevli olduðum Rize'den 6 Þubat sabahý saat 06.00'da konvoylar yola çýkmýþtý" beyaný; Milli Eðitim Müdürü'nün, "O sabah saat 09.00'da illerimizdeki bütün okullarý hýzlýca ziyaret ederek yemek hazýrlama ve acil ihtiyaç malzemesi kapasitelerini tespit ettik" ifadesi, uzaktan konuþanlar göremese de, yardým faaliyetlerinin çok erken baþladýðýný göstermektedir.
NURDAÐI NURLANMIÞ!
Depremden sonra dolaþtýðým Nurdaðý gibi büyük yýkým yaþanan bölgelerimizde nereden nereye gelindiðini yerinde görme fýrsatý bulduk.
Sadece Nurdaðý'nda 250 dükkân, depremden birkaç ay sonra tamamlanmýþ; esnafa daðýtýlmýþ. Hakeza bütün deprem bölgesinde ekonomik hayatý canlandýrmak için çok önemli adýmlar atýlmýþ. Nitekim Gaziantep, deprem etkisini bertaraf ederek ihracatta 2022'deki 11 milyarý yakalamýþ.
Ýslahiye'de, gelin gibi süslenmiþ olarak sahiplerini bekleyen kalýcý konutlarý yakýndan inceledik.
Vali Çeber'in, "Depremden sonra Koordinatör Vali olarak görev yaptýðým Nurdaðý'na gelen yabancý gazetecilerden þimdi tekrar gelenler, 'O günlerde verilen vaatleri çok abartýlý veya hayal olarak deðerlendirmiþtik ama þimdi söylenenlerden fazlasýnýn yapýldýðýný gördük' diyorlar" ifadesi, alýnan mesafeyi çok güzel anlatýyor.
HATAY'DA HAYAT VAR
Eski canlý ve renkli günlerine doðru hýzla ilerleyen Hatay'da ise Vali Mustafa Masatlý, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, bütün kurumlarýn bir yýldýr yürüttüðü farklý çalýþmalarý ve gelinen aþamayý aktardý. 6 Þubat Salý günü Hatay'da da 7275 kalýcý konut için kura çekimi yapýlacak ve teslimatlar peyderpey devam edecek. Ayrýca kýrsal kesimde de çok þirin köy evleri inþa edilmiþ ve depremzedelere verilmiþ. 6 bin 180 iþyeri de Hatay'ýn ekonomisini tekrar güçlendirmek için devreye girmiþ. Dün ziyaret ettiðimiz 400 yataklý çelik konstrüksiyon modern Hatay Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi de bugün hizmete giriyor.
BAÐCI DÖVME MERAKI!
Elbette eksikler ve hâlâ devam eden maðduriyetler var. Zaten çalýþmalar da yoðun þekilde devam ediyor. Ancak alýnan mesafeyi, felâketin boyutlarýný düþünerek deðerlendirmek gerekir. Kaldý ki, ilk günlerde buralara gelip, depremzedeleri tahrik etmek için fýrsat kollayanlar, bir daha buralara uðramamýþ. Bu durumda bu "ucuzlukçu" simsarlara, "Peki siz ne yaptýnýz?" diye sormak gerekir.
Hakeza, beraber dolaþtýðýmýz özellikle Batýlý gazeteciler de týpký "içimizdeki yabancýlar" gibi "baðcý dövme" peþindeydi. Maðduriyetlerin giderilmesi konusunda bir yýl boyunca alýnan mesafeyi, deprem sonrasý verilen sözlerin ne ölçüde gerçekleþtiðini sorgularsýnýz! Eksikleri sorarsýnýz! Ama gelin görün ki, Le Monde'un Fransýz muhabiri, hâlâ 6 Þubat sabahý askerlerin enkaz kaldýrma çalýþmalarýna katýlýp katýlmadýðýný merak ediyor!
Hatay Valisi'ne ise "Havalimanýnýn zemini bozuk, neden hâlâ orada ýsrar ediyorsunuz?" diye soruyor! Çünkü onun yayýn yönetmeni için insanlarýn yüzünü güldüren güzel iþlerin hiçbir haber deðeri yok. Bu zavallý meslektaþýmýz da baþarýlý(!) olma derdinde!
Depremzedeler için bile "insanlýk" paydasýnda buluþamayanlar insanlýktan ne anlar?
Gaziantep Valisi Sayýn Çeber'in, "Depremden sonraki günlerde sivil ve siyasîlerin yoðun ilgisi vardý. Özellikle, 'Burada devlet yok' þeklinde video çeken siyasilerin ilgisi devam ediyor mu?" soruma verdiði cevap, bu istismarcý yaklaþýmýn deprem bölgesinde de büyük üzüntüyle karþýlandýðýný gösteriyor:
"O günlerde samimiyetle yardýma koþanlar hâlâ yanýmýzda! Ama buraya görüntü vermek ve devleti eleþtirmek için gelenler, eleþtirecek bir þey bulamayýnca bir daha uðramadý" diyen Çeber'in, "Bu soruyla bizi duygulandýrdýn" ifadesi tam da anlatmaya çalýþtýðýmýz þeydi!
Ýþte, sahadaki tespitlerim ve en yetkili mercilerin teþhisleri üzerine ben de, "Devlet burada! 'Devlet nerde' diye baðýranlar nerede?" diye soruyorum.