Erivan savaş suçu işliyor, füzeleri veren Moskova neden izliyor?

Azerbaycan’ın öz toprağı olan Dağlık Karabağ’ı 30 yıldır işgal altında tutan Ermenistan, yaz ortasından beri yerleşim yerlerine attığı roket ve füzelerle aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivilin ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına sebep oldu.

Bu apaçık savaş suçudur. Ermenistan savaş suçu işlemektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1993’te aldığı, Ermenistan’ı işgalci olarak kayda geçiren kararlar dizisi, şahit olunan gerçeğe dayanıyor. Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğu, Ermenistan’ın Karabağ’dan şartsız çekilmesi gerektiği uluslararası toplumca da kabul edilmiş durumda.

Hal böyleyken AGİT tarafından 1993’te sorunu çözsün diye kurulan Minsk Grubu aradan geçen 30 yılda çözüm üretmediği gibi şimdi detaraflara itidal çağrısı yapmakdışında hiçbir işe yaramıyor.

Oysa Minsk Grubu eş başkanları ABD, Fransa ve Rusya başta olmak üzere diğer üyeler Ermenistan’ın saldırganlığına karşı açık pozisyon almak ve işgali sonlandırmak, Ermenistan saldırılarını durdurmak zorundadır.

30 yıldır evinden, ocağından, ata mezarlarından uzakta yaşayan 1 milyondan Azerbaycan Türkü işgalin bitmesini ve evlerine dönmeyi bekliyor.

Rusya’nın bu konuda büyük sorumluluğu var.

İşgalin gerçekleşmesindeki ve sorunun çözülmemesindeki katkısı bir yana, Ermenistan’ın sivil yerleşim yerlerine fırlattığı füze ve roketlerden de Rusya sorumludur.

Erivan Rusya’dan aldığı Scud ve Tochka-U tipi balistik füzeleri Gence ve Mingeçevir’den sonra dün Siyezen, Gebele ve Kürdemir’e de attı. Azerbaycan şehirlerini bilerek hedef alıyor Erivan. Bebekleri, çocukları, kadınları, erkekleri gece uykularında katlediyor.

O yüzden sivil ölümlerden Erivan kadar Moskova da sorumludur.

Rusya Minsk grubunda çözümle vazifeli ve “tarafsız” ise Azerbaycan’a karşı da sorumludur. Önce Ermenistan’ın elinden o füzeleri almalı, Azerbaycan’a karşı kullanılamayacağını açıklamalıdır.

Öte yandan cephede ağır yenilgi yaşayan Ermenistan işgal ettiği topraklardan kaçarak çıkıyor. Sıkıştıkça da hem yenilginin hırsını almak, hem Rusya’yı fiilen sahaya çekmek için sivilleri vuruyor. Amacının Azerbaycan’ı kışkırtmak ve hata yapmaya zorlamak olduğu açık.

Lakin bu gözü dönmüşlüğün daha ağır kayıplara ve savaş suçlarına yol açmayacağını kim garanti edebilir?

Soğuk Savaş dönemi SSCB üretimi olan Scud füzelerine nükleer başlığın yanı sıra biyolojik ve kimyasal başlık da takılabildiği biliniyor ama dünyanın gözü önünde savaş suçu işlemeyi göze alan Paşinyan yönetiminin böyle bir delilik yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

Moskova Erivan’ı mutlaka durdurmalı.

Üstelik başka ülkelerden getirilen milisleri cepheye sürüyor Paşinyan.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev Erivan’ın yabancı milisler kullandığını açıkladı son olarak. Suriye ve Lübnan’ın yanı sıra ABD, Kanada ve özellikle Fransa’dan gelen Ermenilerin Ermenistan ordusuna katıldığını, Suriye’den getirtilen PKK’lı teröristlerin ilk savunma hattında görevlendirildiğini ve Azerbaycanlı sivillere yöneltildiğini kaydetti.

Ermenistan ordusuyla bile savaş işlerken PKK dahil sahaya sürdüğü kiralık katillerin sivillere yönlendirilmesi korkunç.

Verdiği şu bilgi de çok önemliydi Hacıyev’in: “Erivan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurallarına aykırı olarak sivil uçaklara füze sistemleri yüklüyor ve değişik ülkelerden silah taşıyor”.

Hem sivillere karşı kullanılan füzelerin sahipliği, hem savaş suçu işlemek için Ermenistan’a getirilen yabancı teröristlerin cepheye sürülmesi dolayısıyla uluslararası kamuoyu ve garantör Rusya alarma geçmeli.

Rusya Ermenistan’ın savaş suçlarına ortak olmamalıdır.