Dünya, yeni sistem ve küresel krizler

Küresel krizler, salgýnlar, ülkelerdeki hâkimiyet deðiþimleri, küresel finans ve yerel paralara hatta milli ekonomilere saldýrýlarý, bu yeni sistem deðiþimi çerçevesinde nasýl okumalýyýz?

Ülke sýnýrlarý ve ulus devletleri tehdit altýndadýr.

Dünya, küçük parçalara bölünerek mi idare edilmek isteniyor? Dünyanýn doðal kaynaklarýnýn hareket hattý, ya suni devletçikler veya yönetilebilir yönetimlerin hizmeti ile mi kullanýlacak?

Bu sorular, alternatif varyantlar üzerinde düþünmeye zorluyor.

Çevremizdeki kültürel alt yapýsý ayný ülkeler ile doðal ittifaklar saðlamak, daha az yara alýnmasýný saðlar.

Peki, doðal ittifaklar saðlanýrken, sadece ekonomik çýkarlarla geleceðe bakýlýrsa uzun vadede kazanýlýr mý?

Ekonomik çýkarlar, eðer doðal ittifak üyesi olacak az geliþmiþ ülkelerdeki insanlarýn refahý kadar hak ve hürriyetlerini de kapsarsa, bu uzun vadede kazanýmlarýn çerçevesini de geniþletir.

Tabii küresel gýda kýtlýðý üzerine bunca raporlar ve analizler yazýlýrken, insanlarýn temel ihtiyaçlarýna ulaþmada daha büyük sorunlar ileride bizi bekliyor demektir.

Böyle dönemde devletlerin birbirine ihtiyacý arttýðý için doðal ittifaklarla bu denli büyük savaþ içerikli yeni dayatmadan kurtulabilir insanoðlu.

Peki, bu durumda en fazla neye ihtiyaç var?

Yeni söze, yeni umuda.

ABD küresel aktör olarak miadýný dolduruyor. Ve ne yazýk ki bu gerçeði anladýkça saldýrganlýðý artýyor. Þimdi esas mesele çekemediði yükü kiminle paylaþacak?

Peki, küresel finans kapitali ve þekillenen yeni Dünya nasýl bir gelecek vaat ediyor insanoðluna?

Büyük yýkýmlar bekliyor insanoðlunu anlaþýlan! Buna göre gard almak, buna göre gelecek tasarlama þarttýr.