Dört ayette iki mucize birden!

Kitabımız Kuran'ın mucizevi bir hak kitap olduğuna inancımız tamdır elhamdülillah.

Fussilet Suresi'nin 53. Ayetinde Rabbimiz, 'Onun hak olduğu onlar için apaçık ortaya çıkıncaya kadar Biz onlara delillerimizi hem dış alemde hem de kendilerinde göstereceğiz. Rabbinin her şeye şahit olması yetmez mi?' buyuruyor.

Yani Kuran'ın hak olduğunu insanlar hem kendi bedenlerinde hem de kainatta gördükleri gerçeklerle anlayacaklar.

Biz Efendimiz aleyhisselama inanmışız, Kuran'ın hak kitap olduğuna iman etmek için başka delil aramayız. Ama ilmin yeni keşfettiği verilere Kuran'ın 14 asır önce ona işaret ettiğini görmemiz elbette ki imanımızı güçlendirir.

Seksenli yıllarda Yemenli ilim adamlarından Prof. Abdulmecid Zindani dünyanın meşhur ilim adamlarıyla buluşup Kuran'daki ilmi mucizeleri tartıştığı bir tv dizisi yapmıştı. Ben bu diziyi özetleyerek Türkçeleştirdim, Kayıhan Yayınevi de 'Kuranda İlmi Mucizeler' adı altında kitap olarak yayınladı.

Geçen hafta Rum Suresi'ni okuduğumda bu mucizelerden birini hatırladım.

İslam'ın ilk yılları. Mekke müşrikleri Efendimizin peygamberliğine inanmıyorlar, aksine onunla her yola baş vurarak mücadele ediyorlardı. Öyle ki Roma ile Pers imparatorlukları arasında çıkan savaşı Persler kazanınca sırf ehli kitap olduğu için Romalıların savaşı kaybetmiş olmasını kullanarak Müslümanlara karşı psikolojik baskı uyguluyorlardı. Ehli kitaba karşı Persler nasıl galip geldiyse müşriklerin de Müslümanlara karşı galip geleceği propagandasını yapıyorlardı.

İşte bu psikolojik baskı üzerine Rum Suresi nazil oldu.

Rum Suresi'nin ilk dört ayetinde Rabbimiz, 'Elif Lam Mim. Rumlar yeryüzünün en aşağı yerinde mağlup oldular. Onlar bu mağlubiyetten sonra bir kaç yıl içinde galip gelecekler.' buyurdu.

Romalıların daha sonra galip geleceği ayetini duyan müşrikler alay etmişler hatta Hz. Ebu Bekir ile bahse girmişlerdi. Hz. Ebu Bekir Kuran'a inandığı için Romalıların en geç dokuz yıl içinde Perslere galip geleceğini savunmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam 10 deve üzerine bahse girdi. Durumu Efendimize haber verince, Efendimiz, 'Git bahsi artır.' buyurdu o da 100 deveye çıkardı.(Hatta kimi fakihler buradan yola çıkarak Müslümanın yüzde yüz kazanacağından emin olduğunda darulharbde kafirlerle bu tür bahislere girebileceğine hükmetmişlerdir!)

Abdulmecid Zindani, ABD'nin meşhur jeoloji uzmanlarından Prof. Palmer ile bu ayetler üzerinden bir söyleşi yapıyor. Zindani bu ayetin yeryüzünün deniz seviyesinden rakımı en düşük bölgeyi haber verdiğini söylüyor. (Romalıların mağlup olduğu bölge ölü deniz yakınlarındaki Ezriat (Adhiriat) tır.)

Prof. Palmer, 'Olur mu canım bu gerçek son çağda tespit edildi 14 asır önce bilinmesi mümkün değil!' şeklinde itiraz ediyor. Bunun üzerine Zindani bu ayeti okuyor. Ayetteki 'edna'ادنى kelimesi en aşağı anlamına gelmektedir. Tefsirciler deniz seviyesiyle ölçülen rakımlar bilinmediği için bu kelimeyi Hicaz'a en yakın bölge diye yorumlamışlar.

Prof. Palmer daha sonra Kahire'de verdiği bir tebliğde aynen şunları söylemiştir: 'Muhammed'in zamanındaki kültür seviyesini bilmiyorum. Eğer ilmi seviye bizim o çağlardaki insanlar hakkında bildiklerimiz gibiyse, Kuran'dan okuduğumuz şu ilim hiç şüphesiz Muhammed'e vahyedilmiş ilahi bir nurdur.'

Allahu ekber.

Fussilet Suresi'nde ifade edildiği gibi insanlar zamanla Kuranın hak kitap olduğunu göreceklerdir. Zindani bu konuda çok sayıda görüntülü örnek veriyor. Ancak düşündürücü olan taraf bu Kurani gerçeklerin hep batılı ilim adamları tarafından ortaya çıkarılıyor olmasıdır!

Geçen hafta Rum Suresi'ni okurken asıl kafamı kurcalayan taraf başkaydı. Tamam yeryüzünün deniz seviyesinden en düşük rakımlı bölgesini ayet haber veriyordu bu mucizeyi daha önce öğrenmiştim ama merak ettiğim Romalıların Perslere karşı hangi savaşı kazanmış olduğuydu.

613 yılında Sasani Pers imparatorluğu Romalıları Ezriat'ta mağlup etmişti.

Rum suresi ondan sonra inmişti.

Kısa bir araştırmadan sonra 622 yılında ise Roma imparatoru Herakleios'un Pers kıralı Şahrbaraz'ı kesin bir yenilgiye uğrattığını öğrendim.

Ayette birkaç diye terceme ettiğimiz bid'a بضع diye geçen kelime Arap dilinde 3 ila 9 yıl için kullanılır.

Rum Suresi hem yeryüzünün deniz seviyesinden en düşük bölgeyi 14 asır öncesinden işaret etmiş hem de Romalıların galip geleceğini bildirmişti.

Dört ayette iki mucize birden.

Evet, 'Onun hak olduğu onlar için apaçık ortaya çıkıncaya kadar Biz onlara delillerimizi hem dış alemde hem de kendilerinde göstereceğiz. Rabbinin her şeye şahit olması yetmez mi?'